Ο συριακός στρατός βομβαρδίζει την Πέμπτη για δεύτερη συνεχή ημέρα τη Χούλα, την περιοχή όπου την περασμένη εβδομάδα σκοτώθηκαν τουλάχιστον 108 άνθρωποι από τις δυνάμεις ασφαλείας, μια σφαγή που καταδίκασε η διεθνής κοινότητα, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι δυνάμεις του τακτικού συριακού στρατού σφυροκοπούν από το πρωί με οβίδες τοποθεσίες στη Χούλα, μεταξύ τους την πόλη Τάλντο όπου καταγράφηκαν τα περισσότερα θύματα της σφαγής της 25ης Μαΐου, ενώ ακούγονταν σφοδρά πυρά.

Ένα αγόρι σκοτώθηκε από πυρά ελεύθερου σκοπευτή στην περιοχή αυτή, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Οχήματα και κυβερνητικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή.

Την Τετάρτη ο στρατός είχε βομβαρδίσει με πυρά βαρέος πυροβολικού την πόλη αυτή όπου 108 άνθρωποι σφαγιάστηκαν, μεταξύ τους 50 παιδιά, σύμφωνα με το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο, τον μεγαλύτερο συνασπισμό της αντιπολίτευσης.

Το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο είχε καλέσει τους σχεδόν 300 παρατηρητές του ΟΗΕ που έχουν αναπτυχθεί στη χώρα να μεταβούν στη Χούλα, η οποία βρίσκεται στην επαρχία Χομς της κεντρικής Συρίας και να «προστατεύσουν τους άμαχους που ακόμη βρίσκονται στην πόλη αυτή».

Το Παρατηρητήριο, από την πλευρά του, είχε ανακοινώσει ότι «οι κάτοικοι καταφεύγουν σε άλλα χωριά της περιοχής Χούλα φοβούμενοι νέες σφαγές».

Τουλάχιστον 73 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους άμαχοι, σκοτώθηκαν την Τετάρτη στις επιχειρήσεις καταστολής και στις μάχες που σημειώθηκαν σε όλη τη χώρα.

Οι παρατηρητές του ΟΗΕ στη Συρία δεν έχουν καταφέρει να επιβάλουν το σεβασμό της εκεχειρίας που προβλέπει το σχέδιο Αναν. Η εκεχειρία θεωρητικά τέθηκε σε ισχύ στις 12 Απριλίου αλλά παραβιάζεται συστηματικά.

Τελεσίγραφο ανταρτών προς Ασαντ για τήρηη της εκεχειρίας

Ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός (FSA) έδωσε στην κυβέρνηση του Μπασάρ Αλ Άσαντ στη Συρία διορία 48 ωρών, προκειμένου να εφαρμοστεί η εκεχειρία που έχει συμφωνηθεί με τον ΟΗΕ.

Ο ταγματάρχης του FSA δήλωσε ότι εάν μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής δεν εφαρμοστεί η εκεχειρία, τότε ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός δεν θα θεωρεί ότι «δεσμεύεται από το ειρηνευτικό σχέδιο» του Κόφι Ανάν.

Η συμφωνία αυτή υπάρχει μέχρι στιγμής μόνο στα χαρτιά, καθώς οι περίπου 300 παρατηρητές του Οργανισμού που έχουν αναπτυχθεί στη Συρία δεν έχουν καταφέρει να πείσουν την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να γίνει σεβαστή η εκεχειρία που προέβλεπε το σχέδιο Ανάν.

Η εκεχειρία αυτή – θεωρητικά – τέθηκε σε ισχύ την 12η Απριλίου αλλά παραβιάζεται συστηματικά από τον τακτικό στρατό, τις δυνάμεις ασφαλείας, παραστρατιωτικούς που πρόσκεινται στο καθεστώς αλλά και τους αντάρτες.

Διαφωνίες στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Η διεθνής κοινότητα εκφράζει την αντίθεσή της στη βία, ωστόσο δεν έχει καταφέρει να συμφωνήσει για την πορεία που θα ακολουθήσει όσον αφορά την κρίση στη χώρα.

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, οι διενέξεις επανελήφθησαν, με τον γερμανό πρεσβευτή Πέτερ Βίτιγκ να εκφράζει την ευχή η σφαγή στη Χούλα να «ανοίξει τα μάτια» των συμμάχων της Συρίας, ειδικά της Μόσχας και του Πεκίνου, και τον ρώσο πρεσβευτή Βιτάλι Τσούρκιν να αντιτάσσει ότι η συριακή αντιπολίτευση δεν τηρεί το σχέδιο Ανάν και αρνείται κάθε διάλογο με τη Δαμασκό.

Μετά τη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών, η αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ, Σούζαν Ράις, δήλωσε ότι το πιθανότερο σενάριο αυτή τη στιγμή είναι η κλιμάκωση της βίας στη Συρία, λέγοντας ότι είναι πιθανό να επεκταθεί και σε άλλες χώρες της περιοχής.

«Τα μέλη αυτού του συμβουλίου και η διεθνής κοινότητα έχουν να σκεφτούν εάν είναι έτοιμοι να αναλάβουν δράση εκτός του σχεδίου Ανάν και της εξουσίας αυτού του Συμβουλίου» δήλωσε η Σ.Ράις.

Πριν από μερικές ημέρες, ο γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, είπε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί μια διεθνής στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, αλλά με την εντολή του ΟΗΕ – κάτι που μοιάζει απαγορευτικό, με δεδομένο ότι το Πεκίνο και η Μόσχα αντιτίθενται σε μια τέτοια επιχείρηση.

Διπλωματικός «πυρετός»

Το βράδυ της Τετάρτης, στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Ολάντ και τον ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι, οι τέσσερις ηγέτες «συζήτησαν για τις πρόσφατες εξελίξεις στη Συρία».

Συμφώνησαν ότι είναι κατεπείγον «να τερματιστεί η βία της κυβέρνησης σε βάρος του λαού της χώρας» και να επιτραπεί «μια πολιτική μετάβαση», ανέφερε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Το θέμα της κρίσης στη Συρία θα βρεθεί ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών που θα έχουν την Παρασκευή ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ με τον ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο μεγαλύτερος συνασπισμός της αντιπολίτευσης, το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι ενθαρρύνει το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ να διαπράττει «άγρια εγκλήματα», μετά τις επικρίσεις της Μόσχας για τις κυρώσεις που επιβάλλει η Δύση για την κλιμάκωση της βίας στη Συρία.

Στη Γενεύη, ο αναπληρωτής του Κόφι Ανάν, Ζαν-Μαρί Γκεενό, δήλωσε ότι αναμένει από το συριακό καθεστώς «σαφείς χειρονομίες» για τον τερματισμό της βίας, την απελευθέρωση των κρατουμένων και την πρόσβαση στον πληθυσμό για την κάλυψη των ανθρωπιστικών αναγκών.

Ιαπωνία και Τουρκία ακολούθησαν το παράδειγμα πολλών δυτικών χωρών και ανακοίνωσαν την απέλαση των σύρων διπλωματών από τις πρωτεύουσες, ενώ ο Παναμάς ανακοίνωσε την προσωρινή αναστολή των σχέσεών του με τη Δαμασκό.

Από την πλευρά τους, οι συριακές Αρχές διέταξαν να φύγει από τη χώρα η επιτετραμμένη της Ολλανδίας, μία από τους τελευταίους ξένους διπλωμάτες που παρέμεναν στις θέσεις τους στη Δαμασκό.

Παράλληλα, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ θα πραγματοποιήσει την Παρασκευή έκτακτη σύνοδο για την κατάσταση στη Συρία.