Tρώγεται σαν πρωινό, ταιριάζει όμως και στο brunch, είναι χορταστικό αν το επιλέξετε ως κυρίως γεύμα, ενώ δίνει και μια γαστρονομική διάσταση σε ένα δείπνο που προσέχει ευλαβικά τις θερμίδες του. Ο σεφ Γιάννης Γραμμένος

(fooddesign.gr), που συνδυάζει τη δημιουργική κουζίνα με αμέτρητες προσωπικές ώρες άσκησης στο γυμναστήριο, γνωρίζει πολύ καλά πως να ταιριάξει το τερπνόν μετά του ωφελίμου. «Στις μέρες μας, η γοητεία ενός άντρα ταυτίζεται και με την ικανότητά του να ελέγχει και να προσέχει τη διατροφή του. Η αγάπη για τον εαυτό μας επιβάλλει να πάρουμε το φαγητό στα χέρια μας, μέσα από εύκολες συνταγές που τιμούν την απόλαυση και δεν έχουν καμιά σχέση με την παλιά, σχεδόν αρνητική, έννοια της δίαιτας. Η διατροφή είναι αυτή που χτίζει τον ανθρώπινο οργανισμό. Από τότε, όμως, που συνδυάστηκε με την απόλαυση, μπορεί ακόμη και να μας κάνει τη ζωή δύσκολη μέσα από τις ασθένειες που ταυτίστηκαν μαζί της. Η καλή ποιότητα της πρώτης ύλης και η ενημέρωση είναι προσωπική επιλογή. Γιατί πλέον η σωστή διατροφή δεν είναι ακόμη μια καταπίεση για τον άνθρωπο. Μόνο μία λιγότερη κακή συνήθεια».

Γαλοπούλα με αβγό ποσέ

200 γρ. γαλοπούλα καπνιστή Fouantré, σε άκοπο φιλέτο • 2 αβγά • ½ ματσάκι ρόκα • 5 ντοματίνια χυμός από 1 λεμόνι • 2 φέτες χωριάτικο προζυμένιο ψωμί • 1 ποτήρι νερό • 2 φύλλα δάφνης • ελαιόλαδο • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση: Κόβουμε τη γαλοπούλα σε δύο χοντρά φιλέτα. Ζεσταίνουμε πολύ καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι και μόλις κάψει περνάμε τα φιλέτα της γαλοπούλας μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό με τα δαφνόφυλλα να βράσει. Μόλις πάρει βράση, σπάμε μέσα προσεκτικά τα αβγά. Τα αφήνουμε να βράσουν σκεπασμένα για 5 λεπτά. Τα στραγγίζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε σε ένα πιάτο. Ανακατεύουμε τη ρόκα και τα ντοματίνια, αλατοπιπερώνουμε και τα περιχύνουμε με τον χυμό λεμονιού και ελαιόλαδο. Ψήνουμε το ψωμί στη φρυγανιέρα ή στο τηγάνι που ψήσαμε τη γαλοπούλα. Σε ένα πιάτο βάζουμε τις φέτες του ψωμιού, από πάνω τη γαλοπούλα, τα αβγά, αφού τα αλατοπιπερώσουμε, και γύρω τους σερβίρουμε τη σαλάτα.

Εναλλακτικός τρόπος: Μπορούμε να ψήσουμε στον φούρνο φιλέτο κοτόπουλου ή ψαρονέφρι με τον τρόπο που το κρέας γίνεται πάντα νόστιμο και ζουμερό: Βάζουμε σε ένα ταψάκι το κοτόπουλο, αφού πρώτα το αλείψουμε καλά με το χέρι μας με 1½ κ. σούπας μέλι, αλατοπίπερο και 4 κ. σούπας ξίδι μπαλσάμικο. Βάζουμε γύρω γύρω ντοματίνια κομμένα στη μέση, τα αλατίζουμε και ψήνουμε στους 180°C για μισή ώρα.

Συνοδεύουμε με γιαούρτι-χωριάτικη: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε ένα στραγγιστό γιαούρτι με 2% λιπαρά με 1 κ. σούπας ελαιόλαδο, 1 μικρό αγγουράκι κομμένο σε κυβάκια και 1 μέτρια ντομάτα ή εναλλακτικά 6 ντοματίνια κομμένα σε κυβάκια, λίγο αλατοπίπερο και φυλλαράκια ψιλοκομμένου δυόσμου ή βασιλικού.