Για ψευδορκία διώκεται ο πρώην συνεργάτης του Ντέιβιντ Κάμερον

Δίωξη για ψευδορκία άσκησαν χθες, Τετάρτη 29 Μαΐου, οι βρετανικές αρχές εις βάρος του Άντι Κόλσον, πρώην στενού συνεργάτη του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος είχε αρνηθεί πως γνώριζε ότι γίνονταν εκτεταμένες τηλεφωνικές παρακολουθήσεις και υποκλοπές από δημοσιογράφους της ταμπλόιντ εφημερίδας News of the World του Ρούπερτ Μέρντοκ. Η υπόθεση πλήττει προσωπικά τον Κάμερον, καθώς θέτει υπό αμφισβήτηση την κρίση του, δεδομένου ότι ήταν εκείνος που επέμενε να προσλάβει τον Κόλσον ως υπεύθυνο επικοινωνίας του, παρά τις αντιρρήσεις που εξέφραζαν πολλοί συνεργάτες του.

Δίωξη για ψευδορκία άσκησαν χθες, Τετάρτη 29 Μαΐου, οι βρετανικές αρχές εις βάρος του Άντι Κόλσον, πρώην στενού συνεργάτη του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος είχε αρνηθεί πως γνώριζε ότι γίνονταν εκτεταμένες τηλεφωνικές παρακολουθήσεις και υποκλοπές από δημοσιογράφους της ταμπλόιντ εφημερίδας News of the World του Ρούπερτ Μέρντοκ.

Η υπόθεση πλήττει προσωπικά τον Κάμερον, καθώς θέτει υπό αμφισβήτηση την κρίση του, δεδομένου ότι ήταν εκείνος που επέμενε να προσλάβει τον Κόλσον ως υπεύθυνο επικοινωνίας του, παρά τις αντιρρήσεις που εξέφραζαν πολλοί συνεργάτες του.

Η αστυνομία της Σκοτίας συνέλαβε τον Κόλσον στο σπίτι του στο Λονδίνο και τον μετήγαγε στη Γλασκόβη, όπου ανακρίθηκε επί ώρες πριν να του απαγγελθούν κατηγορίες.

Εισαγγελικές πηγές δήλωσαν ότι η σύλληψή του έγινε εξαιτίας μιας κατάθεσής του σε δικαστήριο στη Γλασκόβη, όταν κλήθηκε να δώσει διευκρινίσεις για ένα ρεπορτάζ της News of the World, ενόσω ήταν διευθυντής της.

Ο Κόλσον είχε καταθέσει ότι δεν γνώριζε να υπήρξε καμιά παράνομη δραστηριότητα από τους ρεπόρτερ της εφημερίδας όσο ήταν επικεφαλής της.

Η κατηγορία της ψευδορκίας θεωρητικά μπορεί να επισύρει ποινή ως και ισόβιας κάθειρξης, αν και μάλλον είναι πιο συνηθισμένες οι ποινές δύο ετών φυλάκισης, τόνισε εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης της κυβέρνησης της Σκοτίας.

Είναι το δεύτερο πλήγμα για τον Κάμερον αυτό το μήνα. Η Ρεμπέκα Μπρουκς, προσωπική φίλη του και στέλεχος του ομίλου των μέσων ενημέρωσης του Μέρντοκ, κατηγορήθηκε την 15η Μαΐου για παρακώλυση της αστυνομικής έρευνας για το σκάνδαλο των υποκλοπών από δημοσιογράφους της News of the World.

Ο Κόλσον είχε παραιτηθεί από την εφημερίδα όταν ο ανακτορικός συντάκτης της και ένας ιδιωτικός ντετέκτιβ φυλακίστηκαν για υποκλοπές τηλεφωνημάτων που έγιναν το 2007. Αρνήθηκε ότι γνώριζε κάτι για τις μεθόδους που ακολουθούνταν, αλλά είπε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη.

Μερικούς μήνες αργότερα πήγε να εργασθεί για τον Κάμερον, πρώτα στην αντιπολίτευση και μετά στην κυβέρνηση, συμβάλλοντας στο σχεδιασμό της στρατηγικής και της επικοινωνίας του.

Παραιτήθηκε τον Ιανουάριο του 2011, όταν η αστυνομία άνοιξε ξανά την έρευνα για τις υποκλοπές και στη συνέχεια συνελήφθη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Media
Σίβυλλα
Helios Kiosk