Εντείνονται οι φόβοι από μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ

Οι φόβοι για τις επιπτώσεις που θα είχε μία πιθανή έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη φαίνεται πως οδηγούν αρκετούς αναλυτές στην εκτίμηση ότι δεν πρόκειται να επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο.Όπως επισημαίνεται σε σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg, το σοκ που θα ακολουθούσε μετά από την αποχώρηση της Ελλάδας, που αποτελεί μόλις το 0,4% της παγκόσμιας οικονομίας, θα μπορούσε να φτάσει ακόμη και μέχρι την Κίνα.

Οι φόβοι για τις επιπτώσεις που θα είχε μία πιθανή έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη φαίνεται πως οδηγούν αρκετούς αναλυτές στην εκτίμηση ότι δεν πρόκειται να επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο.

Όπως επισημαίνεται σε σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg, το σοκ που θα ακολουθούσε μετά από την αποχώρηση της Ελλάδας, που αποτελεί μόλις το 0,4% της παγκόσμιας οικονομίας, θα μπορούσε να φτάσει ακόμη και μέχρι την Κίνα.

Ο Ρίτσαρντ Κλάριντα από το μεγαλύτερο παγκοσμίως fund ομολόγων, Pimco, επισημαίνει ότι η ελληνική έξοδος (Greek exit – Grexit) θα προκαλούσε «παράπλευρες απώλειες», άποψη που συμμερίζονται και οι οικονομολόγοι από την Bank of America και την JP Morgan Chase.

Το χειρότερο σενάριο προβλέπει ότι θα πυροδοτούσε κύμα αθετήσεων πληρωμών (defaults) στην Ευρώποη, όπως επίσης πανικό μεταξύ των καταθετών, πιστωτική κρίση και ύφεση, φαινόμενα που θα μπορούσε να οδηγήσουν και σε έξοδο και άλλης χώρας (ή χωρών) από το ευρώ.

Το παγκόσμιο εμπόριο και οι χρηματοδοικονομικοί δεσμοί του διεθνούς συστήματος σημαίνουν ότι οι επιπτώσεις δεν θα περιοριζόντουσαν στην Ευρωζώνη.

Η JP Morgan Chase εκτιμά ότι μία μείωση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 1% θα περιόριζε το ΑΕΠ των υπολοίπων οικονομιών του κόσμου κατά 0,7%.

Οι εξαγωγικές οικονομίες, όπως η Κίνα και η Βρετανία, θα υπέφεραν και χώρες όπως η Ρωσία θα ερχόντουσαν αντιμέτωπες με την πτώση των τιμών του πετρελαίου.

Οι οικονομολόγοι της Citigroup, που προηγουμένως προέβλεπαν ότι οι πιθανότητες μίας Grexit είναι έως 75%, τώρα «βλέπουν» πιθανή έξοδο στις αρχές του 2013.

Οι αναλυτές της BofA Merrill Lynch, σε έκθεση με ημερομηνία 17 Μαΐου, υπολόγιζαν ότι η ύφεση στην Ευρωζώνη θα μπορούσε να ανέλθει ακόμα και στο 4%, ποσοστό ανάλογο με τη συρρίκνωση μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008.

Το ευρώ θα διολίσθαινε στην περιοχή του 1,20 προς το δολάριο (από περίπου 1,2534 σήμερα) και ο πανευρωπαϊκός κλαδικός τραπεζικός δείκτης Stoxx 600 Banks Index θα έπεφτε κάτω από τις 110 μονάδες, από 123 όπου έκλεισε την Δευτέρα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk