Οι επιπτώσεις ενός άδικου προστίμου

Τον Νοέμβριο του περασμένου έτους το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας Κεντρικής Μακεδονίας πραγματοποίησε έλεγχο στο κατάστημα (ζαχαροπλαστείο) που διατηρώ εδώ και 50ετία στο Ωραιόκαστρο της Θεσσαλονίκης επί της οδού Λ. Δημοκρατίας 25. Από τον έλεγχο, προέκυψε ότι οι δύο υπάλληλοι μου εργαζόταν σε διαφορετικές ώρες από αυτές που ήταν καταγεγραμμένες στο ωράριο πρόγραμμα εργασίας. Κλήθηκα να δώσω εξηγήσεις στην υπηρεσία για το γεγονός καθώς και για τη μη ενημέρωση για την αλλαγή που προέκυψε. Εντός τριών ημερών έδωσα τις εξηγήσεις μου.

Οι επιπτώσεις ενός άδικου προστίμου | tovima.gr

Προς
Προεδρία της Δημοκρατίας
Συνήγορο του Πολίτη
Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας
Μ.Μ.Ε.

Τον Νοέμβριο του περασμένου έτους το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας Κεντρικής Μακεδονίας πραγματοποίησε έλεγχο στο κατάστημα (ζαχαροπλαστείο) που διατηρώ εδώ και 50ετία στο Ωραιόκαστρο της Θεσσαλονίκης επί της οδού Λ. Δημοκρατίας 25.

Από τον έλεγχο, προέκυψε ότι οι δύο υπάλληλοι μου εργαζόταν σε διαφορετικές ώρες από αυτές που ήταν καταγεγραμμένες στο ωράριο πρόγραμμα εργασίας. Κλήθηκα να δώσω εξηγήσεις στην υπηρεσία για το γεγονός καθώς και για τη μη ενημέρωση για την αλλαγή που προέκυψε. Εντός τριών ημερών έδωσα τις εξηγήσεις μου.
Για την μη ενημέρωση της υπηρεσίας υπήρξε βεβαίως αμέλεια από την πλευρά μου, ωστόσο κατέθεσα και έγγραφες διαβεβαιώσεις των δύο υπαλλήλων μου ότι με δική τους παράκληση πραγματοποιήθηκε η αλλαγή. Η υπηρεσία θεώρησε τις εξηγήσεις ανεπαρκείς και μού επέβαλλε πρόστιμο στέλνοντάς μου σχετικό έγγραφο (Αριθμ. Πρωτοκ. 908, 24.4.2012).

Μέχρις εδώ όλα καλά. Όμως, ως έντιμος και συνεπής επιχειρηματίας θεωρώ δικαίωμά μου να προβώ σε κάποιες επισημάνσεις.

1ον: Αφού έχω παραβεί τον νόμο, καθώς δεν ενημέρωσα την υπηρεσία για την αλλαγή ωραρίου των υπαλλήλων μου, ως όφειλα, είναι εύλογο να πληρώσω κάποιο πρόστιμο. Γιατί όμως το πρόστιμο αυτό να φθάνει το ποσό των 3.100,00 ευρώ; Δεν είναι υπερβολικά μεγάλο; Δεν είναι εξοντωτικό για μια μικρή επιχείρηση σαν τη δική μου; Ποιο άρρωστο μυαλό της δημόσιας διοίκησης μπορεί να σκέφτεται ότι μπορεί να πληρωθεί και μάλιστα σε τούτη τη δυσμενέστατη οικονομική συγκυρία;

2ον. Ανεπισήμως από την δημόσια διοίκηση, εκλαμβάνεται ότι μια επιχείρηση που απασχολεί υπαλλήλους της με μειωμένο ωράριο, εξ ορισμού θεωρείται ότι εξαπατά τον ασφαλιστικό της φορέα ή ότι εκβιάζει τους εργαζόμενους που απασχολεί, θεωρώντας ότι το ωράριό τους είναι πλήρες. Δηλαδή: ο επιχειρηματίας είναι εκ προοιμίου κλέφτης και απατεώνας απέναντι στην Πολιτεία, εκτός εάν καταφέρει να αποδείξει το αντίθετο. Αναρωτιέμαι: αυτά τα άρρωστα μυαλά που δίνουν τέτοιες κατευθύνσεις στους υπαλλήλους των δημοσίων υπηρεσιών να αντιμετωπίζουν με τον τρόπο αυτό τους επιχειρηματίες, δεν έχουν ακούσει ή δεν βιώνουν την άθλια κατάσταση στην οποία βρίσκεται η οικονομία και οι επιχειρήσεις; Δεν γνωρίζουν ότι η δουλειά μας και ο τζίρος μας έχει πέσει κάτω από το μισό; Δεν δέχονται ότι κάποιοι επιχειρηματίες, προκειμένου να μην απολύσουν προσωπικό, μειώνουν τις ώρες τους και αυτό το δέχονται και οι ίδιοι οι υπάλληλοι προκειμένου να μην χάσουν τη δουλειά τους;

3ον. Στις ενστάσεις μου απέναντι στο εξοντωτικό πρόστιμο που μού επιβλήθηκε, πρακτικά δεν έχω κανέναν τρόπο να αντιδράσω. Για να προσφύγω στα δικαστήρια πρέπει να πληρώσω δικαστικά έξοδα και δικηγόρο (περίπου 1.000,00 ευρώ), αφού πρώτα εξοφλήσω την οφειλή μου στο δημόσιο παρά την προσφυγή μου. Τι σημαίνει αυτό; Πρέπει να καταβάλλω τις 3100 ευρώ και τα προαναφερθέντα έξοδα και πάρω δικάσιμο μετά από κάποια χρόνια. Εάν τύχη και μειωθεί το πρόστιμό μου –πράγμα που θεωρώ εύλογο- θα πρέπει να μου επιστραφούν κάποια χρήματα.

Είναι δυνατόν να τα περιμένω ποτέ; Όχι! Βεβαίως Όχι! Πιστέψτε με, ξέρω πολύ καλά τι λέω. Και εξηγούμαι: ο υιός μου είναι τετραπληγικός και χρειάζεται νάρθηκες στα πόδια του για να βαδίζει. Πέρασαν δύο χρόνια από τότε που τους πλήρωσα και ακόμα περιμένω να μου επιστραφεί το μέρος της δαπάνης που αναλογεί στον ασφαλιστικό φορέα. Οι υπάλληλοι ντρέπονται να κοιτάξουν στα μάτια εμάς τους γονείς όταν πηγαίνουμε και ρωτάμε εάν ήρθαν τα χρήματα. (Για την ιστορία μόνον, να αναφέρω εδώ ότι ο υιός μου Ραφαήλ Παπαδόπουλος είναι ο μαθητής που είχε πρωτεύσει στις Πανελλήνιες εξετάσεις για το Πανεπιστήμιο το έτος 2010 συγκεντρώνοντας 19.952 μόρια. Για την επίδοσή του αυτή μάλιστα, είχε γίνει δεκτός μαζί με άλλους διαπρέψαντες νέους από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Αύγουστο του 2010 κατά την εορτή της αποκατάστασης της Δημοκρατίας, καθώς και από τον τότε πρωθυπουργό, τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς).

Τι μέλλει γενέσθαι; Θα φροντίσω να πληρώσω το πρόστιμο. Δεν μπορώ να μην υποκύψω στον εκβιασμό. Προκειμένου να κρατήσω την επιχείρησή μου ζωντανή, θα απολύσω στο τέλος του Ιουνίου, δυστυχώς, έναν ακόμη υπάλληλο μετά από 15 έτη συνεργασίας (ονομάζεται ΣΚκαι ήδη τού το έχω ανακοινώσει) και θα αυξήσω την προσωπική μου δουλειά στην επιχείρηση.

Γνωρίζουμε όλοι μας ότι η δημόσια διοίκηση της χώρας μας δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα απέραντο χαμαιτυπείο και η ευθύνη γι’ αυτό βαρύνει πρώτιστα τους πολιτικούς και δευτερευόντως εμάς τους πολίτες που ανεχόμασταν τόσα χρόνια αυτήν την κατάσταση.

Δεν ξέρω εάν θα αλλάξει και πότε αυτό, αλλά σαν Έλλην πολίτης δεν θα πάψω ποτέ να ελπίζω και να παλεύω γι’ αυτήν την αλλαγή. Σαν λογοτέχνης με τέσσερα ιστορικά μυθιστορήματα στο ενεργητικό μου και τιμηθείς με το βραβείο Ελληνοτουρκικής φιλίας ‘’Ιπεκτσί’’ το έτος 1995 για το βιβλίο μου «Ραφαήλ Σταυριώτης» (εκδόσεις Λιβάνη), προσπαθώ προς αυτή την κατεύθυνση. Να κρατηθεί η Ελλάδα όρθια απέναντι σε πολιτικούς (κυρίως) που την πρόδωσαν. Για το ίδιο σκοπό μάλιστα εξέδιδα για τέσσερα χρόνια την τοπική εφημερίδα «Χρόνος» Ωραιοκάστρου, η οποία τελικά ανέστειλε τη λειτουργία της λόγω της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας αλλά και διότι ουδέποτε διέθετα «μπάρμπα» πολιτικό για να την στηρίζει. Ωστόσο, θα συνεχίσω να προσπαθώ, όσο κι αν ντρέπομαι πολύ, όχι για τη χώρα που κατοικώ, αλλά για τους ανθρώπους που την διοικούν και που υποτίθεται ότι την υπηρετούν.
Τέλος, θα ήθελα να καταθέσω μια προτροπή για τους υπαλλήλους των υπηρεσιών που καλούνται να εφαρμόσουν νόμους και διατάξεις που μπορεί η αυστηρή εφαρμογή τους να καταστρέψει, όχι μόνον υγιείς επιχειρήσεις αλλά και οικογένειες. Ας είναι πιο προσεχτικοί και πιο επιεικείς. Δεν είμαστε όλοι κλέφτες και ούτε πολλοί από εμάς μπορούμε να γίνουμε, όσο κι αν εξωθούμαστε προς αυτήν την πρακτική.

Ο κ. Δημήτριος Παπαδόπουλος (Σταυριώτης) είναι ζαχαροπλάστης, συγγραφέας στο Ωραιόκαστρο της Θεσσαλονίκης

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk