Ελενα Φυντανίδου

Τετρακόσια σαράντα εκατομμύρια ευρώ αναμένεται να δοθούν σε Δημόσια Νοσοκομεία και στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) έως τις 17 Ιουνίου.

Με τα χρήματα αυτά, από τα οποία 310 εκατομμυρία ευρώ θα δοθούν ως εισφορές στον ΕΟΠΥΥ από τέσσερα Ταμεία (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΟΠΑΔ) και το υπουργείο Οικονομικών, ενώ τα υπόλοιπα 130 θα δοθούν στα νοσοκομεία, θα καλυφθούν οι ανάγκες των φαρμακοποιών, των Διαγνωστικών Κέντρων, των Ιδιωτικών Κλινικών και των Μονάδων Αιμοκάθαρσης.

Την παραπάνω δέσμευση ανέλαβε ο υπουργός Υγείας κ. Χρ. Κίττας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μετά από σύσκεψη με τους διοικητές του ΕΟΠΥΥ και των τεσσάρων Ταμείων.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου κ.κ. Αντ. Δημόπουλος, Θ. Κωτσόπουλος και Χρ. Μπαλασόπουλος.

Την ίδια στιγμή, στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, όπου διατίθενται από σήμερα ογκολογικά και άλλα φάρμακα υψηλού κόστους – τα οποία μέχρι τώρα προμηθεύονταν αποκλειστικά τα φαρμακεία των νοσοκομείων, αλλά λόγω των οφειλών τους προς τις φαρμακευτικές εταιρείες, οι τελευταίες διέκοψαν τις προμήθειες – σχηματίζονται ουρές και καταγράφονται δραματικές σκηνές, καθώς ολλοί ασθενείς συνεχίζουν να μην βρίσκουν ούτε εκεί το σύνολο των φαρμάκων που απαιτούνται για τη θεραπεία τους.

Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται την ίδια ώρα και στα ιδιωτικά φαρμακεία, καθώς οι φαρμακοποιοί ζητούν να τους εξοφληθούν τα χρέη των Ταμείων για να ξαναδώσουν φάρμακα με πίστωση στους ασφαλισμένους.

Όπως δήλωσε προς «Το Βήμα», ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) κ. Κων. Λουράντος, οι φαρμακοποιοί συνεχίζουν επ’ αόριστον την άρση της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, καθώς δεν έχουν λάβει ακόμη ούτε τα 120 εκατομμύρια ευρώ που τους είχε τάξει πριν από περίπου δέκα μέρες η κυβέρνηση.

«Μας είχαν πει ότι άλλα 70 εκατομμύρια ευρώ θα τα παίρναμε έως τις 15 Ιουνίου. Ωστόσο, την Τρίτη μας πληροφόρησαν από το υπουργείο Οικονομικών ότι θα τα λάβουμε μετά τις 17 Ιουνίου. Μετά απ’ αυτή την εξέλιξη εμμένουμε στην αρχική μας απόφαση», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Υγείας έκανε έκκληση προς όλες τις πλευρές να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, καθώς η επίλυση των προβλημάτων χρειάζεται απαραίτητα τη συναίνεση όλων.

Απευθυνόμενος στους φαρμακοποιούς επανέλαβε: «Τα 70 εκατομμύρια υπάρχουν και θα τους τα δώσουμε. Κοινός μας στόχος είναι η εξυπηρέτηση του έλληνα ασθενή».

Ωστόσο, ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι κανένα σύστημα υγείας, όσο καλό κι αν είναι, δεν μπορεί να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα αν δεν έχει τους οικονομικούς πόρους που το στηρίζουν.

«Βρισκόμαστε σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση ως χώρα, κάτι το οποίο γνωρίζουν όλοι οι έλληνες πολίτες, και δυστυχώς ο τομέας της Υγείας δεν μένει ανεπηρέαστος», τόνισε.

Αναφερόμενος στον ΕΟΠΥΥ είπε ότι αυτή τη στιγμή είναι από τους ισχυρότερους πυλώνες του συστήματος Υγείας και δη της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. «Δεν θα κρίνω πολιτικές αποφάσεις που πάρθηκαν και που στη συνέχεια θα ληφθούν από όποιον κυβερνήσει αυτό τον τόπο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο ΕΟΠΥΥ χρειάζεται στήριξη διότι έχει αναλάβει μεγάλο βάρος». Μάλιστα, σημείωσε ότι ο ΕΟΠΥΥ θα ‘πρεπε να μπει κάτω από την ίδια ομπρέλα με την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), κάτι το οποίο _ όπως είπε _ θα εξετάσει η επόμενη κυβέρνηση.

Πάντως, ο κ. Κίττας είπε αρκετές φορές ότι δεν επιθυμεί να δείχνει ανακόλουθος σε αυτά που δηλώνει. «Όταν ανέλαβα αντιπρύτανης ακαδημαϊκών υποθέσεων στο Πανεπιστήμιο», θυμήθηκε, «υπήρχε κτίριο με κτιριακά προβλήματα για το οποίο όταν ρώτησα μου είπαν ότι θα επιλυόταν εντός δύο μηνών. Ετσι κι εγώ, μέσα στη τρελή χαρά, ανακοίνωσα το λύσιμο των προβλημάτων μέσα σε δύο μήνες. Δυστυχώς, δεν ξέρω αν έχει επιλυθεί ακόμη. Δεν θέλω να βρίσκομαι στην άσχημη θέση να λέω κάτι και να μην μπορώ να το κάνω».

Καταλήγοντας ο υπουργός Υγείας παρομοίασε τον ελληνικό λαό με ασθενή, τους πολιτικούς με έγκριτους γιατρούς και τα μέλη της υπηρεσιακής κυβέρνησης με νοσηλευτές.

«Εχουμε έναν σοβαρά άρρωστο, το λαό μας, και έχουμε και καλούς γιατρούς. Ο ένας λέει ότι ο ασθενής χρειάζεται χημειοθεραπεία, ο άλλος ότι χρειάζεται επέμβαση. Όπως και να έχει, δεν μπορώ να δεχθώ ότι οι πολιτικοί μας δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα. Εμείς ως υπηρεσιακή κυβέρνηση παίζουμε το ρόλο του νοσηλευτή και διατηρούμε τον ασθενή σε καλή κατάσταση, ώστε όταν έρθει ο καλός γιατρός να μπορέσει να θεραπεύσει τον άρρωστο. Αυτό ελπίζουμε να γίνει μετά τις 17 Ιουνίου».