Κίνα: Αυτοκτονία διαμαρτυρίας πατέρα θύματος της Τιενανμέν

Κινέζος κρεμάστηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας επειδή η κυβέρνηση αρνείται να αναγνωρίσει τον θάνατο του – επισήμως αγνοούμενου -, γιου του στην πλατεία Τιανανμέν το 1989. Σύμφωνα με την οργάνωση Μητέρες της Τιανανμέν, που αγωνίζεται για την απόδοση δικαιοσύνης στα θύματα της στρατιωτικής επέμβασης στην κεντρική πλατεία του Πεκίνου, ο Για Γουεϊλίν είχε εξαφανιστεί την Πέμπτη και βρέθηκε την επομένη κρεμασμένος σε ένα υπόγειο πάρκινγκ κάτω από το σπίτι του

Κινέζος κρεμάστηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας επειδή η κυβέρνηση αρνείται να αναγνωρίσει τον θάνατο του – επισήμως αγνοούμενου -, γιου του στην πλατεία Τιανανμέν το 1989. Σύμφωνα με την οργάνωση Μητέρες της Τιανανμέν, που αγωνίζεται για την απόδοση δικαιοσύνης στα θύματα της στρατιωτικής επέμβασης στην κεντρική πλατεία του Πεκίνου, ο Για Γουεϊλίν είχε εξαφανιστεί την Πέμπτη και βρέθηκε την επομένη κρεμασμένος σε ένα υπόγειο πάρκινγκ κάτω από το σπίτι του.

Η οικογένεια του 73χρονου Για είπε ότι, πριν κρεμαστεί, είχε συντάξει σημείωμα στο οποίο περιέγραφε τον θάνατο του γιου του, Για Αϊγούο, και προειδοποιούσε ότι θα «πολεμούσε με τον θάνατό του» την άρνηση της κινεζικής κυβέρνησης να ασχοληθεί με την περίπτωσή του.

«Καταλαβαίνω ότι βρισκόταν σε απόλυτη απελπισία όταν έλαβε αυτή την απόφαση», δήλωσε η Ντινγκ Ζιλιάν, επικεφαλής των Μητέρων της Τιανανμέν. «Η γυναίκα του μου είπε ότι ο Για είχε ονειρευτεί τον γιο του επί πολλές νύχτες συνεχόμενα προτού εξαφανιστεί».

Ο Για Αϊγούο, που ήταν 22 ετών το 1989, είχε βγει για ψώνια με την φιλενάδα του αρκετά τετράγωνα δυτικά της πλατείας Τιανανμέν όταν χτυπήθηκε από μια σφαίρα στο κεφάλι από στρατιώτες που κινούνταν εναντίον των διαδηλωτών.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι γύρω στα 200 άτομα σκοτώθηκαν κατά την στρατιωτική επέμβαση στην Τιανανμέν, στις 3 και 4 Ιουνίου, μεταξύ των οποίων πολλοί στρατιώτες. Όμως οι περισσότερες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για εκατοντάδες ως και αρκετές χιλιάδες θύματα.

Χιλιάδες διαδηλωτές συνελήφθησαν τότε και πολλοί από αυτούς παραμένουν στη φυλακή μέχρι σήμερα. Αλλά μέχρι σήμερα, 23 χρόνια μετά, η κινεζική κυβέρνηση δεν έχει αποκαλύψει σχεδόν τίποτε για την βίαιη πάταξη των διαδηλώσεων ενώ αγνοεί όλες τις εκκλήσεις για ανεξάρτητη έρευνα των γεγονότων και αποζημίωση των θυμάτων.

Δεν είναι σαφές αν η αυτοκτονία του Για συνδέεται με την 23η επέτειο των γεγονότων της πλατείας Τιανανμέν την Κυριακή. Η κυβέρνηση απαγορεύει τον εορτασμό της επετείου και την οργάνωση εκδηλώσεων διαμαρτυρίας για την βίαιη πάταξη των διαδηλωτών ενώ όταν πλησιάζει η επέτειος πραγματοποιεί ενέργειες για την φίμωση των ακτιβιστών.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk