Ο Γιώργος Δώνης θα είναι ο νέος προπονητής του ΠΑΟΚ, όπως ανακοινώθηκε και επισήμως σήμερα Πέμπτη (31/5). Ο μέχρι πρότινος τεχνικός του Ατρομήτου συμφώνησε για διετή συνεργασία με τον Δικέφαλο του Βορρά. Παρουσιάζοντάς τον ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Ζήσης Βρύζας τόνισε ότι «ήταν μια στρατηγική επιλογή η αλλαγή στη θέση του προπονητή. Κρίναμε με βάση τα στοιχεία που είχαμε κι αυτά που θέλαμε. Για τα επόμενα δύο χρόνια ο κ. Δώνης θα είναι ο προπονητής μας. Εχουμε συζητήσει αρκετά, για μερικά θέματα έχουμε μιλήσει αρκετές φορές όπως η οργάνωση, το θέμα της ταυτότητας, της γενικότερης πειθαρχίας που πρέπει να έχει ο ΠΑΟΚ και πρόκειται για τομείς στους οποίους θα δώσουμε μεγάλη βαρύτητα για να έχουμε μια ομάδα που θα την χαιρόμαστε όλοι».

Από την πλευρά του ο Γ. Δώνης υπογράμμισε: «Είμαι χαρούμενος και ικανοποιημένος που είμαι προπονητής του ΠΑΟΚ. Νομίζω ότι η εξέλιξη των προπονητών φαίνεται από τον σύλλογο που αντιπροσωπεύουν κι εγώ είμαι σήμερα σε έναν μεγάλο σύλλογο. Ανυπομονώ να ξεκινήσουμε τον προγραμματισμό και την προετοιμασία για να βάλουμε τις βάσεις δημιουργίας μιας καλής ομάδας».
Η απόφαση και η οικογένεια

Για την καθυστέρηση επικύρωσης της συμφωνίας ο Δώνης ανέφερε: «Ηταν μια εύκολη απόφαση για μένα. Είναι λογικό ότι, όταν έχεις προτάσεις, να πρέπει να τις μελετήσεις, να τις σκεφτείς και να αποφασίσεις με ώριμο τρόπο. Βασικά στοιχεία ήταν ότι από τη πρώτη μέρα που μιλήσαμε με τον πρόεδρο, υπήρχε ξεκάθαρο πλάνο, ενώ ήταν σημαντικό το γεγονός ότι ο ΠΑΟΚ πήρε γρήγορα την αδειοδότηση, πράγμα που δείχνει ότι θέλει να βάλει μια τάξη και να εφαρμόσει το πλάνο. Βάσει και των δικών μου σκέψεων ήταν εύκολη απόφαση. Υπήρχαν μόνο οικογενειακά θέματα γιατί ξέρετε ότι υπάρχουν δύο παιδιά όπου ο ένας παίζει στον Παναθηναϊκό και ο δεύτερος ετοιμάζεται για το εξωτερικό. Αυτό σημαίνει ότι σαν οικογένεια θα χρειαστούμε τρία σπίτια. Πήραμε όμως μια ώριμη απόφαση, ως οικογένεια».


«Ξεκάθαρο αγωνιστικό πλάνο»
Για το αγωνιστικό πλάνο και πρόσωπο του Δικεφάλου ο κόουτς Δώνης ξεκαθάρισε: «Πολλές φορές έχουμε στο μυαλό μας κάτι, φανταζόμαστε κάτι, αλλά αυτό δεν συμπίπτει με την πραγματικότητα. Πρωτίστως λοιπόν, θέλω να δω τους παίκτες μου και με ενδιαφέρει οι καθημερινή πρόοδο. Ξέρω ότι πολλές φορές υπάρχει η απαίτηση οριοθέτησης στόχων από τον προπονητή και φυσικά η υλοποίησή τους. Εμένα με ενδιαφέρει να έχουμε ξεκάθαρο αγωνιστικό πλάνο και να προσπαθούμε να κερδίσουμε το κάθε παιχνίδι. Συν τοις άλλοις, κάθε πλάνο μπορεί να περιλαμβάνει κι άλλα πράγματα. Οπως η εξέλιξη των παικτών και σε αυτούς δεν βάζω μόνο τους νεαρούς αλλά και τους 35άρηδες.. Υπάρχουν επιμέρους στόχοι στο πλάνο, όπως για παράδειγμα να γίνει η Τούμπα αυτό που ήταν παλιά, όπου ο αντίπαλος που έπαιρνε ισοπαλία ήταν ικανοποιημένος. Το πιο βασικό κομμάτι είναι όμως να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των παικτών μας».
Για τον περσινό ΠΑΟΚ του κόουτς Μπόλονι (δεν) σχολίασε: «Δεν έχω μάθει να αποφεύγω ερωτήσεις, αλλά δεν θα ήθελα ποτέ – και δεν το έχω κάνει στο παρελθόν – να εκφράζω σχόλια για μια ομάδα που δεν είναι δική μου. Είτε τα σχόλια είναι καλά ή καλά. Δεν έχω το δικαίωμα. Ο ΠΑΟΚ είχε ένα πλάνο, τον αντιμετώπισα με τον Ατρόμητο, δεν θα ήθελα να κάνω ειδική αναφορά».
Το πέρασμα από την ΑΕΚ και η πίεση της μεγάλης ομάδας
Σχετικά με τη θητεία του στην ΑΕΚ κι αν νιώθει πίεση στον πάγκο της μεγάλης ομάδας, ο Δώνης είπε: «Είναι δύσκολο να δουλεύεις σε μια μεγάλη ομάδα, αλλά αυτοί οι προπονητές που θέλουμε να είμαστε σε υψηλό επίπεδο πρέπει να μάθουμε να ξεπερνούμε την πίεση. Είναι αλήθεια ότι οι ξένοι προπονητές έχουν ένα πλεονέκτημα γιατί δεν καταλαβαίνουν ελληνικά. Σε μια καριέρα 10 ετών πάντα πρέπει να υπάρχουν θετικά και αρνητικά, γιατί διαφορετικά χάνεται η ισορροπία. Είναι δυστυχία να είναι όλα αρνητικά, προκαλεί ανισορροπία να είναι όλα θετικά. Στην ΑΕΚ είχα επηρεαστεί από τον ενθουσιασμό μου. Ημουν 4-5 χρόνια μικρότερος, με λιγότερη εμπειρία, σκεφτόμουν ότι δεν έχω να φοβηθώ τίποτα… Τώρα νιώθω πιο ώριμος, ξέρω πώς λειτουργούν οι μεγάλες ομάδες, τι πρέπει να αποφύγω και θεωρώ ότι είναι περισσότερες οι πιθανότητες επιτυχίας. Θέλω να έχω μια καλή συνεργασία με όλους, ξέρω ότι θα υπάρχει κριτική, πως πολλές φορές θα είναι και σκληρή, αλλά είμαι πιο ώριμος για να την αντέξω. Εκτιμώ ότι μπορούμε να πετύχουμε πολλά ωραία πράγματα. Αυτό που θέλω από την ομάδα είναι να αντιπροσωπεύει τον κόσμο του ΠΑΟΚ. Να έχουμε μια ομάδα με ισορροπία που θα είναι αποτελεσματική, την οποία ο κόσμος θα χαίρετε να την βλέπει».
Οι μεταγραφικές κινήσεις του ΠΑΟΚ
Για τις μεταγραφικές κινήσεις του ΠΑΟΚ, ο νέος προπονητής ανέφερε ότι «δεν θα ήθελα να πω αριθμό, αλλά ήδη σε συζητήσεις που έχουμε κάνει με την διοίκηση, έχουμε παρουσιάσει δύο πλάνα. Το βέβαιο είναι ότι θέλω μια ευέλικτη ομάδα. Πάνω σε αυτό το κομμάτι υπάρχουν παίκτες που μπορούν να ανταποκριθούν, έχουμε μπει στη τελική ευθεία του προγραμματισμού για μεταγραφές, τις έχω υποδείξει και θα συνεργαστούμε για τις καλύτερες δυνατές επιλογές με όσο το δυνατόν μικρότερο ποσοστό αποτυχίας».
Ερωτηθείς για την πρόταση που είχε από ομάδα του εξωτερικού, απάντησε: «ξέρει και ο πρόεδρος ότι ήμουν ξεκάθαρος από την αρχή. Είχα ζητήσει χρόνο μόνο για οικογενειακούς λόγους. Η προοπτική εξωτερικού είχε καθαρά οικονομικά κίνητρα. Τα χρήματα ήταν πολλά, αλλά αποφάσισα να δοκιμάσω σε έναν μεγάλο σύλλογο στην Ελλάδα, όπως είναι ο ΠΑΟΚ».
Η δαδικασία της της προετοιμασίας
Οσον αφορά το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί για να ετοιμάσει την ομάδα που θέλει, ο Δώνης υποστήριξε: «Εμείς θα πρέπει να προετοιμάσουμε την ομάδα με τον καλύτερο τρόπο. Θεωρώ ότι μια καλή προετοιμασία είναι καλή, αλλά δεν είναι το παν. Πολλές φορές στο παρελθόν, μου ζητήθηκε να απαντήσω στο ερώτημα ‘πότε θα είναι έτοιμη η ομάδα’. Σας λέω ειλικρινά, δεν ξέρω. Εξαρτάται από τους παίκτες. Υπάρχουν παίκτες που σε αυτό που θέλουμε να περάσουμε, έχουν την εργατικότητα και την εξυπνάδα να τα αντιληφθούν άμεσα κι έτσι βγαίνει γρήγορα το πλάνο και η φιλοσοφία. Αν οι παίκτες θέλουν περισσότερο χρόνο, καθυστερεί η όλη διαδικασία. Στην ομάδα υπάρχουν έμπειροι παίκτες και θεωρώ ότι θα προοδεύουμε μέρα με την ημέρα».

Η μη αδειοδότηση και ο Μπόλονι
Σχετικά με την μη αδειοδότηση έξι ομάδων, ο Δώνης σχολίασε: «Είναι άσχημο για το ελληνικό ποδόσφαιρο και τους παίκτες. Αυτοί που δεν μπορούν να ανανεώσουν τα συμβόλαιά τους ή που είναι πάνω από 22 χρονών δεν μπορούν να βρουν δουλειά, άρα είναι δυσάρεστο από πλευράς εργασίας. Στο κομμάτι του ανταγωνισμού, το πρωτάθλημα θα είναι παραπλήσιο με το περσινό. Ισως 2-3 ομάδες να είναι χειρότερες από πέρυσι. Από εκεί και πέρα, το ποδόσφαιρο είναι κομμάτι της κοινωνίας κι όταν δεν γίνεται σωστή διαχείριση, τότε μεγαλώνουν τα προβλήματα και σκάει η φούσκα. Τότε αυτοί που έχουν καλύτερη προοπτική και θέλουν τάξη και νοικοκυριό πρέπει να προοδεύσουν. Θεωρώ πάντως ότι πρέπει να μπει μια τάξη».
Ο νέος τεχνικός διευθυντής του ΠΑΟΚ
Ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Ζ. Βρύζας ρωτήθηκε για τη θέση του τεχνικού διευθυντή (έχει παραιτηθεί ο Παντελής Κωνσταντινίδης) και απάντησε ότι «ίσως είναι ο Γιώργος Γεωργιάδης, αλλά τώρα έχει υποχρεώσεις με την Εθνική ομάδα και πρέπει να τη σεβαστούμε. Θεωρώ ότι ενδεχομένως και τη Δευτέρα θα έχουμε κάτι ανακοινώσιμο».

Για το ενδεχόμενο αλλαγής της ποινής απαγόρευσης μεταγραφών στις ομάδες που δεν εξασφάλισαν αδειοδότηση, ο ΠΑΟΚ είναι αντίθετος. Κατά τον Ζ. Βρύζα κάτι τέτοιο «είναι ασόβαρο. Δεν μπορεί, ενώ η Λίγκα έχει πάρει κάποιες σημαντικές αποφάσεις να συζητάμε τώρα για κάτι διαφορετικό. Αντιλαμβάνομαι την αναγκαιότητα για την παρουσία των μεγάλων ομάδων, την εικόνα του ποδοσφαίρου αλλά πρέπει να πάρουμε και τέτοιες αποφάσεις. Εμείς τον περασμένο Γενάρη μιλήσαμε με τους παίκτες, βλέποντας το πρόβλημα. Ετσι το βλέπουμε στον ΠΑΟΚ».
Τέλος, για τους λόγους που λύθηκε η συνεργασία με τον Λάσλο Μπόλονι, ο Βρύζας σχολίασε ντριμπλάροντας ότι «προσωπικά, πιστεύω πως είναι αναγκαίος ο σωστός τρόπος λειτουργίας της ομάδας, η πειθαρχία, η επικοινωνία».