Η Κομισιόν προειδοποιεί την Κύπρο για την οικονομία

Η έκθεση των κυπριακών τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα και η πολιτική αστάθεια που επικρατεί στην Ελλάδα, επηρεάζουν αρνητικά την κυπριακή οικονομία προειδοποιεί τη Λευκωσία η Κομισιόν, η οποία ζητεί τη λήψη πρόσθετων μέτρων

Η έκθεση των κυπριακών τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα και η πολιτική αστάθεια που επικρατεί στην Ελλάδα, επηρεάζουν αρνητικά την κυπριακή οικονομία προειδοποιεί τη Λευκωσία η Κομισιόν, η οποία ζητεί τη λήψη πρόσθετων μέτρων.

Την Τετάρτη δίνεται στη δημοσιότητα η διπλή αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις ανισορροπίες της κυπριακής οικονομίας, αλλά και τα προγράμματα σταθερότητας και μεταρρυθμίσεως που υπέβαλε η Κύπρος, ώστε να αποφύγει τον μηχανισμό στήριξης.

Την ίδια ώρα η κυπριακή κυβέρνηση είναι έτοιμη να ανακοινώνει νέα πρόσθετα μέτρα, αφού η Κομισιόν ήδη προειδοποίησε, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» ότι οποιοδήποτε «σοκ» στον τραπεζικό τομέα θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για την κυπριακή οικονομία. Η Κύπρος κρέμεται από μία κλωστή και εξαρτά την οικονομική επιβίωσή της από τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Τις παρακολουθούν με αμείωτο ενδιαφέρον και κυρίως οι Κύπριοι ανησυχούν για τις επιπτώσεις που μπορούν να έχουν στη ζωή τους, το θολό προεκλογικό τοπίο, αλλά και οι μετεκλογικές εξελίξεις. Με πολύ ανησυχία μελέτησαν το απόρρητο έγγραφο του πρώην Πρωθυπουργού κ. Λουκά Παπαδήμου προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια για τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας και ανησυχούν για τις δηλώσεις που γίνονται από κόμματα για καταγγελία του Μνημονίου και τις επιπτώσεις που θα έχει στην ελληνική οικονομία (και κατ΄ επέκταση στην κυπριακή) μία τέτοια καταγγελία.

Η Κομισιόν επισημαίνει την ανάγκη ενίσχυσης των κανονιστικών διατάξεων για την ανακεφαλαιοποίηση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, προκειμένου να περιοριστεί η έκθεση στις εξωτερικές κρίσεις:

Στο πλαίσιο των συστάσεων ζητεί:

* Λήψη πρόσθετων μέτρων για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος εντός του 2012, στο 2,5 του ΑΕΠ.
*Μείωση δημοσίων δαπανών.

* Βελτίωση μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας συνταξιοδοτικού και ευθυγράμμιση ορίου αφυπηρέτησης με το προσδόκιμο ζωής.

* Βελτίωση φωτοσυλλεκτικής ικανότητας και λήψη μέτρων για περιορισμό της φοροαποφυγής.

*Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk