Η «λύση» του ελληνικού προβλήματος

Oι Ελληνες διαπιστώσαμε με σκληρό τρόπο πως τα στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της ΕΕ δεν είναι ταλαντούχοι οικονομολόγοι ικανοί να δώσουν ρεαλιστικές και βιώσιμες λύσεις σε μια οικονομική κρίση, αλλά μέτριοι δημόσιοι υπάλληλοι. Η πρόσφατη πρόταση των οικονομολόγων της Deutsche Bank για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη με την υιοθέτηση παράλληλου νομίσματος δείχνει πως η μετριότητα συναντάται και στον ανταγωνιστικό ιδιωτικό τομέα.

Η «λύση» του ελληνικού προβλήματος | tovima.gr

Oι Ελληνες διαπιστώσαμε με σκληρό τρόπο πως τα στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της ΕΕ δεν είναι ταλαντούχοι οικονομολόγοι ικανοί να δώσουν ρεαλιστικές και βιώσιμες λύσεις σε μια οικονομική κρίση, αλλά μέτριοι δημόσιοι υπάλληλοι. Η πρόσφατη πρόταση των οικονομολόγων της Deutsche Bank για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη με την υιοθέτηση παράλληλου νομίσματος δείχνει πως η μετριότητα συναντάται και στον ανταγωνιστικό ιδιωτικό τομέα. Ας δούμε τι περίπου συνέβη με ένα φανταστικό σενάριο που δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα:

Είναι Τετάρτη. Στους δίδυμους πύργους που στεγάζουν τα κεντρικά γραφεία της Deutsche Bank στη Φραγκφούρτη ένας καλά αμειβόμενος οικονομολόγος, έμπειρο στέλεχος της τράπεζας, με πλούσιο βιογραφικό, έχει μια φαεινή ιδέα. «Θα προτείνω τη λύση στο πρόβλημα της Ελλάδας και της ευρωζώνης και θα καταπλήξω τον κόσμο». Κάθεται μπροστά στο πληκτρολόγιό του και καταγράφει τη σκέψη που θα λύσει μονομιάς το πλέον δυσεπίλυτο πρόβλημα της παγκόσμιας οικονομίας.

Αρχικά θέτει ως παραδοχή ότι η Ελλάδα δεν θα εφαρμόσει το μνημόνιο και ότι οι δανειστές της θα σταματήσουν να δίνουν χρήματα για να καλύπτουν τα ελλείμματά της. Ακολούθως, υποθέτει ότι οι εταίροι της χώρας δεν θα εγκαταλείψουν τις ελληνικές τράπεζες και θα εξακολουθήσουν να πληρώνουν για την εξυπηρέτηση του εξωτερικού χρέους της, δηλαδή για τα χρήματα που οι ίδιοι έδωσαν στο πλαίσιο των μηχανισμών στήριξης.

Εν συνεχεία, προτείνει η Ελλάδα να εκδώσει χρεόγραφα χρέους τα οποία θα χρησιμοποιεί ως νόμισμα προκειμένου να αντιμετωπίσει τις εσωτερικές ανάγκες της, όπως η μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων και η πληρωμή των συντάξεων. Σταματά να γράφει. «Πώς θα τα πω;» αναρωτιέται. «“Griechenland euro…” δεν μου αρέσει, είναι μακρινάρι» σκέφτεται. Γέρνει πίσω στην καρέκλα του και κοιτάζει έξω τη συννεφιασμένη Φραγκφούρτη. Ξαφνικά πετάγεται από την καρέκλα του: «“Geuro” θα τα πω» φωνάζει με ενθουσιασμό, αγνοώντας τη νεαρή γραμματέα που βρίσκεται λίγα μέτρα μακριά.

Εχοντας λύσει το μεγαλύτερο πρόβλημα, αυτό του ονόματος, περιγράφει με λεπτομέρειες το σχέδιο σωτηρίας της Ελλάδας. Η Ελλάδα θα εκδώσει δισεκατομμύρια «Geuro», που θα κυκλοφορούν παράλληλα με το ευρώ και με τα οποία θα εξυπηρετούνται οι υποχρεώσεις της χώρας. Οι τράπεζες θα δέχονται τα χρεόγραφα αυτά. (Γιατί να μην τα δέχονται; Οι αμερικανικές τράπεζες και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν δέχονταν χρεόγραφα αναγνώρισης οφειλής – IOUs;) Κοντοστέκεται ξανά. «Ποια θα είναι η αξία του “Geuro”;» αναρωτιέται. Θα είναι πολύ χαμηλότερη του ευρώ, ίσως κατά 50%, αλλά, σε κάθε περίπτωση, ας αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αυτό δεν είναι δική μου δουλειά» σκέφτεται και επιστρέφει στη συγγραφή του μοναδικού πονήματος.

Καθώς οι ελληνικές τράπεζες θα γίνονταν αφερέγγυες από την εκροή καταθέσεων και την εξυπηρέτηση των δανείων με «Geuro» (αντί για ευρώ) θα πρέπει να στηριχθούν από την Ευρώπη. «Αυτό είναι εύκολο» μονολογεί. «Οι ίδιες τράπεζες που θα δέχονται τα “Geuro” θα “απορροφηθούν” από μια ευρωπαϊκή “κακή τράπεζα” (bad bank) και θα εξυγιανθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), ώστε να πειστούν οι πελάτες τους να τις εμπιστευτούν ξανά. Είμαι θεός» μονολογεί. «Ξαναγράφω την ευρωπαϊκή οικονομική ιστορία». Και συνεχίζει.

«Να η λύση. Η Ελλάδα θα προσάρμοζε ταχέως τη συναλλαγματική ισοτιμία της μέσω του νέου νομίσματος και την ίδια στιγμή θα παρέμενε στην ευρωζώνη με την ελάχιστη δυνατή προσπάθεια. Οι εξαγωγές θα γίνονταν ακριβότερες και οι εισαγωγές φθηνότερες. Ετσι, θα αποκτούσε τον απαραίτητο χρόνο ώστε να εφαρμόσει τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και δεν θα κινδύνευε από αυτούς τους ενοχλητικούς αριστερούς ηγέτες».

Προτού πατήσει το save στον κειμενογράφο, κρατά δύο υποσημειώσεις. «Πρώτον, δεν πρέπει να ξεχάσω να ειδοποιήσω τους φίλους στην ΕΚΤ να κάνουν μια μελέτη για το κόστος κυκλοφορίας των δύο νομισμάτων, αλλά και να ρωτήσουν τον Ντράγκι και τη Μέρκελ αν έχουν πρόβλημα να γεμίσει ο τόπος με “Geuro”. Διότι αυτός ο Ιταλός είναι και σχολαστικός. Το συναλλαγματικό απόθεμα σε δολάριο και σε “Geuro” δεν είναι το ίδιο και το αυτό. Δεύτερον, να θυμηθώ να υποστηρίξω δημοσίως πως το αξίωμα του Γκρέσαμ ότι τα κακά νομίσματα εκτοπίζουν τα καλά (επειδή τα πρώτα διατηρούνται στην κυκλοφορία, αφού η πραγματική αξία τους είναι χαμηλότερη από την ονομαστική, ενώ τα καλά αποσύρονται για να αποθησαυριστούν) δεν μπορεί να υπερισχύει των σεναρίων της Deutsche Bank. Να μην ξεχάσω να ενημερώσω τους Ελληνες πως εκτός από τοξικό τραπεζικό σύστημα θα έχουν για κάποια χρόνια και λίγο αυξημένο πληθωρισμό· 20%, 30%, στις λεπτομέρειες θα κολλήσουμε τώρα;..».

Εν κατακλείδι, αυτές οι προτάσεις δεν είναι σε καμία περίπτωση επαρκείς για να αντιμετωπίσουν σοβαρές κρίσεις όπως η ελληνική. Είναι μπαλώματα, όμοια και χειρότερα, με τους πειραματισμούς της τρόικας.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino στις 27/5/2012

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk