Διεθνής άσκηση αντιμετώπισης περιστατικού ρύπανσης με την ονομασία «NIREAS2012» πραγματοποιείται το πρωί της Τετάρτης στη θαλάσσια περιοχή έξω από τον παλιό αερολιμένα Αθηνών (Ελληνικό), στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου) και ως παράλληλο γεγονός με τη διοργάνωση της διεθνούς Ναυτιλιακής Εκθεσης Posidonia 2012.

Την άσκηση θα παρακολουθήσει η πολιτική και φυσική ηγεσία του Λιμενικού Σώματος και εντάσσεται στο πλαίσιο της συνεργασίας του Σώματος με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (European Maritime Safety Agency- EMSA).

Στόχος είναι, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, «να ελεγχθούν οι βασικές λειτουργίες του υφιστάμενου σχεδιασμού καταπολέμησης τέτοιων περιστατικών σε περιφερειακό επίπεδο, αφενός ως προς την επάρκεια της οργανωτικής δομής (ενεργοποίηση, επικοινωνίες, ικανότητα λήψης αποφάσεων, συντονισμός, επίβλεψη εργασιών απορρύπανσης κ.λπ.) και αφετέρου ως προς το επίπεδο συνεργασίας των εμπλεκόμενων φορέων (επιχειρήσεις ναυτιλιακές – ρυμούλκησης – ναυαγιαίρεσης – καταπολέμησης ρύπανσης, οργανισμοί διοίκησης λιμένων, παράλιοι ΟΤΑ, λοιπές υπηρεσίες του Δημοσίου, όπως π.χ. το Γενικό Χημείο Κράτους και το Εθνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών), σε συνδυασμό με την πλήρη εφαρμογή του τοπικού σχεδίου της εμπλεκόμενης Λιμενικής Αρχής Πειραιά».

Στην άσκηση το Λιμενικό θα διαθέσει ένα ελικόπτερο ή εναλλακτικά ένα αεροσκάφος, ένα πλοίο ανοιχτής θαλάσσης, ένα πλωτό περιπολικό και δύο απορρυπαντικά σκάφη. Επίσης στην άσκηση θα συμμετέχει ένα παράκτιο δεξαμενόπλοιο και ένα ρυμουλκό/σκάφος απορρύπανσης που έχουν ναυλωθεί από την EMSA, ρυμουλκά αλλά και βοηθητικά σκάφη.