Γ. Σταθάκης: «Τα χρήματα για μισθούς και συντάξεις φτάνουν»

Την Πέμπτη 31/5/2012 ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Σταθάκης, μίλησε στην εκπομπή των Γιώργου Κακούση και Δημήτρη Πετρόπουλου (καθημερινά 08:00-10:00), για την κατάργηση του μνημονίου, τη συνέχιση της χρηματοδότησης και τις επανακρατικοποιήσεις των ΔΕΚΟ

Για το αν θα καταγγελθεί ένα μέρος του μνημονίου ή θα διατηρηθεί η χρηματοδότηση{{{ moto }}}

Ισχύει η πρόταση κατάργησης του μνημονίου. Φυσικά θα διατηρήσουμε τη χρηματοδότηση με επαναδιαπραγμάτευση συνολική, διότι το πρόβλημα αναφορικά με το 2ο σκέλος είναι ότι δεν είναι δυνατόν αν προκύψει ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας – δηλαδή αναχρηματοδότηση των επενδύσεων, της προσπάθειας να ανακάμψει η οικονομία, χωρίς την ευρωπαϊκή διάσταση. Στην ευρωπαϊκή διάσταση, η δανειακή σύμβαση μας επιβάλλει να πληρώνουμε 1 δις τόκους το μήνα, περίπου, ανεξάρτητα αν η ελληνική οικονομία βυθίζεται σε περισσότερη ύφεση ή βρίσκεται σε περίοδο ανάκαμψης. Το οποίο είναι απόλυτα κρίσιμο, διότι αν συνεχιστεί η περίοδος ύφεσης, αυτό το 1 δις τόκοι, μας δίνουν 1 δις και κάτι το μήνα και πληρώνουμε τους τόκους σε ένα αέναο σύστημα στο οποίο δεν υπάρχει διέξοδος. Αντίθετα, αν επαναδιαπραγματευτούμε σε λογική βάση, την αναχρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, προκειμένου να βγει από την κρίση, και στη συνέχεια να πληρώνει τις υποχρεώσεις της, φαντάζει πιο λογικό και πιο διαπραγματεύσιμο.

Για τις περικοπές μισθών και συντάξεων

Θα γίνει αποκατάσταση των κατώτατων μισθών και συντάξεων, δηλαδή αποκατάσταση της τελευταίας περικοπής 32% ο κατώτατος μισθός για τους νέους κάτω των 25 ετών και το 25% για τους υπόλοιπους. Ο κατώτατος μισθός είναι ο μόνος που αποκαθιστούμε. Να πάει στα 718 μεικτά.

Κανείς δε ζητά να μην τηρήσουμε τις υποχρεώσεις μας. Δεν είναι δεδομένο ότι η διαπραγμάτευση θα πετύχει. Πάμε να φτιάξουμε ένα βιώσιμο σχέδιο. {{{ audio1 }}}

Κατεβάστε το ηχητικό εδώ

Σε περίπτωση που δεν πετύχει η διαπραγμάτευση

Για όσο διάστημα θα γίνονται διαπραγματεύσεις, δεν θα πληρώνονται οι τόκοι. Και έως ότου δοθεί στην Ευρώπη μία συνολική συζήτηση ενόψει Ισπανίας ώστε να δημιουργηθεί ένα ή περισσότερα εργαλεία αναφορικά με την ανάπτυξη και την ίδια τη δημοσιονομική προσαρμογή. Τα χρήματα για μισθούς και συντάξεις φτάνουν, το έχουμε πει πολλές φορές. Οι λειτουργικές δαπάνες του δημοσίου έχουν περιθώρια είτε εξοικονόμησης είτε αναστολής για κάποιο χρονικό διάστημα, το έλλειμμα ρευστότητας που θα έχουμε, θα εμφανιστεί τους 2 τελευταίους μήνες του έτους, νομίζω ότι μέχρι τότε θα έχει βρεθεί λύση.

Για τις ΔΕΚΟ και τις κρατικοποιήσεις

Σας υπενθυμίζω ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει το μικρότερο πρόγραμμα επιχειρήσεων σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Η εμμονή στις αποκρατικοποιήσεις των 11 επιχειρήσεων που αναμένεται να δώσουν 9 δις στο πρόγραμμα, είναι βαθιά ιδεολογική.

Φαντάζομαι ότι δεν υπάρχει στο πρόγραμμά μας, πρόγραμμα επανακρατικοποιήσεων.

Για τους υπαλλήλους που «περισσεύουν»

Θα υπάρχουν αλλά θα ενσωματωθούν σε υπηρεσίες που θα έχουν δουλειά και θα αποδίδουν σύμφωνα με τα προσόντα τους και τις ικανότητές τους.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
Σίβυλλα
Helios Kiosk