Στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη πραγματοποιήθηκε την Κυριακή η ανοιχτή συζήτηση για το όραμα και την προοπτική της Ευρώπης με τον φιλόσοφο Σλαβόι Ζίζεκ και με τη συμμετοχή του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ-Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο, κ. Αλέξη Τσίπρα, που επέλεξε με αυτόν τον τρόπο να στείλει ένα μήνυμα εντός και εκτός συνόρων για την ανάγκη να ενισχυθεί η δημοκρατία στην Ελλάδα και στην Ευρώπη αλλά και να υπάρξει ουσιαστική απάντηση υπέρ των ευρωπαϊκών λαών στην οικονομική και κοινωνική κρίση.

Ο κ. Ζίζεκ είχε ξαναέρθει στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2010, προσκεκλημένος τότε από το «Αριστερό Βήμα» για μια διάλεξη με θέμα «Ζώντας στην εποχή των τεράτων – Η κρίση, η Ευρώπη, ο κομμουνισμός», τίτλος που παρέπεμπε στον Αντόνιο Γκράμσι ( «Ο παλιός κόσμος πεθαίνει και ο καινούργιος πασχίζει να γεννηθεί. Ζούμε στην εποχή των τεράτων»). Ηδη, από εκείνη την περίοδο, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ο κ. Τσίπρας είχαν βρει κοινούς προσανατολισμούς με τις απόψεις του σλοβένου φιλόσοφου.

«Με τιμάει ιδιαιτέρως που βρίσκομαι εδώ, αλλά ντρέπομαι που δεν μπορώ να μιλήσω τη γλώσσα σας» είπε ο κ. Ζίζεκ αρχίζοντας την ομιλία του και συνέχισε: «Προς το τέλος της ζωής του, ο Σίγκμουντ Φρόυντ, πατέρας της ψυχανάλυσης, έθεσε το διάσημο ερώτημα, «Τι θέλει μια γυναίκα;», παραδεχόμενος την πολυπλοκότητα, οπότε και τον προβληματισμό του, όταν είχε να αντιμετωπίσει αυτό το αίνιγμα της γυναικείας σεξουαλικότητας. Και ένας παρόμοιος προβληματισμός προκύπτει σήμερα: «Τι θέλει η Ευρώπη;»».

«Οι επικριτές κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι αποτελεί μία απειλή για την Ευρώπη. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως, αντίθετα, είναι η μοναδική ευκαιρία για την Ευρώπη, που πολύ απέχει από το να αποτελεί απειλή για την Ευρώπη. Ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει μια ευκαιρία στην Ευρώπη να ξεφύγει από την αδράνεια και να βρει έναν νέο δρόμο» τόνισε.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ λέγεται ότι δεν έχει την απαιτούμενη εμπειρία για να κυβερνήσει. Ναι, συμφωνώ, δεν έχει την εμπειρία να οδηγεί μια χώρα σε πτώχευση, δεν έχει εμπειρία στην εξαπάτηση, ούτε και στην κλοπή. Αυτό μας φέρνει στο παράλογο της πολιτικής του ευρωπαϊκού κατεστημένου. Πρεσβεύουν και κηρύττουν την καταβολή των φόρων, είναι κατά των πελατειακών σχέσεων και εναποθέτουν όλες τους τις ελπίδες πάνω σε ένα συνασπισμό δύο κομμάτων, που έφεραν στην Ελλάδα τις πελατειακές σχέσεις» πρόσθεσε στη συνέχεια.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορείται ότι προωθεί αριστερίστικες μυθοπλασίες» είπε ο Ζίζεκ «όμως στην πραγματικότητα είναι το πλάνο λιτότητας που επιβάλλουν οι Βρυξέλλες το οποίο αποτελεί ένα καλό παράδειγμα της μυθοπλασίας. Όλοι ξέρουν ότι το πλάνο αυτό είναι πλαστό, ότι το ελληνικό κράτος δεν θα μπορέσει ποτέ να αποπληρώσει το χρέος και σε μία χειρονομία συλλογικής μυθοπλασίας, όλοι αγνοούν την προφανή ανοησία των οικονομικών προβλέψεων πάνω στις οποίες βασίζεται αυτό το πλάνο».

Ολόκληρη η ομιλία του Σλαβόι Ζίζεκ