Αναμένεται η βρετανική απόφαση για την έκδοση του Ασάνζ

Την απόφασή του επί της έφεσης που έχει ασκήσει ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ κατά της έκδοσής του στη Σουηδία θα ανακοινώσει την Τετάρτη το βρετανικό Ανώτατο Δικαστήριο. Συγκεκριμένα, το Δικαστήριο κλήθηκε να εξετάσει το ζήτημα αρμοδιότητας αυτού που άσκησε τη δίωξη. Οι σουηδικές Αρχές καταζητούν τον Ασάνζ, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες για βιασμό και σεξουαλικές επιθέσεις.

Την απόφασή του επί της έφεσης που έχει ασκήσει ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ κατά της έκδοσής του στη Σουηδία θα ανακοινώσει την Τετάρτη το βρετανικό Ανώτατο Δικαστήριο.

Συγκεκριμένα, το Δικαστήριο κλήθηκε να εξετάσει το ζήτημα αρμοδιότητας αυτού που άσκησε τη δίωξη.

Οι σουηδικές Αρχές καταζητούν τον Ασάνζ, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες για βιασμό και σεξουαλικές επιθέσεις.

Τον Δεκέμβριο οι συνήγοροί του επικαλέστηκαν ζήτημα δημόσιου συμφέροντος για την υπόθεση και παραπομπή της υπόθεσης σε ανώτατο δικαστήριο, κάτι που αναγνώρισαν δικαστές.

Σε περίπτωση που το Ανώτατο Δικαστήριο απορρίψει την έφεση, τότε ο Ασάνζ σκοπεύει να απευθυνθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ECHR).

Εάν το ECHR δεχθεί να εξετάσει την υπόθεση, τότε ο Τζ.Ασάνζ μπορεί να ζητήσει να τεθεί σε αναμονή η διαδικασία έκδοσης.

Σε περίπτωση, όμως, που αρνηθεί να την εξετάσει, τότε η Βρετανία έχει δηλώσει ότι ο ιδρυτής του Wikileaks θα εκδοθεί στη Σουηδία «όσο πιο σύντομα το επιτρέπουν οι διαδικασίες».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk