Μια ηµέρα στη ζωή του πιο cool υπεραθλητή

Σανγκάη, Ιούλιος 2011: Ο τελικός στα 200 µέτρα ελεύθερο στο Παγκόσµιο Πρωτάθληµα υγρού στίβου. Βγάζοντας τα κολυµβητικά γυαλιά του, ο Ράιαν Λόχτε κοιτάζει το ρολόι του και ρίχνει µια γροθιά στον αέρα. Πιάνει το σκοινί και σφίγγει το χέρι του Μάικλ Φελπς. Εχει µόλις νικήσει τον µεγαλύτερο αντίπαλό του για πρώτη φορά σε µεγάλο τουρνουά.

Ο Λόχτε, 27 ετών, έχει περάσει την ενήλικη ζωή του κυνηγώντας τον αµερικανό συναθλητή του. Ο Φελπς, 26 ετών, έγινε γνωστός όταν κέρδισε οκτώ χρυσά µετάλλια στους Ολυµπιακούς του Πεκίνου, τα περισσότερα που κερδήθηκαν από έναν αθλητή. Ο Λόχτε έχει έξι ολυµπιακά µετάλλια, συµπεριλαµβανοµένων τριών χρυσών, όµως τα προηγούµενα επτά χρόνια έχει χάσει 20 φορές από τον Φελπς στα 200 και στα 400 µέτρα. Σε κάθε διεθνή αγώνα, ο Φελπς βρισκόταν στην κορυφή – µέχρι πέρυσι.

Στο νερό ο Λόχτε λειτουργεί σαν µηχανή, µα έξω από τις πισίνες είναι χαλαρός. Τον συναντώ στο Γκέινσβιλ, στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστηµίου της Φλόριντα, όπου κατοικεί και προπονείται. Ερχεται µε ένα λευκό Range Rover από το στερεοφωνικό του οποίου ακούγεται δυνατά χιπ-χοπ. Με ύψος 1,87 µ. και ζυγίζοντας 84 κιλά, φορώντας βερµούδα, έχει τους µυς και το µαύρισµα ενός συνηθισµένου αθλητικού φοιτητή. Ο στόχος του για τους Ολυµπιακούς του Λονδίνου είναι να σπάσει το ρεκόρ του Φελπς και να αναγνωριστεί πολύ απλά ως ο καλύτερος αθλητής της κολύµβησης στον κόσµο.

Εχει µόλις τελειώσει από µια τρίωρη φωτογράφιση στο δάσος γύρω από το πανεπιστήµιο, σκαρφαλώνοντας σε κορµούς δέντρων. Εχει ήδη στο ενεργητικό του µια εντυπωσιακή λίστα τραυµατισµών που δεν σχετίζονται µε το κολύµπι: έχει χειρουργήσει το γόνατό του ύστερα από ένα ατύχηµα στο breakdancing, έχει σπάσει τρεις φορές τον αγκώνα του καθώς έκανε σκέιτµπορντ και έχει ραγίσει τον ώµο του όταν έπεσε από το δέντρο στο οποίο είχε κρεµαστεί, στο πλαίσιο του κρυφτού που έπαιζε µε τον µικρότερο αδερφό του. Ο Γκρεγκ Τρόι, ο προπονητής του Λόχτε εδώ και δέκα χρόνια, λέει πως έχει να κάνει µε «έναν 27χρονο που ζει στα άκρα». Ο Λόχτε χαµογελά ειρωνικά. «Ναι, ο προπονητής µου θα ήθελε να µε σκεπάζει µε σελοφάν ανάµεσα στις προπονήσεις. Οµως γνωρίζει ότι δεν είµαι έτσι. Κολυµπάω περισσότερο απ’ όσο κάνω οτιδήποτε άλλο, αλλά δεν θέλω η κολύµβηση να µε καθορίζει».

Η κολύµβηση κυριαρχεί στη ζωή του. Ο Λόχτε βρίσκεται στο νερό 24 ώρες κάθε εβδοµάδα. Παράλληλα, προπονείται µε βάρη έξι ώρες εβδοµαδιαίως και τις Κυριακές κάνει ένα δίωρο εντατικό πρόγραµµα µε τον πρώην αθλητή του µπόλντι µπίλντιγκ Ματ Ντελάνσι.

Παρατηρώ τον Λόχτε να καταριέται καθώς πλησιάζει στον χώρο του Ντελάνσι. Εκεί σέρνει λάστιχα 400 κιλών – µια κίνηση που, όπως λέει, τον βοηθά στην ανάστροφη εκκίνηση – και τραβάει αλυσίδες βάρους 265 κιλών πάνω-κάτω στον δρόµο. Στριφογυρίζει ένα µεταλλικό βαρέλι 60 κιλών. Είναι ανορθόδοξος τρόπος άσκησης και δείχνει επικίνδυνος, αλλά ο Λόχτε το έχει πάρει απόφαση να δοκιµάσει πράγµατα που δεν θα έκαναν οι αντίπαλοί του.

Ο Λόχτε δεν ήταν πάντοτε τόσο αφοσιωµένος στην προπόνηση. Μεγάλωσε µε δύο µεγαλύτερες αδελφές και δύο νεότερους αδελφούς, αρχικά στη Νέα Υόρκη και έπειτα στη Φλόριντα. Εµαθε κολύµβηση στα πέντε του. Η µητέρα του, η Ιλεάνα, προπονήτρια κολύµβησης, του δίδαξε το στυλ κολύµβησης για το οποίο είναι γνωστός σήµερα• ο πατέρας του, επίσης προπονητής κολύµβησης, τον βοήθησε µε την ταχύτητα. Συχνά τον απέβαλλαν από την προπόνηση λόγω κακής συµπεριφοράς – τραβούσε τα πόδια των άλλων παιδιών, έκανε µπουρµπουλήθρες ή κρυβόταν στην άλλη άκρη της πισίνας. «Ηταν σαν ένα κακό σπυρί στον κώλο» έχει δηλώσει ο πατέρας του.

Παρά την εντατική προπόνησή του αυτή την περίοδο, ο Λόχτε δεν έχει χάσει την παιχνιδιάρικη πλευρά του – κάνει ακόµη φάρσες, µεταξύ των οποίων περιλαµβάνεται και το να βάζει θερµαντική κρέµα µέσα στα µαγιό των συναθλητών του. «Μου αρέσει να χαζολογάω» λέει χαµογελώντας. Ο Λόχτε δεν είναι καθόλου νευρικός («δεν έχει νόηµα») ή ανασφαλής («δεν έχω πάει ποτέ σε αγώνα σκεπτόµενος ότι δεν θα νικήσω»).

Οταν τερµάτισε πίσω από τον Φελπς ξανά στα 200 µέτρα µεικτής ατοµικής στο Πεκίνο, «είπα: “Αρκετά”». Επέστρεψε στο Γκέινσβιλ µε ένα πλάνο τριών σηµείων. Πρώτον, θα εισήγε το πρόγραµµα του Ντελάνσι στην προπόνησή του. ∆εύτερον, θα βελτίωνε τη δίαιτά του: Στους Ολυµπιακούς, είχε αναφέρει σε δηµοσιογράφους ότι η δίαιτά του περιελάµβανε McDonald’s για πρωινό, γεύµα και δείπνο. Ο προπονητής του Φελπς, ο Μποµπ Μπόουµαν, αστειεύτηκε ότι αν ποτέ ο Λόχτε παρατούσε τα fast food, «τότε µπορεί να έχουµε πρόβληµα». Πράγµατι, τη βελτίωσε, αλλά αυτό δεν σηµαίνει πως οι τροφές µε πολλά λιπαρά βρίσκονται εκτός µενού – τώρα που µιλάµε, ο Λόχτε µασουλάει πίτσα. Τρίτον, υιοθέτησε µια νέα ψυχολογική τεχνική: Μετά το Παγκόσµιο Πρωτάθληµα του 2008 στο Μάντσεστερ, όπου κέρδισε τέσσερα χρυσά και έκανε δύο παγκόσµια ρεκόρ, είπε στον εαυτό του ότι ήταν ο χειρότερος κολυµβητής, πείθοντάς τον ότι είναι άχρηστος. Οταν τον ρωτάω πώς είναι να είσαι ο πιο γρήγορος κολυµβητής στον κόσµο, µου απαντά: «Ειλικρινά, δεν νοµίζω ότι είµαι. ∆εν επιτρέπω στον εαυτό µου να σκεφτεί κάτι τέτοιο».

Η τριαδική προσέγγιση τελικά απέδωσε και µε το παραπάνω. Ακόµη όµως και αφού σηµείωσε το νέο παγκόσµιο ρεκόρ το 2011 στα 200 µέτρα µεικτής ατοµικής δεν ήταν απολύτως ευχαριστηµένος. «∆εν ήταν ο τέλειος αγώνας και πάνω σε αυτό δουλεύω έκτοτε, σιγουρεύοντας ότι τα χέρια µου “κόβουν” το νερό στη σωστή γωνία. Θέλω να κάνω τον τέλειο αγώνα στο Λονδίνο».

Σχεδιάζει να αγωνιστεί και στους Ολυµπιακούς του 2016. Οταν αποσυρθεί θέλει να ασχοληθεί µε τη µόδα: «Πάντοτε µου άρεσε να πειραµατίζοµαι µε τα ρούχα και πιστεύω ότι θα είχε ενδιαφέρον το να τα σχεδιάζεις» λέει. Εχει εκείνο που θα µπορούσε να χαρακτηριστεί εκλεκτικό στυλ. Φοράει πράσινα αθλητικά παπούτσια µε ψηλή σόλα που σχεδίασε ο ίδιος και τα οποία αφήνουν πολύ ξεχωριστά αποτυπώµατα στα υγρά πλακάκια: τις λέξεις «Ράιαν» και «Λόχτε». Φοράει ροζ πουά Speedo και ένα Τ-shirt που γράφει «Google Me». «∆εν µου αρέσει να είµαι σαν τους άλλους» λέει.

Η προσωπικότητά του – µαζί µε τα ρεκόρ και τις νίκες του – έχει προσελκύσει χορηγούς. Η Speedo συνεργάζεται µε τον Λόχτε από το 2006, υπογράφοντας ένα επταψήφιο, σύµφωνα µε δηµοσιεύµατα, ποσό για δέκα χρόνια µαζί του. Η Ralph Lauren, που θα σχεδιάσει τις εµφανίσεις της αµερικανικής αποστολής για τις τελετές έναρξης και λήξης στο Λονδίνο, τον έχει αναγορεύσει «Olympic Ambassador» για το 2012.

Ο «αέρας» του Λόχτε είναι αναζωογονητικός. «Μου αρέσουν οι αγώνες και όταν είµαι στο νερό είναι το µόνο που µπορώ να σκεφτώ, µα όταν βγαίνω από την πισίνα χαµογελώ και πειράζω τον κόσµο και περνάω ωραία». Επειτα από αυτή τη φράση πετάει το άδειο κουτί της πίτσας και πηγαίνει για ένα κοκτέιλ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Δείτε επίσης
Αφιερώματα
Σίβυλλα
Helios Kiosk