Ν. Υόρκη: Θα απαγορεύσουν τις μεγάλες συσκευασίες παχυντικών αναψυκτικών

O δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει δραστικά το ολοένα κι αυξανόμενο κύμα παχυσαρκίας των συμπολιτών του, προέβη σε μια τολμηρή κίνηση: από τον Μάρτιο του 2013 θα απαγορευτούν οι πολυ μεγάλες («γίγας») συσκευασίες ζαχαρούχων αναψυκτικών σε όλο το μήκος και πλάτος του «Μεγάλου Μήλου»

O δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει δραστικά το ολοένα κι αυξανόμενο κύμα παχυσαρκίας των συμπολιτών του, προέβη σε μια τολμηρή κίνηση: από τον Μάρτιο του 2013 θα απαγορευτούν οι πολυ μεγάλες («γίγας») συσκευασίες ζαχαρούχων αναψυκτικών σε όλο το μήκος και πλάτος του «Μεγάλου Μήλου». Κανένα μπαρ ή εστιατόριο στη πόλη δεν θα μπορεί να πουλήσει ζαχαρούχα αναψυκτικά κι ενεργειακά ποτά σε ποτήρια ή συσκευασίες με χωρητικότητα μεγαλύτερη των 480 ml – περίπου μισό λίτρο.

Το νομοσχέδιο, που αναμένεται να επηρεάσει τα καταστήματα και τις αλυσίδες εστίασης και διανομής φαγητού της Νέας Υόρκης, θα εξαιρεί τα λιγότερο «ένοχα» αναψυκτικά, όπως σόδες, φρουτοχυμούς και μιλκσέικ.

«Η παχυσαρκία έχει αναδειχθεί σε ένα σημαντικότατο εθνικό πρόβλημα με τους υπεύθυνους στον τομέα της υγείας στις ΗΠΑ να σταυρώνουν απλώς τα χέρια τους λέγοντας «αυτό είναι τρομερό»», τόνισε σε συνέντευξη του ο δήμαρχος, προσθέτοντας πως «στη Νέα Υόρκη όμως δεν καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια και παίρνουμε δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος».
Σύμφωνα με μία νέα αμερικανική έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν μερικές εβδομάδες, αν οι Αμερικανοί συνεχίσουν να παίρνουν βάρος με το ρυθμό που αυτό συμβαίνει σήμερα, το 2030 θα είναι παχύσαρκοι σε ποσοστό 42%, δηλαδή θα προστεθούν 32 εκατομμύρια παχύσαρκοι στους ήδη υπάρχοντες 78 εκατομμύρια ενήλικες Αμερικανούς. Ο αριθμός των ανθρώπων με σοβαρή παχυσαρκία – που έχουν δηλαδή Δείκτη Μάζας Σώματος πάνω από 40 ή περίπου 45 επιπλέον κιλά- προβλέπεται να αυξηθεί στο 11% το 2030, από 5% το 2010.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk