Κάτι κινείται στην Ευρώπη…

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Μάριο Ντράγκι μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο έθεσε για πρώτη φορά επισήμως ζήτημα δημιουργίας ενός ευρωσυστήματος εγγυοδοσίας των ιδιωτικών καταθέσεων. Και ταυτόχρονα έγινε γνωστό ότι οι ευρωπαϊκές αρχές αξιολογούν ένα σχέδιο κεντρικής εποπτείας των σαράντα μεγαλύτερων εμπορικών Τραπεζών της Ευρωζώνης με σκοπό την έγκαιρη αντιμετώπιση των προβλημάτων τους. Συνδυασμένα τα δύο μέτρα, στον βαθμό που εγκαίρως υιοθετηθούν, είναι ικανά να διαμορφώσουν βάσεις επανάκτησης της εμπιστοσύνης στο δοκιμαζόμενο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Κάτι κινείται στην Ευρώπη… | tovima.gr

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Μάριο Ντράγκι μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο έθεσε για πρώτη φορά επισήμως ζήτημα δημιουργίας ενός ευρωσυστήματος εγγυοδοσίας των ιδιωτικών καταθέσεων. Και ταυτόχρονα έγινε γνωστό ότι οι ευρωπαϊκές αρχές αξιολογούν ένα σχέδιο κεντρικής εποπτείας των σαράντα μεγαλύτερων εμπορικών Τραπεζών της Ευρωζώνης με σκοπό την έγκαιρη αντιμετώπιση των προβλημάτων τους.

Συνδυασμένα τα δύο μέτρα, στον βαθμό που εγκαίρως υιοθετηθούν, είναι ικανά να διαμορφώσουν βάσεις επανάκτησης της εμπιστοσύνης στο δοκιμαζόμενο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Γενικότερα μπορεί να πει κανείς ότι το τελευταίο διάστημα η Ευρώπη συνειδητοποιεί τον συστημικό κίνδυνο και δείχνει να κινείται πιο αποφασιστικά προς την αντιμετώπισή του.

Στο βαθμό που όντως επιβεβαιωθεί η αλλαγή στάσης των ευρωπαϊκών αρχών, το ζήτημα για μας είναι να αντέξουμε και να μείνουμε εντός του ευρωσυστήματος ώστε να δεχθούμε την ευεργετική επίδραση τέτοιων πολιτικών σταθεροποίησης. Αυτή είναι η ίσως και η μεγαλύτερη εθνική πρόκληση, την οποία δυστυχώς δεν αντιλαμβάνονται όλες οι πολιτικές δυνάμεις.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk