Φ. Κουβέλης: «Όταν παραμείνεις για πολύ βρεγμένος, είναι βέβαιο, θα πάθεις πνευμονία»

Την Τετάρτη 30/5/2012 ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, μίλησε στην εκπομπή «Πρωϊνές διαδρομές» των Βασίλη Αδαμόπουλου και Σωτήρη Ξενάκη (καθημερινά 06:00-08:00), για τα σενάρια εξόδου της χώρας από το ευρώ, το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ και τη δήλωση Τσίπρα «ο βρεγμένος τη βροχή δεν την φοβάται»

Για την εκτίμησή του ότι η ΔΗΜΑΡ θα βγει ενισχυμένη σε αυτές τις εκλογές{{{ moto }}}

Αξιολογώντας τις δημοσκοπήσεις, στο σύνολό τους φαίνεται ότι υπάρχει μια σταθερότητα του εκλογικού ποσοστού της ΔΗΜΑΡ, είναι εκείνο της 6ης Μαΐου, των προηγούμενων εκλογών αλλά και, όπως λένε οι δημοσκοπούντες, με ένα βέλος προς τα πάνω. Το δεύτερο που σημειώνω είναι ότι υπάρχει μια σταθερότητα στην επικοινωνία των πολιτών με τη ΔΗΜΑΡ, τις θέσεις της, τις απόψεις της και το πρόγραμμά της. Κατά τούτο, έχω την εκτίμηση ότι η ΔΗΜΑΡ θα έχει αυξημένα ποσοστά από εκείνα που εξασφάλισε με τις εκλογές της 6ης Μαΐου. Βεβαίως, μπροστά μας υπάρχουν 3 εβδομάδες. Γνωρίζω τη ρευστότητα του πολιτικού πεδίου, γνωρίζω ότι ενδεχομένως να λειτουργήσουν στοιχεία που ενδεχομένως να επανακαθορίσουν τα εκλογικά ποσοστά, αλλά τούτη την ώρα, εκτιμώ ότι μάλλον τα ποσοστά της ΔΗΜΑΡ είναι ενισχυμένα σε σχέση με αυτά της 6ης Μαΐου.

Για την μονομερή καταγγελία του μνημονίου του ΣΥΡΙΖΑ και για το πώς θα μπορούσε να συνεργαστεί μετεκλογικά με το ΣΥΡΙΖΑ

Δεν γνωρίζω ποιος είναι εκείνος που ερμηνεύει τη διάθεση συνεργασίας, με αυτόν τον μονοσήμαντο τρόπο, διότι δεν έχω πει κάτι τέτοιο. Επιμένω όμως στο εξής, η σύμβαση που έχουμε υπογράψει, το μνημόνιο, δεν είναι δεκτικά στοιχεία μονομερούς καταγγελίας, εκτός αν θέλουμε να βγούμε από το ευρώ και την ευρωζώνη. Είναι ακριβές, ότι δεν είναι δυνατόν να μιλάει κανείς για παραμονή της χώρας από το ευρώ και την Ευρωζώνη και ταυτόχρονα να υποστηρίζει ότι μπορούμε να προχωρήσουμε σε μονομερή καταγγελία του μνημονίου. Αυτό που μπορούμε να ζητήσουμε είναι η σταδιακή αποδέσμευση από τους όρους και τις ρυθμίσεις του μνημονίου. Και είναι προφανές ότι αναφέρθηκα στις διακυμάνσεις των απόψεων του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ξεκίνησε από την μονομερή καταγγελία του μνημονίου, για να μετακινηθεί στην άποψη ότι θα πάμε σε στάση πληρωμών, λίγο μετά σε τριετή αναστολή πληρωμών, και τελευταία με την επιστολή προς Ρομπάι και Μπαρόζο, να μιλά από τελείως διαφορετική θέση, για τη συνολική επανεξέταση του στρατηγικού πλαισίου. Χρειάζεται πολιτική σαφήνεια, η οποία είναι εκείνη που διαμορφώνει θέσεις υπευθυνότητας και όχι χαΐδεμα αυτιών. Καταλαβαίνω την οργή και το θυμό, αντιλαμβάνομαι ότι την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι πολίτες, αλλά κανένας δεν δικαιούται να μιλά με ασάφεια.

Για το ποιο είναι το διακύβευμα των εκλογών.

Η κάθε εκλογική αναμέτρηση, πόσο μάλλον αυτή της 17ης Ιουνίου, δεν αναδεικνύει μόνο ένα ζήτημα, αλλά πολλά. Το πρώτο που χρειάζεται η χώρα είναι μια σαφή πολιτική αναφορικά με την πορεία της στην Ευρωζώνη και την αντιμετώπιση των ζητημάτων που έχουν σχέση με το μνημόνιο, αλλά και μια σαφή πολιτική στο εσωτερικό της χώρας που αφορά σε ουσιαστικές προοδευτικές ρυθμίσεις. Δηλαδή το σύνολο της πολιτικής που πρέπει να ασκηθεί προκειμένου να βγει η χώρα από τη συντηρητική και ανεπρόκοπη θέση που βρίσκεται, προς ουσιαστικά προοδευτική κυβέρνηση. Το δεύτερο είναι σε εξάρτηση με το πρώτο. Δεν θα έχεις πολιτική αν δεν έχεις κυβέρνηση και η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή είναι ένα τεράστιο πολιτικό ζήτημα. Επομένως, ο τόπος χρειάζεται κυβέρνηση. Δεν μπορεί να συνεχιστεί η ακυβερνησία, δεν αντέχει η χώρα να πάει σε τρίτες εκλογές. Βεβαίως, χρειάζεται μια κυβέρνηση με συγκεκριμένο πολιτικό περιεχόμενο της πολιτικής που θα ασκήσει. {{{ audio1 }}}

Κατεβάστε το ηχητικό εδώ

Για το αν θα μπορούσε η ΔΗΜΑΡ να συνεργαστεί με ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ για να αποφευχθεί η ακυβερνησία.

Η ΔΗΜΑΡ λέει ότι χρειάζεται μια προοδευτική κυβέρνηση. Η ΔΗΜΑΡ λέει «ελάτε» στη βάση μιας προγραμματικής συμφωνίας που έχει τους 2 άξονες που προανέφερα. Να κάνουμε κυβέρνηση. Αυτό κάναμε και στην προηγούμενη περίοδο. Αυτό αναζητήσαμε και όταν την εντολή για κυβέρνηση είχε στα χέρια του ο ΣΥΡΙΖΑ. Όταν το θέμα ήρθε στα χέρια του Προέδρου της Δημοκρατίας, η λεγόμενη «4η εντολή». Είχαμε πει τότε στον κύριο Τσίπρα να προχωρήσει και θα δώσουμε στήριξη. Η ΝΔ τους έδινε ψήφο ανοχής, το ΠΑΣΟΚ ψήφο εμπιστοσύνης, εμείς τους στηρίζαμε. Δεν θέλησε την εντολή, ήθελε να πάμε σε εκλογές με την εκτίμηση ότι το ποσοστό που θα πάρουν θα είναι αυξημένο σε σχέση με το ποσοστό της 6ης Μαΐου. Όταν η εντολή ήρθε στα χέρια του Προέδρου της Δημοκρατίας, υποστηρίξαμε την οικουμενική κυβέρνηση. Σε αυτή την προσπάθεια προσερχόμαστε. Τότε, υπερβήκαμε το 6,1 που μας έδωσε ο ελληνικός λαός με την έννοια ότι λειτουργήσαμε πολύ πιο πάνω από το «μπόι» του ποσοστού μας. Στη βάση της προγραμματικής σύγκλισης, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν και στη βάση του ποια θα είναι η διάταξη των πολιτικών δυνάμεων.

Για τα σενάρια εξόδου της χώρας από το ευρώ

Τα ταμεία είναι άδεια, τα χρήματα φτάνουν-δεν φτάνουν μέχρι τον Ιούλιο. Από κει και πέρα υπάρχουν οι σχέσεις της Ελλάδας με τους εταίρους. Όλα αυτά, ανεξάρτητα από το αν γίνει κυβέρνηση, που πρέπει να γίνει, διαμορφώνουν ένα δύσκολο τοπίο στην εξέλιξή του. Αν υπάρξει μια κυβέρνηση με συγκεκριμένη πολιτική άποψη και περιεχόμενο που θέλει να ασκήσει, χωρίς καμία διάθεση υπεραισιοδοξίας, είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν πολλά από αυτά που προσδιορίζουν τη ζοφερότητα της σημερινής κατάστασης. Και με τους Ευρωπαίους θα μπορέσουμε να έρθουμε σε συνεννόηση, πόσο μάλλον όταν έχουμε μπροστά μας ένα 5ετές αναπτυξιακό πρόγραμμα, ένα πρόγραμμα μέσω των κοινωνικών ταμείων για την απασχόληση των νέων, ιδιαίτερα των γυναικών. Αλλά και όταν είναι δυνατόν να ρυθμίσουμε θέματα σχετικά με την επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής. Υπάρχει περιθώριο. Όλα αυτά προϋποθέτουν κυβέρνηση.

Για τη δήλωση Τσίπρα «ο βρεγμένος τη βροχή δεν την φοβάται».

Όταν παραμείνεις για πολύ βρεγμένος, είναι βέβαιο, θα πάθεις πνευμονία. Και εγώ δεν θέλω ο ελληνικός λαός και η ελληνική κοινωνία να πάθει πνευμονία και να πεθάνει.

Είναι δυνατόν να πορευτούμε σε δρόμους που θα μας βγάλουν από τα αδιέξοδα, και με την κοινωνία, βέβαια, όρθια.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
Σίβυλλα
Helios Kiosk