Εάν το πιστέψουμε είναι εφικτό

Εάν το πιστέψουμε είναι εφικτό | tovima.gr

Είναι φανερό ότι, ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε πλώρη για την αυτοδυναμία. Όπως όλα δείχνουν, είναι πολύ πιθανό, να πάρει καθαρή εντολή στις 17 του Ιούνη. Αν συμβεί αυτό, την επομένη, θα είναι γεγονός η πρώτη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της αριστεράς. Μιας αριστεράς, που για πολλά χρόνια, την είχαν απωθήσει στο περιθώριο, γεωπολιτικές στρατηγικές, οικονομικά συμφέροντα, αλλά και οι διάφορες αγκυλώσεις της ιστορίας της. Θα γίνει κομουνιστική χώρα η Ελλάδα εάν εκλεγεί αριστερή κυβέρνηση; Ας είμαστε σοβαροί.

Η χώρα μας ανήκει στην Ευρώπη. Αυτή είναι και η ξεκάθαρη θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Όχι όμως στην Ευρώπη της Μέρκελ και των υποτακτικών της. Ίσως αυτό να αποτελεί και την ουσία, που κάνει ελκυστική την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, για διακυβέρνηση της χώρας. Ιδιαίτερα σήμερα που τα άλλα δύο κόμματα δεν έχουν ξεπεράσει ακόμη το αρχικό σοκ και βρίσκονται σε μία παρατεταμένη κατάσταση αποσύνθεσης και αυτοδιάλυσης. Οι κινήσεις τους για επανίδρυση και για συσπείρωση αυτό δείχνουν και αυτό φοβούνται. Κοντόφθαλμα και εντελώς πραγματιστικά εντάσσονται στο άρμα της Γερμανίας, ίσως γιατί έτσι τους υπαγορεύουν τα οικονομικά και άλλα συμφέροντα που τους στηρίζουν. Ελπίζουν ότι με τις κινδυνολογίες τους θα αποτρέψουν αυτό που ήδη ξεκίνησε και προδιαγράφει το μέλλον της χώρας, αλλά και το δικό τους.

Ο λαός στις 6 του Μάη τους έδειξε την πόρτα και στις 17 του Ιούνη, κατά τα φαινόμενα, θα τους την ανοίξει διάπλατα, όχι βέβαια για να μπούνε. Είναι δυνατή η αποπομπή μιας χώρας από την ευρωζώνη; Στο ερώτημα αυτό ο κ. Σούλτς, πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου απαντάει, όχι. Δεν υπάρχει και δεν προβλέπεται νομικό καθεστώς για να μπορέσει να πραγματοποιηθεί αυτό. Η κ. Φέχτερ, υπουργός των οικονομικών της Αυστρίας, η οποία, παρεμπιπτόντως, ομοιάζει με έναν δικό μας, συνταξιοδοτημένο πρόσφατα, πολιτικό, στον τρόπο και στο περιεχόμενο των δηλώσεών της, μας λέει ότι, για να φύγουμε από την ευρωζώνη θα πρέπει να φύγουμε από την Ε.Ε. και συνεχίζει, ότι, όποτε θελήσουμε να επιστρέψουμε θα αποφασίσει αυτή και οι όμοιοί της, αν θα μας δεχτούν.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός κ. Πικραμμένος, στις Βρυξέλλες, σε ερώτηση που του έγινε, εάν αληθεύουν οι πληροφορίες περί προετοιμασίας σχεδίων για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, δήλωσε: «Όχι μόνον δεν έγινε τέτοια συζήτηση, αλλά οφείλω να πω ότι κατά τη συνάντηση που είχα με την κ. Μέρκελ όχι μόνον εξεπλάγη, αλλά εξέφρασε και τη δυσφορία της για το ζήτημα αυτό». Επομένως, προκύπτει το εύλογο ερώτημα. Γιατί συνεχίζουν να πιπιλίζουν διάφοροι κύκλοι, εντός και εκτός της Ελλάδας, αυτή την καραμέλα; Σε τι αποβλέπουν πραγματικά;

Η απάντηση ανήκει στα ευκόλως εννοούμενα. Η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους και της εφαρμογής του δημοσιονομικού συμφώνου που απορρέει από το μνημόνιο, οι προθέσεις, διότι περί προθέσεων πρόκειται, αφού δεν προκύπτει από πουθενά ότι έχει διαμορφωθεί ανάλογο πλαίσιο για ανάπτυξη, δεν λύνουν το πρόβλημα, ούτε και μακροχρόνια, όπως επιχειρείτε να εμφανιστεί από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Αντίθετα, πολύ φοβάμαι ότι θα μπλέξουμε σε ατέρμονες διαβουλεύσεις, για το είδος και το περιεχόμενο της ανάπτυξης, ενώ τα ουσιαστικά προβλήματα θα παραμένουν άλυτα και θα μεγεθύνονται πολλαπλασιαζόμενα.

Η ανάπτυξη προϋποθέτει εισροή κεφαλαίων, που μόνον με τα ευρωπαϊκά ομόλογα, όπως άλλωστε συμφωνούν αρκετές χώρες, μπορεί να εξασφαλιστεί. Σ’ αυτό η απάντηση της Μέρκελ είναι nine και θα πρέπει κάποια στιγμή να διερευνηθούν οι πραγματικοί λόγοι της άρνησης αυτής. Ο κ. Πικραμμένος από τις Βρυξέλλες εκτίμησε για το θέμα των ευρωομολόγων ότι μια τέτοια προοπτική είναι μάλλον μακριά παρά κοντά. Ότι, δεν αποκλείεται σε κάποια φάση να γίνουν και τα ευρωομόλογα. Ότι, έγινε από όλους δεκτό, και από τους υποστηρικτές της άποψης και από τους μη υποστηρικτές, ότι, αυτή η κουβέντα μπορεί να γίνει μετά από μεγάλη ωρίμανση και εξέλιξη στο εσωτερικό της ΕΕ.

Δηλαδή όπως λέμε εδώ, “ζήσε Μάη να φας τριφύλλι.” Οι επιλογές, με εκφρασμένες αυτές τις θέσεις, μέσα στο πλαίσιο που λειτουργεί η ευρωζώνη, που σήμερα κυριαρχείτε από το status της budestank, αυτόματα περιορίζονται αρκετά. Αυτό αποτελεί τη μία αλήθεια. Την άλλη αλήθεια, αποτελεί, ο διαφαινόμενος απομονωτισμός στης Μέρκελ και του γερμανικού πόλου, με την δημιουργία χαλαρού, αρχικά, μπλοκ, χωρών με ανάλογα οικονομικά προβλήματα, που θα κινείται, όχι απαραίτητα συγκρουσιακά με την επικρατούσα πολιτική αντίληψη των ισχυρών της ευρωζώνης, αλλά παράλληλα, με στόχο να προσπεράσει και να ακυρώσει αυτές τις πολιτικές που οδηγούν σε αδιέξοδο τις χώρες και βάζουν σε κίνδυνο την συνοχή της ευρωζώνης και την Ε.Ε.

Άλλωστε η Ε.Ε. δεν είναι τίποτε άλλο από έναν συνασπισμό χωρών που ως σκοπό έχουν, πρωτίστως, την ευημερία των λαών της και όχι την ανάδειξη ηγεμονιστικών χωρών. Σ’ αυτές τις διεργασίες, που αποτελούν πρόκληση για το λαό της χώρας μας για την επανάκτηση της αξιοπρέπειας του, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βάλει σαν στόχο να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο. Η ευθύνη είναι τεράστια. Η υπευθυνότητα που απαιτείται είναι πέρα από κάθε προσδοκία. Η συγκυρία είναι με το μέρος του. Οι οιωνοί, σε βάθος χρόνου, μοιάζουν να είναι ευνοϊκοί. Αλλά όπως είπα και στην αρχή. Πρέπει, πρώτα απ’ όλα, να το πιστέψουμε εμείς.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk