Η σημερινή Δημοκρατία

Η σημερινή Δημοκρατία | tovima.gr

Στη σημερινή εποχή ένας από τους μεγάλους εκφραστές της παρακμής των ιδεολογιών αποτελούν τα πολιτικά κόμματα, των οποίων η κομματική λογική και ηθική έχει διεισδύσει σε όλους τους κοινωνικούς και κρατικούς θεσμούς, με αποτέλεσμα η δημοκρατία να λειτουργεί με κομματικό-κρατικό χαρακτήρα.

Το φαινόμενο του κομματισμού που έχει κυριαρχήσει στην κοινωνία μας έχει αλλοιώσει όλους , ακόμα και το Συνδικαλιστικό Κίνημα, το οποίο άλλοτε λειτουργεί ως σύμμαχος προς το κόμμα που κυβερνά και άλλοτε επαναστατεί στους δρόμους και σε απεργίες εναντίον του αντιφρονούντος κυβερνητικού κόμματος. Δεν πρέπει βέβαια να παραβλέψουμε ότι το εκάστοτε κυβερνόν κόμμα που κυριαρχεί στο Κοινοβούλιο δρα έτσι ώστε να επικυρώνονται από την κυβερνητική πλειοψηφία των βουλευτών ως νόμοι, οι αποφάσεις της Κυβέρνησης, δηλαδή της εκτελεστικής Εξουσίας. Δηλαδή ο κάθε βουλευτής πάντα ή σχεδόν πάντα γίνεται εντολοδόχος του κόμματος και όχι του λαού . Αυτό έχει σαν κατάληξη η πλειοψηφούσα κοινοβουλευτική ομάδα της Βουλής να αποτελεί τη νομοθετούσα εκτελεστική εξουσία της εκάστοτε Κυβέρνησης.

Επίσης και για τη Δικαιοσύνη έχει δημιουργηθεί η εντύπωση στην Κοινή Γνώμη ότι αποτελεί τμήμα της πολιτικής εξουσίας. Η ευθύνη για την «πτώση» αυτή της Δικαιοσύνης αποδίδεται στη στάση των κομμάτων, τα οποία έχουν συνηθίσει να εξυμνούν τη Δικαιοσύνη όταν η απόφαση ωφελεί τους ανθρώπους τους ή τις θέσεις τους και να τη μειώνουν όταν διαφωνούν με τις αποφάσεις της. Τέτοια συμπτώματα, καταδεικνύουν το πρόσωπο της αμαρτωλής δημοκρατίας, την οποίαν με τόσο γλαφυρό τρόπο περιγράφει ο Πλάτωνας στην «Πολιτεία» του και ο οποίος φθάνει στο σημείο να ισχυρισθεί ότι οι νόμοι γίνονται σύμφωνα με το συμφέρον κάθε αρχής, δηλαδή η δημοκρατία για τους δημοκρατικούς, η δε τυραννία για τους τυραννικούς

Επίσης η συρρίκνωση της μεσαίας τάξης αποτελεί σημαντική αλλαγή στη σημερινή κοινωνία καθώς με βάση τη σχέση που έχουν μεταξύ τους οι φτωχοί και οι πλούσιοι, διαμορφώνεται και η μορφή του πολιτεύματος. Δηλαδή ανάλογα με το πώς είναι μοιρασμένη η δύναμη και με το πού αυτή συγκεντρώνεται, καθορίζεται κατά τον Αριστοτέλη και το είδος του πολιτεύματος, Για να μην ξεπέσουν και να μην αλλοιωθούν αυτές οι πολιτειακές μορφές σε τυραννία, ολιγαρχία και οχλοκρατία, θα πρέπει «σκοπός των αρχόμενων να είναι το κοινό καλό και όχι το συμφέρον του ενός ή των λίγων».

Η προτίμηση του Αριστοτέλη με άλλα λόγια στρέφεται στη «Μέση Πολιτεία», δηλαδή σ’ αυτό που σήμερα κατανοούμε ως δημοκρατικό πολίτευμα, όπου η μεσαία τάξη εξασφαλίζει την ισορροπία ανάμεσα στους φτωχούς και τους πλούσιους και κρατά το κέντρο βάρους στη μέση στις μεταξύ τους συγκρούσεις. Πέραν του οικονομικού παράγοντα για να ενδυναμωθεί η Δημοκρατία στη Χώρα μας και στην εποχή που ζούμε, είναι πλέον απαραίτητο να γίνει ο διαχωρισμός των εξουσιών του Αριστοτέλη, του οποίου η «Πολιτεία», δηλαδή η ευνομούμενη δημοκρατία, πρέπει να λειτουργεί.

Με την θέση αυτή, η Εκτελεστική Εξουσία πρέπει να περιέλθει εξ ολοκλήρου στη Δημόσια Διοίκηση, της οποίας η Κυβέρνηση θα αποτελείται από καταξιωμένες προσωπικότητες της Δημόσιας Διοίκησης, των οποίων η εκλογή και ο έλεγχος του έργου τους θα γίνεται από το Κοινοβούλιο. Το Κοινοβούλιο να αποτελείται από μέλη εκλεγόμενα απευθείας από τους πολίτες ως εκπρόσωποι των διαφόρων κατ αναλογία επαγγελματικών ομάδων αλλά και των νομών της Ελλάδος. Κύριο έργο του κοινοβουλίου να είναι η νομοθεσία και ο έλεγχος της Κυβέρνησης, χωρίς τα μέλη της να συμμετέχουν σε αυτήν.

Με μια τέτοια πρόταση η Ελλάδα του σήμερα θα μπορέσει να πάει μπροστά ενώ παράλληλα θα δικαιωθεί και ο Αριστοτέλης, ο οποίος θέλει τη «Βουλή» και το «Δήμο» να εκλέγουν και να ελέγχουν τις αρχές χωρίς να λαμβάνουν προσωπικώς τα αξιώματα.(«Πολιτικά» 1281b/30-35, 1282α/5-40) . Έτσι με την πρόταση αυτή θα γίνουν «καλύτερα οι πολιτικοί συνδυασμοί των διαφόρων μιας πόλης στοιχείων, και τόσον εύρυθμο και δικαιότερο θα είναι και το πολίτευμα («Πολιτικά» 1297α/5).

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk