Συρρικνώνεται ο ρυθμός αύξησης της εξαγωγικής δραστηριότητας

Οι ξένοι εισαγωγείς ακυρώνουν παραγγελίες ελληνικών προιόντων κι οι εξαγωγές γφαίνεται να χάνουν την δυναμική που είχαν το 2011. Στο πρώτο τρίμηνο του 2012 ο ρυθμός αύξησης των εξαγωγών περιορίστηκε στο 4,8% έναντι του 12,5% που ήταν στο αντίστοιχο διάστημα του 2011. Στη διάρκεια του Μαρτίου η αξίατων εξαγωγών αυηξήθηκε κατά 9,9% αντι του 15,8% που ήταν οι αρχικές ετιμήσεις

Οι ξένοι εισαγωγείς ακυρώνουν παραγγελίες ελληνικών προιόντων κι οι εξαγωγές γφαίνεται να χάνουν την δυναμική που είχαν το 2011. Στο πρώτο τρίμηνο του 2012 ο ρυθμός αύξησης των εξαγωγών περιορίστηκε στο 4,8% έναντι του 12,5% που ήταν στο αντίστοιχο διάστημα του 2011. Στη διάρκεια του Μαρτίου η αξίατων εξαγωγών αυηξήθηκε κατά 9,9% αντι του 15,8% που ήταν οι αρχικές ετιμήσεις.
Ειδικότερα όπως δήλωσε η πρόεδρος του ΠΣΕ, κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη «τα στοιχεία επιβεβαιώνουν το βαρύ τίμημα που πληρώνουν οι έλληνες εξαγωγείς εξαιτίας του ελλείμματος εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία των βασικών μας εμπορικών εταίρων. Η απώλεια αυτής της εμπιστοσύνης, σε συνδυασμό με τα υφεσιακά φαινόμενα και την οικονομική κρίση σε σημαντικές οικονομίες-αγορές των ελληνικών προϊόντων, θέτουν εν αμφιβόλω τη διατήρηση ισχυρών ρυθμών αύξησης για τις ελληνικές εξαγωγές. Ιδιαιτέρως ανησυχητική εξέλιξη αποτελεί η σημαντική αναπροσαρμογή των στοιχείων έναντι των αρχικών εκτιμήσεων, καθώς αποτελεί ένδειξη ακύρωσης παραγγελιών, μειωμένων αποστολών και αδυναμίας εκπλήρωσης συμβολαίων για τον περασμένο Μάρτιο, και συνολικά της ρευστής κατάστασης που επικρατεί τόσο στην ελληνική οικονομία, όσο και στις διεθνείς αγορές».
Κι όπως επισημαίνεται ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι τελικά οι ελληνικές εξαγωγές θα αυξηθούν μόλις κατά 3,7% το 2012, παραμένοντας, ωστόσο, σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό το «ισχυρότερο στήριγμα της ελληνικής οικονομίας εν μέσω κρίσης». Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι οι εξαγωγές θα ανακάμψουν σημαντικά το 2013, οπότε και εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 6,9%.
Σύμφωνα με την κυρία Σακελλαρίδη «δεν υπάρχει ο χρόνος και η πολυτέλεια απώλειας του στηρίγματος των εξαγωγών για την ελληνική οικονομία. Κάθε μέρα αβεβαιότητας αφαιρεί ελληνικά μερίδια από τη διεθνή αγορά, τα οποία είναι εξαιρετικά δύσκολο ως και απίθανο σε πολλές περιπτώσεις να αναπληρωθούν. Η εξωστρέφεια της οικονομίας, η εξωστρέφεια της Ελλάδας αποτελεί εθνικό ζητούμενο».
Αναλυτικότερα η συνολική αξία των εξαγωγών – χωρίς τα πετρελαιοειδή – τον περασμένο Μάρτιο ανήλθε στα 1,486 δισ. ευρώ έναντι 1,353 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2011 παρουσιάζοντας αύξηση 9,9%. Συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών η αύξηση υπολογίζεται στο 7,3%. Αναφορικά με τις αγορές προορισμού, αξίζει να σημειωθεί ότι οι χώρες της ΕΕ απορροφούν το 64,7%, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, ενώ αν συμπεριληφθούν τα πετρελαιοειδή, προκύπτει σχετική ισορροπία μεταξύ των χωρών της ΕΕ (51,5%) και των Τρίτων Χωρών (48,5%).
Στο τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2012, η αξία των εξαγωγών, χωρίς τα πετρελαιοειδή, ανήλθε στα 3,958 δισ. ευρώ έναντι 3,776 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2011, παρουσιάζοντας αύξηση, 4,8%. Αν συμπεριληφθούν τα πετρελαιοειδή η αύξηση διαμορφώνεται στο 16,17%.
Αντιθέτως η συρρίκνωση των εισαγωγών συνεχίστηκε. Η συνολική αξία των εισαγωγών, χωρίς τα πετρελαιοειδή, τον Μάρτιο ανήλθε στα 2,857 δισ. ευρώ έναντι 3,115 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2011 παρουσιάζοντας μείωση 8,3%.
Στο τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2012 η αξία των εισαγωγών ανήλθε στα 7.431 δισ. ευρώ έναντι 8,491 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2011, παρουσιάζοντας μείωση 12,5%.
Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, χωρίς πετρελαιοειδή, για τον Μάρτιο ανήλθε στα 1,371 δισ. ευρώ έναντι 1,762 δισ. ευρώ τον ίδιο μήνα του 2011, παρουσιάζοντας μείωση 22,2%, ενώ σε επίπεδο τριμήνου η μείωση είναι ακόμη μεγαλύτερη, ανέρχεται στο 26,4%.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
  • Ο γρίφος της Μποτσουάνα Οι αγορές είναι προεξοφλητικοί μηχανισμοί, στην περίπτωση της νέας μετάλλαξης , προεξόφλησαν ξανά το χειρότερο, δηλαδή νέους περιορισμούς στις... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk