Ματιές στον κόσμο

ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ γαλλικής Κεντροαριστεράς θα πλειοψηφήσουν στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Opinion way. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα συγκεντρώνει το 32%, το Αριστερό Μέτωπο 8% και οι Πράσινοι 4% -συνολικά 44%

Ματιές στον κόσμο | tovima.gr

ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ γαλλικής Κεντροαριστεράς θα πλειοψηφήσουν στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Opinion way. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα συγκεντρώνει το 32%, το Αριστερό Μέτωπο 8% και οι Πράσινοι 4% -συνολικά 44%.

Το συντηρητικό UMP (Ενωση για ένα Λαϊκό Κίνημα) με δυσκολία πλησιάζει το 31% και το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο εξασφαλίζει 16%. Μολονότι συνολικά η γαλλική Δεξιά φαίνεται να ελέγχει το 47% η εκλογική συνεργασία των δυο δεξιών κομμάτων αποκλείεται, ύστερα από την δήλωση της κυρίας Μαρίν Λεπέν ότι «σε καμιά περίπτωση» δεν θα συμπράξει με το UMP, το οποίο έχει ήδη διασπαστεί του σε δυο ομάδες -του άλλοτε πρωθυπουργού κ. Φρανσουά Φιγιόν και του άλλοτε υπουργού Εξωτερικών κ. Αλέν Ζιππέ.

ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΙΡΙΑΛ ξεκινά στην Αλβανία την Τρίτη για νέο πρόεδρο της Δημοκρατίας που θα διαδεχθεί τον σημερινό κ. Μπαμίρ Τόπι. Ο πρόεδρος εκλέγεται από την βουλή και θα πρέπει να συγκεντρώσει, σε τρεις γύρους, τουλάχιστον τα δυο τρίτα των 140 μελών της. Αν δεν συμβεί αυτό, η βουλή ψηφίζει για 4η φορά οπότε αρκεί ο υποψήφιος να εξασφαλίσει το 50%+1 δηλαδή την υποστήριξη 71 βουλευτών.

Ως το μεσημέρι του Σαββάτου μόνο ένα πρόσωπο υπέβαλε επισήμως υποψηφιότητα -ο πρώην πρωθυπουργός Φάτος Νάνο άλλα αναμένεται να ανακοινώσει υποψηφιότητα και η πρόεδρος της βουλής κυρία Τζοζεφίνα Τοπάλι, αρχηγός του κόμματος της Δημοκρατικής Συμμαχίας.

Η ΒΟΥΛΗ ΤΗΣ Νορβηγίας ενέκρινε την Παρασκευή παμψηφεί τον χωρισμό της προτεσταντικής Εκκλησίας από το κράτος. Η απόφαση, η οποία οδηγεί σε σχετική αλλαγή άρθρων του συντάγματος, θα τεθεί σε ισχύ στις 15 Ιουνίου.

Σχολιάζοντας αυτό «πολύ σημαντικό γεγονός» ο πρόεδρος της βουλής σημείωσε ότι η Νορβηγία ήταν «ένα από τα λίγα αναπτυγμένα κράτη που εξακολουθούσαν να έχουν κρατική Εκκλησία». Πρόσθεσε ότι η βασιλική οικογένεια θα εξακολουθήσει να πιστεύει στην Ευαγγελική Εκκλησία άλλα θα εξαλειφθεί η συνταγματική δέσμευση που απαιτεί οι μισοί τουλάχιστον υπουργοί της κυβέρνησης να είναι χριστιανοί.

Η Νορβηγική Εκκλησία, η οποία έχει 4.7 εκατ. πιστούς, υποστήριξε τον χωρισμό. Στο έξης θα έχει ελευθερία εκλογής επισκοπών και μελών εκκλησιαστικών συμβουλίων δίχως την παρέμβαση του κράτους, την οποία προβλέπει το σύνταγμα.

ΜΙΑ ΜΑΛΛΟΝ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΗ πτώση της Κεντροδεξιάς και της Άκρας Αριστεράς στη Γερμανία αποκαλύψαν δυο δημοσκοπήσεις το Σάββατο. Οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι προηγούνται 4 ως 5 ποσοστιαίες μονάδες των (κυβερνητικών) Χριστιανοδημοκρατιών και Φιλελεύθερων.

Το κόμμα της καγκελαρίου Μέρκελ συγκεντρώνει μονό το 33% -από 38.5% τον περασμένο Φεβρουάριο -και οι Φιλελεύθεροι μετά βιας εξασφαλίζουν είσοδο στην Μπούντεσταγκ καθώς υποστηρίζονται μόλις από το, οριακό, 5%. Σύνολο του κυβερνητικού συνασπισμού 38%.

Αντίθετα, οι Σοσιαλδημοκράτες πλησιάσαν το 30% -από 28.1% τον Φεβρουάριο- και οι Πράσινοι παραμένουν στο 13%, με σύνολο των δυο κομμάτων 43%. Αν προστεθούν και οι Πειρατές που συγκεντρώνουν 11% η Κεντροαριστερά διαθέτει άνετη πλειοψηφία με 54%.

Κατακόρυφη πτώση έχει η (άλλοτε κομουνιστική) Αριστερά. Περιορίζεται στο 6%, αφού ένα 5% τουλάχιστον της δύναμης της έχει μετακινηθεί είτε προς τους Πειρατές είτε προς τους Πράσινους.

ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΩΝ του Λονδίνου «εκλέγουν» πρόεδρο της Αιγύπτου τον υποψήφιο των Αδελφών Μουσουλμάνων Μοχάμεντ Μόρσι. Ως το μεσημέρι του Σάββατου συγκέντρωνε 58%-62% έναντι 40% περίπου του κοσμικού Αχμεντ Σάφφικ. Πηγές στο Κάιρο δεν είναι τόσο βέβαιες για την εκλογή του κ. Μόρσι.

Οι δυο αντίπαλοι θα διεκδικήσουν την προεδρία στον δεύτερο γύρο των εκλογών της 21-22 Ιουνίου και η εκλογή προβλέπεται καθώς στον πρώτο γύρο, στις αρχές της εβδομάδας, η μεταξύ τους διάφορα ήταν μόλις δυο εκατοστιαίες μονάδες.

Τον κ. Μορσι υποστηρίζει όλο το οργανωμένο ισλαμικό κίνημα και τον κ. Σάφφικ το παλιό κατεστημένο του οποίου ήταν στενός συνεργάτης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk