Ο Γιόζεφ Άκερμαν παρέδωσε τα ηνία της Deutsche Bank

Σε μία πανηγυρική γενική συνέλευση μετόχων -με συμμετοχή ρεκόρ- παρέδωσε και επίσημα ο Γιόζεφ Άκερμαν τα ηνία του τραπεζικού κολοσσού της Deutsche Bank στους δύο διαδόχους του Ανσού Γιάιν και Γιούργκεν Φίτσεν την Πέμπτη.

Η τράπεζα «είναι καλύτερα εξοπλισμένη για το μέλλον» ανέφερε ο Άκερμαν, προειδοποιώντας πως το αρνητικό κλίμα στις διεθνείς αγορές θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο όσο επικρεμάται η δαμόκλειος σπάθη της δημοσιονομικής κρίσης.

Από τη συνέλευση, που έγινε στο Frankfurter Festhalle και την παρακολούθησαν 7.000 άτομα, δεν έλειψαν οι ευχαριστίες αλλά και οι -σπάνιες- στιγμές αυτοκριτικής από τον 68χρονο Ελβετό που ηγείτο της γερμανικής τράπεζας την τελευταία δεκαετία.

Ο Άκερμαν είχε καταλήξει να θεωρείται στη Γερμανία η «ενσάρκωση» του στυγνού τραπεζικού συστήματος: Ανακοίνωνε με την ίδια ευκολία υπέρογκα κέρδη παράλληλα με απολύσεις και ηγήθηκε της Deutsche Bank καθώς εκείνη διερχόταν της κρίσης του 2008 χωρίς να χρειαστεί ανοικτή κρατική στήριξη -εξοργίζοντας μάλιστα το Βερολίνο όταν στιγμάτισε περίπου ως «ντροπή» την προσφυγή άλλων ισχυρών τραπεζικών ιδρυμάτων σε βοήθεια.

Η αποτελεσματικότητά του στην ηγεσία της τράπεζας ήταν τόσο δεδομένη όσο και, για τους επικριτές του, η αλαζονεία του: Η φωτογραφία στην οποία έκανε θριαμβευτικά το σήμα της νίκης μετά την ευνοϊκή έκβαση της δικαστικής διαμάχης για την υπόθεση Mannesmann είχε κάνει το 2004 το γύρο του κόσμου ως ενδεικτική της αμετροέπειας του ισχυρού τραπεζίτη.

Ο εκάστοτε επικεφαλής της Deutsche Bank έχει σχεδόν εξασφαλισμένη, άτυπα και «λόγω χαρτοφυλακίου», πρόσβαση στη γερμανική καγκελαρία. Ο Γιόζεφ Άκερμαν οδήγησε όμως σε άλλο επίπεδο τη σχέση της ηγεσίας της τράπεζας με την πολιτική, λειτουργώντας -στους δύσκολους καιρούς της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008- ως «ερμηνευτής» των αγορών στους Γερμανούς πολιτικούς.

Τη θέση του στην ηγεσία του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας αναλαμβάνουν από κοινού ο Ινδός Ανσού Γιάιν, που θα είναι αρμόδιος για την επενδυτική τραπεζική και τη διαχείριση των πόρων του κολοσσού, και ο Γιούργκεν Φίτσεν, αρμόδιος για τη λιανική τραπεζική.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk