Greexit: Την απεύχονται αλλά και προετοιμάζονται γι’ αυτήν

Greexit: Την απεύχονται αλλά και προετοιμάζονται γι’ αυτήν | tovima.gr

Πληθαίνουν τις τελευταίες ημέρες, από τον Τύπο, τα σενάρια κινδυνολογίας εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη , με αποκορύφωση την μετά των εκλογών περίοδο, όπου συγκεκριμένα συμφέροντα σπεύδουν να τρομοκρατήσουν τους πολίτες με απώτερο σκοπό την διαμόρφωση μιας κατευθυνόμενης πολιτικής εικόνας λίγο πριν τις εκλογές της 17ης Ιουνίου.

Πέραν, όμως των πραγματικών πιέσεων από κερδοσκοπικά συμφέροντα, αλλά και του τεχνηέντως διαμορφούμενων κινδυνολογικών σεναρίων, αρχίζει να παρατηρείται μια δεόντως ανησυχητική πραγματικότητα που φέρει τις ξένες επιχειρήσεις που έχουν επενδύσει στην ελληνική αγορά να αποσύρουν τις επιχειρήσεις αυτές φοβούμενες, μια πιθανή κατά τα συνήθη πλέον σενάρια, έξοδο της Ελλάδας, από την ενιαία νομισματική ένωση.

Κάποια από τα ομόλογα κράτη στην Ευρωζώνη, και όχι ιδιαίτερα προσφιλή στην ελληνική παρουσία στην ΟΝΕ, έσπευδαν από καιρό να κατακρίνουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, και να προμηνήσουν την κατάρρευση του, προτάσσοντας τα «μύρια» προβλήματα που προκύπτουν από την παρουσία στην ΟΝΕ χωρών, όπως η Ελλάδα. Πλέον, παρατηρείται το φαινόμενο, που οι σπονδές των ομολόγων, παίρνουν σάρκα και οστά, και είτε λόγω συγκεχυμένων πληροφοριών που λαμβάνουν από την χώρα μας, είτε επειδή γνωρίζουν, ως είθισται, γεγονότα που οι έλληνες πολίτες δεν γνωρίζουν ακόμα, απλά θα μας κοινοποιηθούν σύντομα, οι ανησυχίες / απειλές τους γίνονται βάσιμες, και αποδεικνύονται με την άμεση λήψη προληπτικών μέτρων που λαμβάνουν.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με αποκαλύψεις της εφημερίδας Independent, βρετανικές εταιρείες προετοιμάζονται για την άμεση απόσυρση επιχειρήσεών τους από την Ελλάδα. Μάλιστα, η πολυεθνική εταιρεία Dixons προγραμματίζει να βάλει λουκέτο στα καταστήματα «Κωτσόβωλος», για λόγους όχι απλά οικονομικών δυσχερειών, αλλά για επερχόμενες πληθυσμιακές αναταραχές, προβλέποντας όχι μόνο οικονομική αλλά και κοινωνική αποσταθεροποίηση.

Αν και το 52% των βρετανικών συμφερόντων εταιρειών με παρουσία στην Ελλάδα, δεν έχει λάβει κάποια μέτρα, και από τις υπόλοιπες, οι αντιδράσεις / προληπτικά μέτρα εντάσσονται στα πλαίσια της αψυχολόγητης παραφιλολογίας, σύμφωνα πάντα με στοιχεία του συνδέσμου ορκωτών λογιστών ICAEW, εν τούτοις οι ανησυχίες εντείνονται. 11% αυτών των εταιρειών προετοιμάζουν την έξοδό τους από την ελληνική αγορά, ενώ το 15% αυτών προετοιμάζονται για «ψαλίδισμα» θέσεων εργασίας.

Εταιρείες και επενδυτές, αφενός, εκφράζουν ιδιαίτερες ανησυχίες για την πορεία των βρετανικών προϊόντων και υπηρεσιών σε μια αγορά κρίσης, αφετέρου οι ανησυχίες αυξάνονται για την τύχη των κρατικών κυρίως επενδύσεων σε μετοχές και ελληνικά ομόλογα. Μια ενδεχόμενη Greexit θα σήμαινε απώλεια δισεκατομμυρίων λιρών από τα κρατικά και ιδιωτικά ταμεία. Και ενώ απεύχονται ένα τέτοιο σενάριο, παράλληλα εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο εταιρείες όπως η GlaxoSmithKline , η WPP, η Vodafone και επενδυτές έχουν ξεκινήσει να αποσύρουν καθημερινά κεφάλαια από την Ελλάδα με την τελευταία, μάλιστα, να θέτει θέμα πληρωμής λογαριασμών κινητής τηλεφωνίας σε διαφορετικό νόμισμα από το ευρώ.

Η δισυπόστατη στάση των ευρωπαίων εταίρων, λαμβάνει και τρίτη διάσταση από αυτούς που προσδοκούν σε μία «ελληνική έξοδο», όπως έχουν δημόσια παραδεχτεί διευθυντικά στελέχη της De La Rue (εκτυπωτές χαρτονομισμάτων), G4S, Euromoney, William Hill, με τους τελευταίους να αυξάνουν τις πιθανότητες, την τελευταία εβδομάδα, μια τέτοιας εξόδου από 1 προς 4, σε 1 προς 8 και να προβλέπουν κέρδη από την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ακόμα κι αν αυτά είναι σε ευρώ. Λαμβάνοντας υπόψη από τα παραπάνω, την απώλεια θέσεων εργασίας, τον γενικευμένο πανικό και αποσταθεροποίηση ξένων επενδυτών, τη διαρροή κεφαλαίων, την δυσφήμιση, την προβληματική παροχή υπηρεσιών και την υπονόμευση με κερδοσκοπικό χαρακτήρα, περιττεύουν τα σχόλια για τις όποιες εγχώριες προσπάθειες που συνεπικουρούν στην έξοδο από το ευρώ…..

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk