Soocre: Το μαγαζί με τις καραμέλες

Μπαίνοντας σε αυτό το μαγαζί νομίζεις ότι βρίσκεσαι σε μια μικρογραφία του εργοστασίου του Τσάρλι, μόνο που εδώ αντί για τη σοκολάτα μεταχειρίζονται με φίνα μαεστρία μια άλλη, εξίσου αγαπημένη, παιδική φαντασίωση, την καραμέλα.

Από τη μία, βαζάκια γεμάτα πολύχρωμες καραμέλες σε δεκάδες γεύσεις και σχέδια, μικρά και μεγάλα γλειφιτζούρια, όλα τακτοποιημένα με προσοχή σε ράφια και πάγκους. Από την άλλη, το εργαστήριο και όλη η διαδικασία παραγωγής μπροστά σου. Πόσο να αντέξεις…

Με υποδέχτηκε η Πόπη Καλαμαρά, ιδιοκτήτρια του Soocre, κερνώντας με – τι άλλο; – καραμέλες. Στην αρχή το περγαμόντο που μέσα του είχε σχηματισμένη τη φιγούρα του Καραγκιόζη, η φράουλα-σαμπάνια, το φουντούκι, η κανέλα με το αστεράκι, το καρπούζι με το λουλουδάκι. Βασικά υλικά τους: φιλτραρισμένο νερό, ζάχαρη από τη Γαλλία, φυτικά αρώματα και φυσικά χρώματα ζαχαροπλαστικής προερχόμενα από κάθε γωνιά του πλανήτη.

Η συνέχεια έφερε την καραμέλα-μανταρίνι, πράσινη απ’ έξω, με το όνομα «Λάζαρος» να σχηματίζεται στο λευκό εσωτερικό της. Ακολουθεί το μαύρο κεράσι, ένα μπλε καραμελάκι με σχέδιο μια μουσική νότα, το γαρίφαλο, το λεμόνι. «Οι γεύσεις δεν ταυτίζονται με τα χρώματα κι αυτό μας δίνει ακόμα περισσότερη ελευθερία επιλογών και δημιουργίας» μου εξηγεί η Πόπη διαβάζοντας την απορία στα μάτια μου.

Όσο μιλάμε, ο Σωκράτης και ο Γιώργος, οι ειδικά εκπαιδευμένοι τεχνίτες καραμέλας του Soocre, ξεκινούν την παραγωγή. Η άμορφη καραμελένια μάζα χρωματίζεται, πέφτει καυτή στον μαρμάρινο πάγκο, ζυμώνεται στον γάντζο και σιγά σιγά φιλοτεχνείται.

Στο μεταξύ, ο κόσμος μπαινοβγαίνει παρατηρώντας την ομολογουμένως εντυπωσιακή διαδικασία η οποία εκτυλίσσεται μπροστά του με κάθε λεπτομέρεια, δοκιμάζει τις φρεσκοφτιαγμένες καραμελίτσες και κάνει ερωτήσεις.

Νεαρά ζευγάρια χαζεύουν τα τεράστια γλειφιτζούρια, στα οποία κατόπιν παραγγελίας μπορεί κανείς να αναγράψει οποιοδήποτε μήνυμα, ενώ την προσοχή άλλων τραβούν αυτά με τα ονόματα που προορίζονται κατά κανόνα για γάμους και βαφτίσια.

Η αρχή έγινε σε ένα ταξίδι της Πόπης και του συζύγου της, Γιάννη Παπαδόπουλου, στην Αυστραλία. «Ταξιδεύαμε ψάχνοντας μια πρωτότυπη επιχειρηματική ιδέα. Σε μια έκθεση τροφίμων είδαμε αυτό, σκεφτήκαμε ότι στην Ελλάδα δεν υπήρχε κάτι ανάλογο και αποφασίσαμε να το προχωρήσουμε».

Η χρονική διάρκεια της υλοποίησης κράτησε περίπου ένα χρόνο. Το ζευγάρι διδάχθηκε τη διαδικασία παραγωγής καραμελών και γλειφιτζουριών στην Αυστραλία. Έπειτα επέστρεψαν στην Αθήνα, όπου εκπαίδευσαν το προσωπικό τους και οργάνωσαν το κατάστημα το οποίο μετράει ήδη πέντε μήνες λειτουργίας.

«Ο κόσμος μας αγκάλιασε από την αρχή κι αυτό μας άρεσε πολύ» λέει η Πόπη. «Πολλοί μάλιστα έχουν και εξαιρετικές ιδέες για νέες δημιουργίες. Έτσι μας δίνουν την ευκαιρία να πειραματιστούμε ακόμα περισσότερο»συμπληρώνει.

Η ομάδα του Soocre είναι στη διάθεση σας καθημερινά και μάλιστα με ρυθμούς… Γκαζιού, καθώς το κατάστημα ανοίγει στις 11.00 το πρωί και κλείνει στις 23.00 το βράδυ. «Τις Παρασκευές και τα Σάββατα είμαστε εδώ μέχρι και τις 02.00 τα ξημερώματα» αναφέρει ο Γιώργος, υπάλληλος του μαγαζιού.

Φεύγοντας χαζεύω για ακόμη μια φορά τα σχέδια καραμελών στα βαζάκια. Είναι τόσα πολλά και οι γεύσεις τόσο διαφορετικές που δυσκολεύεται κανείς να επιλέξει. Ανάμεσα σε αυτές που γράφουν «περαστικά» και «Σ’αγαπώ μαμά», ξεχωρίζω κάποιες ροζ με τη φράση «Είσαι γουρούνι»…

Soocre Γαργηττίων 24, Γκάζι, τηλ. 210 3455 912

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk