Εθνική προς ΣΥΡΙΖΑ: «Σε πολιτικές αντιπαραθέσεις δεν παρεμβαίνουμε»

Συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, κατόπιν αιτήματος του κόμματος είχε την Τετάρτη η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, με αφορμή τη μελέτη που εξέδωσε σε σχέση με τις επιπτώσεις εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. O ΣΥΡΙΖΑ είχε αντιδράσει στη δημοσιοποίηση της μελέτης με μία ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωση στην οποία έκανε λόγο για «ανεύθυνη και τυχοδιωκτική σκοπιμότητα να δώσει στη δημοσιότητα την έκθεσή της για το ευρώ»

Συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, κατόπιν αιτήματος του κόμματος είχε την Τετάρτη η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, με αφορμή τη μελέτη που εξέδωσε σε σχέση με τις επιπτώσεις εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
O ΣΥΡΙΖΑ είχε αντιδράσει στη δημοσιοποίηση της μελέτης με μία ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωση στην οποία έκανε λόγο για «ανεύθυνη και τυχοδιωκτική σκοπιμότητα να δώσει (η Εθνική) στη δημοσιότητα την έκθεσή της για το ευρώ»

Oπως αναφέρει η τράπεζα σε σχετική ανακοίνωση, «η εν λόγω μελέτη των αρμόδιων υπηρεσιών μελετών της Εθνικής Τράπεζας εντάσσεται στη σειρά μελετών που εκδίδονται περιοδικά ανά τακτά χρονικά διαστήματα και, κάθε φορά, περιέχουν αναλύσεις, εκτιμήσεις και προβλέψεις για την συγκυρία και την ελληνική οικονομία».

Σύμφωνα με τη διοίκησή της, η μελέτη «έγινε με επιστημονική αρτιότητα, στη βάση του συγκεκριμένου μακροοικονομικού υποδείγματος που την συνοδεύει, προκειμένου να είναι ελέγξιμα τα πορίσματα και η αντικειμενικότητά της.

Αποδεικνύει με τρόπο ισχυρό ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα είχε δραματικές συνέπειες για τη χώρα και τον ελληνικό λαό και δεν συνιστά, ούτε θα μπορούσε να συνιστά, επιλέξιμη εναλλακτική».

Η Εθνική Τράπεζα τονίζει ότι η μελέτη απαντά κατηγορηματικά σε σωρεία αναλύσεων και σχολίων εντός και, κυρίως, εκτός Ελλάδας, που επιχειρηματολογούν κατά της παραμονής της χώρας στην Ευρωζώνη.

Εκτιμά ποια μπορεί να είναι τα περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνημένης με τους εταίρους μας πολιτικής οικονομικής προσαρμογής, ώστε να διευκολυνθεί ο ελληνικός λαός στην σκληρή προσπάθειά του.

«Η Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας προφανώς δεν παρεμβαίνει σε πολιτικές, πολύ περισσότερο σε προεκλογικές αντιπαραθέσεις» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ίδια ανακοίνωση.

Η διοίκηση της τράπεζας καταλήγει τονίζοντας ότι «ισχυρή πεποίθηση της Εθνικής είναι ότι προϋπόθεση για την επιτυχία της εθνικής προσπάθειας δημοσιονομικής σταθεροποίησης, ανάκτησης της ανταγωνιστικότητας και υπέρβασης της κρίσης στην προοπτική μιας νέας βιώσιμης ανάπτυξης, είναι η παραμονή της χώρας εντός της Ευρωζώνης, όπως άλλωστε είναι η διακηρυγμένη επιδίωξη και του ΣΥΡΙΖΑ και της συντριπτικής πλειονότητας του πολιτικού κόσμου».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk