Στα 29 χρόνια του κι έχοντας (στην κυριολεξία) δει τον Χάρο με τα μάτια του, ο επιθετικός της Μίλαν Αντόνιο Κασάνο έχει πάψει προ πολλού να είναι το άτακτο, το ατίθασο, το κακό παιδί του ιταλικού ποδοσφαίρου. Ωριμότερος και σοφότερος πλέον, αλλά και δοκιμασμένος σε ένα μεγάλο στοίχημα που τον έκανε να ακροβατεί ανάμεσα στη ζωή και στον θάνατο _ υπέστη ισχαιμικό επεισόδιο το οποίο τον οδήγησε στο χειρουργείο για επέμβαση καρδιάς κι ενώ για κάμποσα 24ωρα είχε χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα _ χαίρεται που μπορεί ακόμα να παίζει ποδόσφαιρο. Και μάλιστα στο υψηλότερο επίπεδο, ως μέλος της θρυλικής Σκουάντρα Ατζούρα στην τελική φάση του Euro 2012! Παρεμπιπτόντως αντίπαλοι της Ιταλίας στον Γ’ όμιλο είναι Ισπανία, Κροατία και Ιρλανδία.

Πλέον τον τίτλο του κακού παιδιού τον έχει καρπωθεί (δίχως να κρύβει μάλιστα ότι του αρέσει) ο 21χρονος Μάριο Μπαλοτέλι, πρωταθλητής Αγγλίας με τη φανέλα της Μάντσεστερ Σίτι. «Ενα ατόφιο, ένα αυθεντικό ταλέντο με μυαλό που μερικές φορές σε κάνει να πιστεύεις ότι είναι φτιαγμένο από άχυρα» όπως τον είχε κριτικάρει αυστηρά ο άλλοτε προπονητής της Εθνικής Αγγλίας (αλλά ποτέ της Ιταλίας) και της Ρεάλ Μαδρίτης κ. Φάμπιο Καπέλο.

Θεωρείται βέβαιο ότι υπό την ομοσπονδιακή εποπτεία του κόουτς Καπέλο, ο Μπαλοτέλι δεν θα περνούσε ποτέ το κατώφλι της Σκουάντρα Ατζούρα, όμως ο σαφώς πιο προοδευτικός και ανοιχτόμυαλος νυν τεχνικός της εθνικής ομάδας κ. Τσέζαρε Πραντέλι πράτει αυτό που εν πολλοίς δικαίωσε και τον επίσης ιταλό τεχνικό του 20χρονου επιθετικού στη Σίτι, τον κ. Ρομπέρτο Μαντσίνι: ξεχωρίζει το κέρδος από την αφέλεια!

«Οταν έχεις στη διάθεσή σου έναν τέτοιο ταλέντο, μία ασυγκράτητη φυσική δύναμη, μία ακαταμάχητη ορμή τη φύσης, το σοφό είναι να βρεις τον τρόπο που θα την αξιοποιήσεις κι όχι το πώς θα τη χαλιναγωγήσεις. Εξαρτάται από το ποια σκοπιά βλέπεις το θέμα. Κάποιοι μιλούν για έναν προβληματικό χαρακτήρα, εγώ επιλέγω να βλέπω έναν τρομερό ποδοσφαιριστή» εξήγησε ο κ. Πραντέλι την επιλογή του όχι απλώς να πάρει μαζί του τον Μπαλοτέλι στα γήπεδα της Πολωνίας και της Ουκρανίας αλλά και να τον υπολογίζει ως βασικό!

Στις εποχές της αποδεδειγμένης… παλαβομάρας που διακατείχε τον Κασάνο, εκείνος και ο Μπαλοτέλι (ο οποίος βέβαια τότε δεν ήταν καν επαγγελματίας ποδοσφαιριστής) θα συνέθεταν το πλέον διασκεδαστικό, εκνευριστικό κι εν πολλοίς απρόβλεπτο επιθετικό δίδυμο που θα μπορούσε να υπάρξει σε ενδεκάδα εθνικής ομάδας. Τώρα πια ο πρώτος έχει αλλάξει ρότα και ο δεύτερος ζει τη δική του περίοδο τρέλας και (και σε κάποιες μορφές) ανωριμότητας.

Ουδείς μπορεί να προβλέψει ασφαλώς τι θα μπορούσε να… ξυπνήσει στα βαθιά κρυμμένα αντιδραστικά ένστικτα του Κασάνο η διαφαινόμενη συνύπαρξή του με τον Μπαλοτέλι στην ενδεκάδα της Σκουάντρα Ατζούρα. Αυτή, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, είναι μία παράμετρος που απασχολεί τον κ. Πραντέλι ο οποίος σκέφτεται και τις περιπτώσεις των Σεμπάστιαν Τζιοβίνκο (Πάρμα) και Αντόνιο ντι Νατάλε (Ουντινέζε) για τη βασική ενδεκάδα καθώς ο Τζουζέπε Ρόσι της Βιγιαρεάλ που θα ήταν σίγουρα ενδεκαδάτος τέθηκε νοκ άουτ λόγω τραυματισμού.

Βέβαια αν ο κ. Πραντέλι δεν δοκιμάσει το κοκτέιλ Κασάνο-Μπαλοτέλι δεν θα μάθει ποτέ και πόσο εκρηκτικό θα μπορούσε να είναι, εξετάζοντάς το από την καλοδεχούμενη για την Ιταλία γεύση του…