Αντιδράσεις από την Πολωνία κατά Ομπάμα για τα «στρατόπεδα θανάτου»

Ο Λευκός Οίκος προσπάθησε να κατεβάσει τους τόνους έπειτα από την αναφορά του Μπαράκ Ομπάμα σε «πολωνικά στρατόπεδα θανάτου» αντί του όρου «ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης» εξοργίζοντας τους Πολωνούς για ένα ευαίσθητο ζήτημα.

Ο Λευκός Οίκος προσπάθησε να κατεβάσει τους τόνους έπειτα από την αναφορά του Μπαράκ Ομπάμα σε «πολωνικά στρατόπεδα θανάτου» αντί του όρου «ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης» εξοργίζοντας τους Πολωνούς για ένα ευαίσθητο ζήτημα.

Η αναφορά αυτή έγινε κατά τη διάρκεια τελετής στη μνήμη του Γιαν Κάρσκι, πρώην Πολωνού αξιωματικού, ο οποίος έδωσε τις πρώτες πληροφορίες για την πολιτική εξόντωσης των εβραίων από τους ναζί.

«Πριν από ένα ταξίδι διά μέσου των εχθρικών γραμμών, αντιστασιακοί τού διηγήθηκαν ότι οι εβραίοι εξοντώνονταν μαζικά, τον πέρασαν στο εσωτερικό του γκέτο της Βαρσοβίας και σε ένα πολωνικό στρατόπεδο θανάτου για να διαπιστώσει με τα μάτια του τι συμβαίνει», είπε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Η πολωνική κυβέρνηση παρακολουθεί συστηματικά τον τρόπο με τον οποίο ο διεθνής Τύπος παρουσιάζει τα στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Πολωνία, διότι επιμένει ότι, αυτός ο όρος, ακόμη και αν χρησιμοποιείται ως γεωγραφικός προσδιορισμός, μπορεί να δώσει την εντύπωση ότι η Πολωνία φέρει ευθύνη για τη γενοκτονία που διαπράχθηκε από τους ναζί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Τόμι Βίτορ, εκπρόσωπος του Ομπάμα στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, δήλωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν εκφράσθηκε σωστά. «Αναφερόταν στα ναζιστικά στρατόπεδα θανάτου στην Πολωνία», εξήγησε και εξέφρασε τη λύπη του για το φραστικό λάθος χωρίς να ζητήσει συγγνώμη όπως ίσως θα ήθελαν οι Πολωνοί.

Μία καλύτερη αντίδραση –εμμέσως δηλαδή μία επίσημη συγγνώμη– ζήτησε από τις ΗΠΑ και ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ.

Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Ράντοσλαβ Σικόρσκι έγραψε στο Twitter ότι ο Λευκός Οίκος θα ζητήσει συγγνώμη, εκφράζοντας τη λύπη του που «η άγνοια και η ανικανότητα επισκίασαν αυτήν την σημαντική τελετή», αποδίδοντας το σφάλμα όχι στον Αμερικανό πρόεδρο, αλλά στους συντάκτες των προεδρικών ομιλιών.

Ο ιστορικός ηγέτης του συνδικάτου Αλληλεγγύη Λεχ Βαλέσα δήλωσε ότι αυτή η «τεράστια γκάφα» του Ομπάμα είναι «χρυσή ευκαιρία για να τελειώσει οριστικά το θέμα με τα «πολωνικά στρατόπεδα»».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk