Την κατάργηση ή αναθεώρηση των νόμων που ψηφίστηκαν από τις « μνημονιακές κυβερνήσεις» θέτει ως βασική προϋπόθεση για να ασκηθεί μια πολιτική διεξόδου από την κρίση με οικολογική προσέγγιση ο ΣΥΡΙΖΑ Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο.

Αυτό ξεκαθάρισε η βουλευτής Λάρισας κυρία Ηρώ Διώτη, παρουσιάζοντας τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής, το βράδυ της Τετάρτης (6.6.2012), σε ανοικτή-θεματική συνέλευση, στον χώρο του κεντρικού εκλογικού περίπτερου του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ στα Προπύλαια.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει την κατάργηση μεταξύ άλλων των εξής νόμων που συνδέονται με το μνημόνιο:

– του ν. 3986/2011 (εφαρμοστικός του μεσοπρόθεσμου προγράμματος) με τον οποίο ιδρύεται «ταμείο αξιοποίησης ιδιωτικής περιουσίας», μέσω του οποίου «εκποιείται όλος ο πλούτος της χώρας: ΔΕΚΟ, ακίνητη περιουσία του δημοσίου, δικαιώματα εξόρυξης κ.α. Μαζί με την ιδιωτική εκποιείται και η δημόσια περιουσία του κράτους (αιγιαλός, δάση, αρχαιολογικοί χώροι, σπήλαια, περιοχές οικοανάπτυξης κ.α.), η οποία βάσει του Συντάγματος είναι αναπαλλοτρίωτη».

– των διατάξεων του γνωστού «φαστ τρακ» που προβλέπουν την εκμετάλλευση της δημόσιας γης «καθ’ υπέρβαση της περιβαλλοντικής, χωροταξικής και αρχαιολογικής νομοθεσίας».

– των διατάξεων του ν. 3986/2011 με τις οποίες παραχωρούνται αιγιαλοί και παραλίες για προσχώσεις προς ανοικοδόμηση (τύπου Ντουμπάι).

– της υφιστάμενης νομοθεσίας περί τουριστικών κατοικιών

– της νομοθετικής ρύθμισης (ν.4062/2012) περί αξιοποίησης του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού.
Όπως σημείωσε η κυρία Διώτη, «με τις ρυθμίσεις αυτές παραδίδεται στην άγρια ανάπτυξη έκταση 6.204 στρ. που περιλαμβάνει το πρώην αεροδρόμιο, όλη την παραλία Ελληνικού από τον Άλιμο έως τη Γλυφάδα αλλά και τον αιγιαλό και τον υποθαλάσσιο χώρο, καθώς προβλέπονται νέες εκτεταμένες προσχώσεις. Η έκταση αυτή παραχωρείται σε ελληνικά ή ξένα ιδιωτικά συμφέροντα προκειμένου να δομηθούν 3.760.000 τ.μ. κτηρίων, ύψους 16 μ. στην παραλία., με χρήσεις τουριστικών εγκαταστάσεων, κτηρίων διασκέδασης, καζίνων, διοικητικών και εμπορικών κτηρίων, κατοικιών κ.λπ. Σε αντίθεση με αυτή την πολιτική, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου υψηλού πρασίνου, πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων».

Επίσης, προβλέπεται η κατάργηση των νομοθετικών ρυθμίσεων (ν.4014/2011) με τις οποίες «ξηλώθηκε η περιβαλλοντική αδειοδότηση και ό,τι απομένει ανατίθεται σε ιδιώτες, όπως για παράδειγμα η αξιολόγηση ΜΠΕ και οι περιβαλλοντικές επιθεωρήσεις». Και τέλος κατάργηση ή αναθεώρηση μιας σειράς ακόμα νόμων που αφορούν την δόμηση, τις τουριστικές εγκαταστάσεις, τα δάση και τους δασικούς χάρτες που δεν υπάρχουν κ.ο.κ.
Στη θέση όλων αυτών, όπως είπε η κυρία Διώτη, θα τεθούν μια σειρά θεσμικών ρυθμίσεων που θα έχει στόχο, την προστασία, τη διατήρηση, τη βιωσιμότητα, την ανάπτυξη προς όφελος των ανθρώπων πάντα σε διάλογο με τους εργαζόμενους και τα κινήματα.

Όσον αφορά στην ενεργειακή πολιτική, στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να προωθηθεί με σειρά μέτρων η εξοικονόμηση ενέργειας και η αύξηση της ενεργειακής απόδοσης, σε όλους τους τομείς. Δεσμεύεται να εκπονήσει ένα μακροχρόνιο πρόγραμμα ενεργειακού σχεδιασμού για τη μείωση της παραγωγής από ορυκτά καύσιμα και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, καθώς και για τη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), με στόχο τη ριζική διαφοροποίηση του ενεργειακού μοντέλου.

Η κυρία Διώτη σημείωσε ότι η χωροθέτηση ΑΠΕ δεν μπορεί να γίνει σε προστατευόμενες περιοχές, δάση και αιγιαλούς και δεν μπορεί να επιτραπεί «η λεηλασία της δημόσιας γης και η μονομέρεια της τεχνολογικής κατεύθυνσης που επιβάλλει το γιγαντιαίο πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ, δεσμεύοντας 200 με 300 χιλιάδες στρέμματα γης για ανάπτυξη φωτοβολταϊκών και ΑΠΕ σε τεράστια βιομηχανική κλίμακα με προσανατολισμό εξαγωγής αν και εφόσον πληρώσουμε να φτιάξουμε τα αντίστοιχα δίκτυα».

Στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, ο ΣΥΡΙΖΑ προτάσσει τη δημόσια αποκεντρωμένη διαχείριση, την ανακύκλωση και τη διαλογή στην πηγή, καθώς και την αντίθεσή του «στην πανάκριβη και επικίνδυνη τεχνολογία της καύσης».
Με βάση την εμπειρία άλλων ευρωπαϊκών χωρών, θα προωθήσει τη δημιουργία μικρών, αποκεντρωμένων και «άρτια οργανωμένων μονάδων, που θα δέχονται για υγειονομική ταφή μικρές ποσότητες υπολειμμάτων και οι οποίες θα αλλάξουν όλη την εικόνα που έχουμε ως σήμερα στην χώρα μας για τις εγκαταστάσεις απορριμμάτων».
5.