Η ώρα των «πυρηνικών»

Είναι πλέον φανερό ότι το ευρωσύστημα, το χρηματοπιστωτικό οικοδόμημα του ευρώ που στηρίζεται στην ασθενή οικονομική ένωση της Ευρώπης, κινδυνεύει με κατάρρευση. Είναι εμφανώς ετοιμόρροπο και η κρίση του μοιάζει αυτοτροφοδοτούμενη από τον φαύλο κύκλο των ελλειμμάτων, του χρέους και της διαρκούς υποχώρησης της εμπιστοσύνης που ξεκίνησε με διαρροή καταθέσεων από την Ελλάδα και επεκτείνεται πλέον στις χώρες της ασθενέστερη ζώνης της νότιας Ευρώπης. Ηδη το τραπεζικό σύστημα της Ισπανίας υποχρηματοδοτείται και το αντίστοιχο ιταλικό βλέπει τις καταθέσεις του να διαρρέουν προς την ασφαλέστερη γειτονική Ελβετία και την ισχυρότερη Γερμανία.

Η ώρα των «πυρηνικών» | tovima.gr

Είναι πλέον φανερό ότι το ευρωσύστημα, το χρηματοπιστωτικό οικοδόμημα του ευρώ που στηρίζεται στην ασθενή οικονομική ένωση της Ευρώπης, κινδυνεύει με κατάρρευση.

Είναι εμφανώς ετοιμόρροπο και η κρίση του μοιάζει αυτοτροφοδοτούμενη από τον φαύλο κύκλο των ελλειμμάτων, του χρέους και της διαρκούς υποχώρησης της εμπιστοσύνης που ξεκίνησε με διαρροή καταθέσεων από την Ελλάδα και επεκτείνεται πλέον στις χώρες της ασθενέστερη ζώνης της νότιας Ευρώπης. Ηδη το τραπεζικό σύστημα της Ισπανίας υποχρηματοδοτείται και το αντίστοιχο ιταλικό βλέπει τις καταθέσεις του να διαρρέουν προς την ασφαλέστερη γειτονική Ελβετία και την ισχυρότερη Γερμανία.

Τα επιτόκια δανεισμού στις δύο πολυπληθείς μεσογειακές χώρες έχουν ξεπεράσει το 6%, η διατήρηση των οποίων σ’ αυτά τα υψηλά επίπεδα υπονομεύει τη βιωσιμότητα του χρέους τόσο της Ισπανίας, όσο και της Ιταλίας. Γεγονός που αν επιβεβαιωθεί θα πλήξει στην συνέχεια τη Γαλλία και το Βέλγιο, καθιστώντας ευάλωτη ολόκληρη την Ευρώπη.

Οσο περνά ο καιρός γίνεται φανερό ότι οι πολιτικές λιτότητας δεν επαρκούν να αναχαιτίσουν την κρίση εμπιστοσύνης στη Γηραιά Ήπειρο.

Οι πολλές πια εκδηλώσεις οικονομικής ασυμμετρίας δεν αντιμετωπίζονται διά της δημοσιονομικής ορθοδοξίας. Και αυτό επειδή ανοίγουν πάμπολλα νέα μέτωπα, τα οποία επιδρούν στο κοινωνικό σώμα, εξουθενώνουν τα πολιτικά συστήματα στις δοκιμαζόμενες χώρες και δημιουργούν περιβάλλον γενικευμένης αμφισβήτησης, εντός του οποίου ευδοκιμούν φυγόκεντρες τάσεις, αντιενωτικές κινήσεις και εθνικιστικά ρεύματα.

Αυτές οι εξελίξεις προφανώς θέλουν άλλες πολιτικές από το ευρωσύστημα. «Ήλθε ο καιρός των πυρηνικών όπλων», λένε οι γνωρίζοντες και προτρέπουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αναλάβει δράση πριν να είναι αργά.

Συγκεκριμένα υποστηρίζουν πως είναι τώρα η ώρα να μετατραπεί το EFSF σε Τράπεζα, η οποία θα δανείζεται από την Ευρωτράπεζα, ώστε με τη σειρά της να χρηματοδοτεί τις χειμαζόμενες Τράπεζες σε ολόκληρη την Ευρώπη και ταυτόχρονα να είναι σε θέση να παρεμβαίνει μαζικά σαρώνοντας την αγορά ευρωομολόγων.

Αν κατατεθούν στο τραπέζι 2 τρισ. ευρώ και αγορασθούν οι αμφισβητούμενοι τίτλοι, η κρίση χρέους θα ελεγχθεί.

Μπορεί το τίμημα να είναι ο πληθωρισμός, αλλά είναι προτιμότερος από την κατάρρευση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, που έφερε ειρήνη, πρόοδο, ανάπτυξη και κυρίως πολιτισμό στην Γηραιά Ήπειρο.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk