Κίνηση στήριξης της Ελλάδας από τις ΗΠΑ

Ως ψήφος εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα ερμηνεύεται από παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών η συνάντηση που είχε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Ζανιάς με την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ κυρία Λάελ Μπρέιναρντ και τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Κρίστοφερ Σμαρτ.

Ως ψήφος εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα ερμηνεύεται από παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών η συνάντηση που είχε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Ζανιάς με την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ κυρία Λάελ Μπρέιναρντ και τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Κρίστοφερ Σμαρτ. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών «συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στις εξελίξεις σε Ευρώπη και Ελλάδα».

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη διάρκεια της συνάντησης η αμερικανίδα υπουργός -η οποία διατηρεί από το παρελθόν άριστες προσωπικές σχέσεις με τον κ. Ζανιά- εξέφρασε τη διάθεση των ΗΠΑ για μεγαλύτερη στήριξη της Ελλάδας στον τομέα των επενδύσεων αλλά και την ανησυχία που επικρατεί στο Λευκό Οίκο για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία.

Προσφάτως η κυρία Μπρέιναρντ δεν έκρυψε ότι υπολογίζει τις συνέπειες της ελληνικής κρίσης στην αμερικανική οικονομία κάνοντας λόγο για «χειροπιαστές αρνητικές επιπτώσεις» για το οικονομικό σύστημα των ΗΠΑ από την επιδεινούμενη κρίση χρέους στην ευρωζώνη. Πρόκειται άλλωστε για προεκλογική χρονιά και η ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα είναι έντονη για το ενδεχόμενο να προκύψουν απρόβλεπτα γεγονότα με ευρύτερες επιπτώσεις για την αμερικανική οικονομία, η οποία βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης, πλην όμως εύθραυστης.

Στη διάρκεια της συνάντησης του κ. Ζανιά με την κυρία Μπρέιναρντ συζητήθηκε επίσης ο ρόλος που θα διαδραματίσει στο επόμενο διάστημα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο ως γνωστόν εδρεύει στην Ουάσιγκτον και οι ΗΠΑ έχουν πάντα καθοριστικό λόγο στις αποφάσεις του.
Όσον αφορά στο πρόγραμμα εξυγίανσης της οικονομίας, αυτό που διαφάνηκε από τα λεγόμενα των επισκεπτών του κ. Ζανιά είναι ότι οι ΗΠΑ ζητούν συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, αναγνωρίζοντας παράλληλα την ανάγκη για ένα μεγάλο πακέτο ανάπτυξης που θα οδηγήσει σε επανεκκίνηση των επενδύσεων και τόνωση της αγοράς εργασίας στη χώρα μας.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία