Στην Κάρπαθο το τρίτο θαλάσσιο πάρκο της χώρας

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε σήμερα Πέμπτη το σχέδιο Προεδρικού διατάγματος (ΠΔ) με τίτλο «Χαρακτηρισμός της χερσαίας και θαλάσσιας περιοχής της Βόρειας Καρπάθου, της νήσου Σαρίας και των Αστακιδονησίων, ως «Περιφερειακό Θαλάσσιο Πάρκο»».

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε σήμερα Πέμπτη το σχέδιο Προεδρικού διατάγματος (ΠΔ) με τίτλο «Χαρακτηρισμός της χερσαίας και θαλάσσιας περιοχής της Βόρειας Καρπάθου, της νήσου Σαρίας και των Αστακιδονησίων, ως «Περιφερειακό Θαλάσσιο Πάρκο»».

Η δημιουργία ενός τρίτου θαλάσσιου πάρκου στην Ελλάδα (μετά από εκείνα της Αλοννήσου και της Ζακύνθου), στην περιοχή της Βόρειας Καρπάθου, αποτελούσε χρόνιο αίτημα των περιβαλλοντικών οργανώσεων. Η MOm είχε εκπονήσει από το 1999 Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για την περιοχή, προτείνοντας την δημιουργία μιας Προστατευόμενης Περιοχής με την ονομασία «Περιοχή Οικοανάπτυξης Ολύμπου».
Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, το υπό διαβούλευση ΠΔ έχει ως σκοπό την αποτελεσματικότερη προστασία, διατήρηση, διαχείριση και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος της νήσου Καρπάθου, της Σαρίας και των Αστακιδονησίων, καθώς επίσης και των ιδιαίτερων αρχαιολογικών, ιστορικών, πολιτιστικών και αισθητικών στοιχείων της περιοχής.
Το προς θεσμοθέτηση Θαλάσσιο Πάρκο περιλαμβάνει περιοχές δύο κοινοτικού ενδιαφέροντος:

α) την Ειδική Ζώνη Διατήρησης (ΕΖΔ) «Β. Κάρπαθος-Σαρία» του δικτύου «NATURA 2000» η οποία έχει χαρακτηριστεί και Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ).
β) την Ειδική Ζώνη Διατήρησης (ΕΖΔ) η οποία περιλαμβάνει και το νησιωτικό σύμπλεγμα των Αστακιδονησίων και έχει χαρακτηριστεί και Ζώνη Ειδικής Προστασίας.
Οι περιοχές αυτές αποτελούν ένα σύμπλεγμα χερσαίων και θαλάσσιων τύπων οικοτόπων ευρωπαϊκού και μεσογειακού ενδιαφέροντος, από τους πλουσιότερους της Ευρώπης, όπου ενδημούν και αναπαράγονται σημαντικά είδη χλωρίδας και πανίδας. Μάλιστα στην περιοχή ζει και αναπαράγεται σημαντικός πληθυσμός της παγκοσμίως απειλούμενης μεσογειακής φώκιας Monachus monachus.
Ακόμη, σημαντική κρίνεται η περιοχή για την πλούσια ορνιθοπανίδα της, για τα αλιευτικά αποθέματά της και τα υποθαλάσσια λιβάδια της Ποσειδωνίας (Posidonia oceanica).

Η περιοχή βάσει του σχεδίου ΠΔ χωρίζεται σε θαλάσσιες, χερσαίες και επιμέρους ζώνες προστασίας στις οποίες ορίζονται συγκεκριμένες χρήσεις και δραστηριότητες (π.χ. επιστημονική έρευνα, ξεναγήσεις, οργάνωση καταδυτικών πάρκων, αλιεία κλπ).
Η διαδικασία της διαβούλευσης θα ολοκληρωθεί στις 2 Ιουλίου 2012 και αφού ληφθούν υπόψη τα υποβαλλόμενα σχόλια, το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος θα υποβληθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας για επεξεργασία.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk