Ευρωπαϊκό αέρα θέλει να φέρει στην κάλπη ο Φώτης Κουβέλης

Ευρωπαϊκή περιοδεία, ενόψει των εκλογών της 17ης Ιουνίου, αλλά και με το βλέμμα στην επόμενη μέρα της εκλογικής αναμέτρησης, ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ κ. Φ. Κουβέλης. Δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο ότι και ο κ. Κουβέλης αναζητά ευρωπαϊκό αέρα στα…πανιά της κάλπης του Ιουνίου, μετά τα ταξίδια του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα , του πρόεδρου του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλου αλλά και του προέδρου της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά.

Ευρωπαϊκή περιοδεία, ενόψει των εκλογών της 17ης Ιουνίου, αλλά και με το βλέμμα στην επόμενη μέρα της εκλογικής αναμέτρησης, ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ κ. Φ. Κουβέλης.

Δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο ότι και ο κ. Κουβέλης αναζητά ευρωπαϊκό αέρα στα…πανιά της κάλπης του Ιουνίου, μετά τα ταξίδια του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα , του πρόεδρου του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλου αλλά και του προέδρου της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά.
Η επιλογή αυτή εδράζεται πολιτικά στην προσπάθεια της ηγεσίας του κόμματος να αναδείξει τη ΔΗΜ.ΑΡ ως υπολογίσιμη δύναμη στη διαμόρφωση κυβερνητικής λύσης την επόμενη ημέρα και μάλιστα να την εγγράψει και στο εξωτερικό ως την πολιτική δύναμη που υιοθετεί τον αριστερό ευρωπαϊσμό, μπορεί να συσπειρώσει τον ευρύτερο χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού και να εγγυηθεί την παραμονή στο ευρώ. Παράλληλα, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ενισχύεται και το «κυβερνητικό» προφίλ του κ. Κουβέλη.
Το ηγετικό επιτελείο της ΔΗΜ.ΑΡ προχωρά σε αυτή την πρωτοβουλία, επιδιώκοντας να διεκδικήσει, κατά προτεραιότητα, ένα ευρωπαϊκό δίχτυ κοινωνικής και οικονομικής προστασίας για τους Ελληνες που πλήττονται από την κρίση. Κι αυτό σε μια περίοδο που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Κουβέλη, ιδιαίτερα μετά τη πρόσφατη σύνοδο κορυφής της ΕΕ και την ανάδειξη στη Γαλλία ως προέδρου του κ. Φρανσουά Ολάντ, υπάρχει «θετική κινητικότητα» στο ευρωπαϊκό πεδίο και αλλαγή πολιτικού σκηνικού.
Ο κ. Κουβέλης θα μεταβεί στις Βρυξέλλες την ερχόμενη Δευτέρα (4.06.2012) για επαφές με ευρωπαίους αξιωματούχους, -αναμένεται να συναντηθεί , μεταξύ άλλων , με τον πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κ. Χάνες Σβόμποντα και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς. Παράλληλα, όμως, το ηγετικό επιτελείο της ΔΗΜ.ΑΡ διερευνά τη δυνατότητα να «κλείσει» πολιτικά ραντεβού του προέδρου του κόμματος και στο Βερολίνο και στο Παρίσι, ώστε να επιτευχθεί η επαφή με ηγετικά στελέχη του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς αλλά και με κορυφαίους πολιτικούς παράγοντες στη Γαλλία και στη Γερμανία.
Η πεποίθηση του κ. Κουβέλη, όπως ήδη την έχει εκφράσει, είναι ότι κάθε ελληνική πολιτική δύναμη πρέπει να αξιοποιήσει το νέο ευρωπαϊκό περιβάλλον, σε συνδυασμό με την εντολή της λαϊκής ψήφου στην Ελλάδα, που αποδοκίμασε τις πολιτικές που επέβαλαν τον ασφυκτικό κλοιό των μνημονίων και της σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής. Προβάλλει την ανάγκη να αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητες για τη διαμόρφωση συμμαχιών, ώστε να στηριχθεί η Ελλάδα στο διαπραγματευτικό της στόχο, που σύμφωνα με τη ΔΗΜ.ΑΡ, είναι η ανάπτυξή της και η αποδέσμευση από επαχθείς όρους του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης, εντός της ευρωζώνης.

Προτάσσει πάντως το ζήτημα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης με μέτρα για την κοινωνική στήριξη του ελληνικού πληθυσμού. Ηδη, την Πέμπτη (31.5.2012), ο κ. Κουβέλης, κατά τη διάρκεια περιοδείας του στην Αιτωλοακαρνανία, προανήγγειλε ότι στο πλαίσιο των επαφών που θα έχει με ευρωπαίους αξιωματούχους θα θέσει ως διεκδίκηση άμεσης προτεραιότητας το θέμα της προστασίας των τραπεζικών καταθέσεων των Ελλήνων. Η δήλωση του προέδρου της ΔΗΜ.ΑΡ έχει ως εξής:

«Οι έλληνες καταθέτες, στην πλειονότητά τους μικρομεσαίοι, υφίστανται ένα πρωτοφανή πόλεμο νεύρων και γίνονται αποδέκτες υποβολιμαίων σχολίων, φημών η και σεναρίων, περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
Το αποτέλεσμα είναι η φυγή κεφαλαίων από τη χώρα, ο κλονισμός της εμπιστοσύνης και η δοκιμασία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Αποτελεί στοιχειώδη εκδήλωση κοινοτικής αλληλεγγύης προς τους Ελληνες η Ευρωπαϊκή Εγγύηση των καταθέσεών τους, στο ύψος που ορίζει και ο Ελληνικός νόμος. Στο πλαίσιο των επαφών που θα έχω στις αρχές της εβδομάδας με ευρωπαίους αξιωματούχους θα θέσω ως διεκδίκηση άμεσης και επείγουσας προτεραιότητας την εξασφάλιση, το ταχύτερο δυνατό, αυτής της Εγγύησης».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
Σίβυλλα
Helios Kiosk