Λάρισα: Πληγή για 200.000 στρέμματα το χαλάζι

Περίπου 200 χιλιάδες στρέμματα, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, επλήγησαν από το χαλάζι που έπεσε στον νομό Λάρισας.

Περίπου 200 χιλιάδες στρέμματα, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, επλήγησαν από το χαλάζι που έπεσε στον νομό Λάρισας.

Μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι περιοχές του Δήμου Κιλελέρ και η ευρύτερη κτηματική περιφέρεια του Δήμου Λαρισαίων με τα σιτηρά, κριθάρι, βαμβάκι, βιομηχανική ντομάτα, καλαμπόκι, αμπέλια, ψυχανθή (φακή, ρεβίθι) και βίκο να είναι τα φυτά που υπέστησαν τις μεγαλύτερες καταστροφές.

Oι ζημιές στο βαμβάκι που είναι η δυναμικότερη καλλιέργεια της περιοχής εκτείνονται σε 70.000-80.000 στρέμματα.

Ωστόσο το σιτάρι, η βιομηχανική ντομάτα και τα ψυχανθή είναι εκείνα τα προϊόντα όπου η ζημιά είναι καθολική. Ζημιές υπάρχουν ακόμη και στην πόλη της Λάρισας όπου σπίτια, καταστήματα, αλλά και αποθήκες έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας με την συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων φορέων για την εκτίμηση της κατάστασης και τον συντονισμό των ενεργειών, αποφασίστηκε να προβούν στις ακόλουθες ενέργειες ζητώντας:

  • Να ενταχθεί η Θεσσαλία στο σύστημα αντιχαλαζικής προστασίας μέσω του Κέντρου Μετεωρολογικών Εφαρμογών (ΚΕΜΕ) του ΕΛΓΑ, με έδρα το αεροδρόμιο «Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκη.
  • Τα χαρτογραφικά υπόβαθρα των κτημάτων με καλλιέργειες βάμβακος που θα έχουν πόρισμα είτε επανασποράς είτε ζημιάς από τον ΕΛΓΑ να εξαιρεθούν από τον έλεγχο της συνδεδεμένης ενίσχυσης, ώστε το σύνολο των αγροτεμαχίων με καλλιέργεια βάμβακος να δικαιούται συνδεδεμένη ενίσχυση
  • Για την περίπτωση της θεομηνίας για τον Δήμο Κιλελέρ, λόγω των υψηλών ποσοστών ζημιάς σε όλες τις καλλιέργειες να μην εφαρμοστεί το σημείο του κανονισμού ασφάλισης ΕΛΓΑ που θέτει ανώτερο όριο αποζημίωσης το 80% της ασφαλιζόμενης αξίας εκάστου αγροτεμαχίου.
  • Να καταβληθεί άμεσα από τον ΕΛΓΑ το σύνολο του ποσού της αποζημίωσης που αφορά την επανασπορά βάμβακος ως προκαταβολή καθώς και το 50% όλων των υπόλοιπων αποζημιώσεων
  • Να γίνει παρέμβαση στη διοίκηση του ΕΛΓΑ ώστε να ενισχυθεί άμεσα με γεωτεχνικό προσωπικό από άλλες περιοχές το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ Λάρισας
  • Να ασκηθεί πίεση στην πολιτική ηγεσία ώστε να επιστραφεί ο ΦΠΑ στους αγρότες το συντομότερο δυνατόν.

Παράλληλα από χθες ξεκίνησαν και οι εκτιμήσεις των ζημιών από κλιμάκια του ΕΛΓΑ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία