Ο Ερό βάζει φρένο στην υποψηφιότητα Σόιμπλε για το Eurogroup

Επιφυλακτικός απέναντι στην ιδέα να διοριστεί ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πρόεδρος του Eurogroup εμφανίστηκε ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Μαρκ Ερό, λέγοντας ότι οι λαοί της Ευρώπης «έχουν κουραστεί από το κλίμα λιτότητας χωρίς προοπτικές».

Επιφυλακτικός απέναντι στην ιδέα να διοριστεί ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πρόεδρος του Eurogroup εμφανίστηκε ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Μαρκ Ερό, λέγοντας ότι οι λαοί της Ευρώπης «έχουν κουραστεί από το κλίμα λιτότητας χωρίς προοπτικές».

Σε ερώτηση, στο πλαίσιο συνέντευξης στην ιστοσελίδα του γαλλικού περιοδικού L’Express, αν ο διορισμός αυτός «είναι ένα ενδεχόμενο που δεν εξετάζεται», ο Ερό απάντησε: «Δεν έχουμε φτάσει ακόμη εκεί». Ομως «οι λαοί έχουν κουραστεί από αυτό το κλίμα λιτότητας χωρίς προοπτικές, το οποίο δημιουργεί επιχειρήματα για λαϊκισμούς».

Στις 20 Μαΐου το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel ανέφερε ότι ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε σε πολιτικούς αξιωματούχους στις Βρυξέλλες μεγάλες επιφυλάξεις όσον αφορά το διορισμό του Σόιμπλε στη θέση του προέδρου του Eurogroup.

«Προτεραιότητα είναι η ανάπτυξη» πρόσθεσε ο Ερό στο L’ Express. «Οι Γερμανοί έκαναν πολλές προσπάθειες για την επανένωσή τους, είναι απαιτητικοί όσον αφορά την ικανότητα κάθε χώρας να ελέγξει τα δημοσιονομικά της. Όμως το πρόβλημα σήμερα είναι η ανάπτυξη και το χάσμα που δημιουργείται ανάμεσα στην Ευρώπη του βορρά και του νότου» πρόσθεσε.

Οσον αφορά τις συζητήσεις που γίνονται στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να προστεθεί η πτυχή της ανάπτυξης στο νέο ευρωπαϊκό δημοσιονομικό σύμφωνο, ο Ερό επανέλαβε, όπως και ο Ολάντ, ότι «όλα πρέπει να είναι στο τραπέζι», υπαινισσόμενος κυρίως τα ευρωομόλογα, τα οποία το Βερολίνο δεν θέλει, αλλά, σύμφωνα με το Παρίσι, αποτελούν μια προοπτική.

«Στο μεταξύ, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας μπορεί να παίζει επιπλέον ρόλο από αυτόν που προβλέπεται» σημείωσε επίσης ο Ερό.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός κατέληξε λέγοντας ότι έχει εμπιστοσύνη στον «πραγματισμό των Γερμανών εταίρων μας».

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος είναι πρόεδρος του Eurogroup από τη σύστασή του το 2005, δεν επιθυμεί μια νέα θητεία και υποστηρίζει το διορισμό του Σόιμπλε για να τον διαδεχθεί τον Ιούλιο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk