Πρόγραμμα Αλληλεγγύης στην οικογένεια από την COSMOTE

Η COSMOTE σε συνεργασία με το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων (Κ.Υ.Α.Δ.Α.) δημιούργησαν το «Πρόγραμμα Αλληλεγγύης στην οικογένεια» για οικογένειες που βρίσκονται σε ανάγκη Η αρχική ιδέα για την στήριξη των οικογενειών που βρίσκονται σε ανάγκη ήταν η ευχή της Ηλιάνας Καραβιώτη και ήταν η δεύτερη που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της καμπάνιας «Ο κόσμος μας, εσύ».

Η COSMOTE σε συνεργασία με το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων (Κ.Υ.Α.Δ.Α.) δημιούργησαν το «Πρόγραμμα Αλληλεγγύης στην οικογένεια» για οικογένειες που βρίσκονται σε ανάγκη
Η αρχική ιδέα για την στήριξη των οικογενειών που βρίσκονται σε ανάγκη ήταν η ευχή της Ηλιάνας Καραβιώτη και ήταν η δεύτερη που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της καμπάνιας «Ο κόσμος μας, εσύ».

Το πρόγραμμα φιλοξενείται σε τριώροφο κτίριο της περιοχής Μακρυγιάννη, το οποίο ανήκει στο Κ.Υ.Α.Δ.Α. και ανακατασκευάστηκε πλήρως από την COSMOTE.

Μέσω του Προγράμματος Αλληλεγγύης στην Οικογένεια παρέχονται τρόφιμα, είδη ρουχισμού και πρώτης ανάγκης, παιχνίδια, βιβλία, πρόσβαση στο internet, αλλά και υποστήριξη από ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς σε συνολικά 200 οικογένειες για ένα χρόνο. Ολα τα έξοδα αγοράς των παρεχομένων ειδών στις οικογένειες, καλύπτονται από την COSMOTE.

Η επιλογή των 200 οικογενειών, οι οποίες συμμετέχουν στο «Πρόγραμμα Αλληλεγγύης στην Οικογένεια» πραγματοποιήθηκε από το Κ.Υ.Α.Δ.Α με βάση το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα που έχει δηλωθεί, σύμφωνα, δηλαδή, με τα νόμιμα έγγραφα (φορολογική δήλωση, Ε9), την κάρτα ανεργίας και το βιβλιάριο απορίας. Επίσης, συνυπολογίστηκε ο αριθμός των μελών, αλλά και άλλες ιδιαίτερες ανάγκες της κάθε οικογένειας, όπως τα ανήλικα τέκνα, οι ηλικιωμένοι και μέλη με αναπηρία. Τα μέλη των οικογενειών είναι δημότες ή κάτοικοι του Δήμου Αθηναίων, ενώ δόθηκε προτεραιότητα στους κατοίκους του Κουκακίου, Μακρυγιάννη και γύρω περιοχών, με στόχο το πρόγραμμα να ενταχθεί στη ζώνη της περιοχής.

Με ποιο τρόπο πραγματοποιείται η παροχή βοήθειας
Οι οικογένειες που έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα ενημερώνονται από το Κ.Υ.Α.Δ.Α και παραλαμβάνουν τα δέματα ειδών πρώτης ανάγκης από το κέντρο σε προκαθορισμένες ώρες και ημέρες λειτουργίας του Προγράμματος. Ταυτόχρονα, με την είσοδό τους στο χώρο ενημερώνονται και έχουν πρόσβαση και στις υπόλοιπες υπηρεσίες που τους παρέχει το κέντρο, όπως πρόσβαση στο Internet, ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη, βιβλιοθήκη, παιχνίδια για τα παιδιά τους.

Στην υλοποίηση του έργου συμμετείχαν ενεργά και εθελοντές, που μοιράστηκαν το ίδιο όραμα για την ενίσχυση των οικογενειών σε ανάγκη .

Με στόχο η ενέργεια να κερδίσει την προσοχή του κόσμου και συγχρόνως να είναι διαδραστική και να προκαλεί διαρκώς το ενδιαφέρον του κοινού, επιλέχθηκε να ακολουθηθεί μέσω του Facebook και του ιστολογίου ένας μηχανισμός ζωντανού ημερολογίου. Ετσι, παράλληλα με τις εργασίες που γίνονταν στο κτίριο, ο κόσμος μπορούσε να παρακολουθεί, σχεδόν καθημερινά τα νέα, τις αναρτήσεις και τις φωτογραφίες για την πρόοδο των εργασιών και ενημερωνόταν με ποιο τρόπο θα μπορούσε να συμμετάσχει εθελοντικά στο έργο.

Οι εθελοντές προήλθαν κυρίως από την αξιοποίηση βάσης συμμετεχόντων στην ενέργεια «ο κόσμος μας, εσύ», καλώντας όσους έχουν δηλώσει συμμετοχή και μοιράζονται το ίδιο όνειρο με την Ηλιάνα Καραβιώτη, από την ενεργοποίηση του Facebook, να δραστηριοποιηθούν. Από το Facebook έγινε ανοιχτή πρόσκληση στο κοινό για την συμμετοχή του σε συγκεκριμένες εργασίες βάσει του οργανογράμματος (βάψιμο, στήσιμο χώρου, ταξινόμηση και τοποθέτηση υλικών κτλ).

Αλλά και εργαζόμενοι της COSMOTE στήριξαν τη συγκεκριμένη ενέργεια και βοήθησαν στην ανακατασκευή του κτιρίου. Πρόκειται για οικοδόμημα το οποίο χτίστηκε το 1940 και βρίσκεται στην περιοχή Μακρυγιάννη και χρειαζόταν ανακαίνιση σε όλους τους ορόφους, καθώς βρισκόταν σε πολύ κακή κατάσταση αφού παρέμενε ανεκμετάλλευτο για πολλά χρόνια. Εχει 132 τ.μ. υπόγειο, 143 τ.μ. ισόγειο, 150 τ.μ. ο πρώτος όροφος και 65 τ.μ. εξώστη και η διαδικασία αναδιαμόρφωσής του διήρκεσε, ενάμιση μήνα περίπου.

Το ισόγειο χρειάστηκε συντήρηση των ξύλινων πατωμάτων και κουφωμάτων για να χρησιμοποιηθεί ως αίθουσα υποδοχής των επισκεπτών, η γραμματεία και η ενιαία αίθουσα ένδυσης. Ο πρώτος όροφος ανακαινίστηκε προσεκτικά, έτσι ώστε να διατηρηθεί ο χαρακτήρας του και να χρησιμοποιηθεί ως βασικό σημείο συνάντησης των επισκεπτών, όπου εκεί γίνεται η διανομή των τροφίμων και βρίσκεται η βιβλιοθήκη, ο χώρος ψυχαγωγίας των παιδιών και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Το πατάρι θα φιλοξενεί το γραφείο του ψυχολόγου/κοινωνικού λειτουργού, ένα εξεταστήριο και η δεύτερη αί
θουσά του διαμορφώθηκε σε αίθουσα συσκέψεων για την λειτουργία του κέντρου.

Στις 29 Απριλίου παραδόθηκε το κτίριο στο ΚΥΑΔΑ, έτοιμο πλέον να δεχτεί τις οικογένειες, που θα παραλαμβάνουν τα δέματα με τα είδη πρώτης ανάγκης. «Μέσα σε αυτή τη δύσκολη εποχή που ζούμε, ένα «παραμύθι» γίνεται πραγματικότητα. Για εμάς αυτό σημαίνει επιτυχημένη συνεργασία του ιδιωτικού με το δημόσιο τομέα. Συγχαρητήρια σε όλους για αυτή τη μεγάλη επιτυχία. Δηλώνουμε παρόντες στην προσπάθεια να βοηθήσουμε, και γιατί όχι, να αλλάξουμε αυτόν τον κόσμο», δήλωσε ο Πρόεδρος του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων, κ. Γιώργος Αποστολόπουλος.Το πρόγραμμα Αλληλεγγύης στην Οικογένεια έχει ξεκινήσει και λειτουργεί κανονικά από τις 3 Μαΐου. ‘Oποιος ενδιαφέρεται να ενημερωθεί περαιτέρω για το Πρόγραμμα και τις δράσεις του ΚΥΑΔΑ μπορεί να απευθυνθεί στο τηλέφωνο 210-5246516.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
Σίβυλλα
Helios Kiosk