Τη στιγμή που στην Κύπρο προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποφύγουν τη βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), δεν είναι λίγοι που επιμένουν ότι είναι ζήτημα χρόνου να ενταχθεί και εκείνη στο μνημόνιο. Αλλά υπό όρους.
Τι σημαίνει αυτό; Πρώτον θα ζητηθούν 1,8 δισ. ευρώ για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Προς τούτο θα συσταθεί ειδικό μνημόνιο, οι όροι του οποίου θα έχουν ως βάση τις συστάσεις της Κομισιόν που αφορούν μεταξύ άλλων στο ύψος των κρατικών δαπανών, τη συγκράτηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, το συνταξιοδοτικό, το όριο αφυπηρέτησης και την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή (ΑΤΑ).
Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες (που δημοσιεύει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος»), σημειώνουν πως καμία δανειοδότηση δεν γίνεται από το EFSF χωρίς όρους, και επισημαίνουν ότι το ποσό που αφορά τις κυπριακές τράπεζες μπορεί να φαίνεται μικρό σε σχέση με τα ευρωπαϊκά μεγέθη, αλλά είναι τεράστιο σε σχέση με την κυπριακή οικονομία, αφού όμως αυξήσει το δημόσιο χρέος κατά δέκα μονάδες. Ηδη έχουν γίνει συζητήσεις μεταξύ Βρυξελλών και Λευκωσίας και πληροφορίες επιμένουν ότι «εντός των επόμενων 15 ημερών ενδέχεται να υπάρξουν ουσιαστικές εξελίξεις γύρω από το ενδεχόμενο της προσφυγής της Κύπρου στον Μηχανισμό Στήριξης».
Η δυσμενής οικονομική και πολιτική κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα και τα λάθη που έγιναν από την κυπριακή κυβέρνηση στην οικονομική πολιτική, η εκτενής έκθεση ελληνικών ομολόγων από τις κυπριακές τράπεζες, έφεραν την Κύπρο στην κόψη του ξυραφιού. Σήμερα η κυπριακή κυβέρνηση επιχειρεί να βρει τρόπους για να αποφύγει το μνημόνιο, αναζητώντας δανειακή στήριξη από διάφορες άλλες χώρες (περιλαμβανομένης, σύμφωνα με τις πληροφορίες και την Κίνα).
Η Κύπρος ετοιμάζεται, εάν απαιτηθεί, να εισέλθει στο μνημόνιο, αποφεύγοντας τα λάθη που έγιναν από την ελληνική κυβέρνηση που συμφώνησε χωρίς αναπτυξιακή πολιτική το οποίο επιδείνωσε την οικονομική κατάσταση, εξαθλίωσε, όπως αναφέρουν οικονομικοί κύκλοι από τη Λευκωσία, τη ζωή των Ελλήνων και έφερε τη χώρα στο χείλος της καταστροφής.
Εάν η Κύπρος ζητήσει βοήθεια από τον Μηχανισμό Στήριξης, θα το κάνει, τουλάχιστον σε πρώτη φάση για την ανακεφαλοποίηση των τραπεζών, χωρίς να υπάρξει τρόικα που θα επιβάλλει όρους.
Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο απαιτούνται πρόσθετα μέτρα. Ηδη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στ. Στεφάνου δήλωσε ότι το νέο πακέτο οικονομικών μέτρων θα είναι έτοιμο το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου. Τα μέτρα που θα ληφθούν για να αντιμετωπιστεί η ελεγχόμενη εκτροπή από τους στόχους του προϋπολογισμού για το 2012 πρέπει να είναι ισορροπημένα, να έχουν, όπως σημείωσε, κοινωνική ευαισθησία και να αντιμετωπίζουν διαρθρωτικά προβλήματα συνεχίζοντας το έργο της εξυγίανσης.