Superfoods για τον άντρα

1. Μούρα Goji

Το Goji είναι ένα είδος κόκκινου µούρου που µεγαλώνει στα Ιµαλάια. Η γεύση του είναι ένας συνδυασµός γλυκού και αλµυρού και συνήθως διατίθεται στο εµπόριο ως αποξηραµένο φρούτο. Η µεγάλη συγκέντρωση σε αντιοξειδωτικές ουσίες (10 φορές παραπάνω από τους υπόλοιπους κόκκινους καρπούς και 30 φορές περισσότερο από το κόκκινο κρασί), αλλά και η περιεκτικότητα σε αµινοξέα και µέταλλα βοηθούν σηµαντικά στην αναγέννηση των κυττάρων.

2. Κινόα

Μολονότι στην πράξη είναι ένας σπόρος που θυµίζει τη φακή, η κινόα, ένα δηµητριακό µε ήπια γεύση και ελαφρώς πικρή επίγευση, είναι µια καλή πηγή φυτικών ινών καθώς και πρωτεΐνης. Επιπλέον, περιέχει λιπαρά ω-3, είναι καλή πηγή φωσφόρου, µαγνήσιου και σίδηρου. ∆εν περιέχει γλουτένη και αξιοποιείται ως βάση για σαλάτες ή για πιάτα αντίστοιχα µε το πιλάφι.

3. Ιπποφαές

Πρόκειται για φυλλοβόλο δέντρο µε πυκνές ρίζες. Ο καρπός του, που µοιάζει µε ρώγα σταφυλιού και έχει υπόξινη γεύση, περιέχει 190 πολύτιµες ουσίες οι περισσότερες από τις οποίες έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Επιπλέον, διαθέτει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταµίνη C – περίπου 15 φορές περισσότερη από όση έχει το πορτοκάλι. ∆ιατίθεται αποξηραµένο, σε χυµό ή σε κάψουλες.

4. Φαγόπυρο

Το φαγόπυρο είναι ο σπόρος ενός φρούτου από αυτοφυές φυτό της Ασίας και της Βόρειας Ευρώπης. Το φαγόπυρο περιέχει πολλή πρωτεΐνη σε σχέση µε τη χαµηλή ποσότητα των δηµητριακών, τις περισσότερες βιταµίνες του συµπλέγµατος Β, τις βιταµίνες Ε και Κ, φολικό οξύ και είναι πλούσιο σε µέταλλα. Ταιριάζει σε πολλές σούπες και σε φαγητά της κατσαρόλας.

5. Φασόλια Azuki

Πρόκειται για κόκκινα φασόλια που καλλιεργούνται στα Ιµαλάια και στην Ανατολική Ασία. Συνήθως, τα χρησιµοποιούν στην ασιατική ζαχαροπλαστική, µα ταιριάζει πολύ και σε δροσερές καλοκαιρινές σαλάτες. Είναι εξαιρετική πηγή µετάλλων, σιδήρου, µαγνησίου και φολικού οξέος.

6. Φύκη dulse

Πρόκειται για κοκκινωπά φύκη µε αλµυρή γεύση που περιέχουν εξαιρετικά υψηλές ποσότητες ιωδίου και είναι πλούσια σε µαγγάνιο, κάλιο και σίδηρο. Τρώγονται σαν σνακ ή µπαίνουν στο φαγητό ως υποκατάστατο του αλατιού.

7. Σκόνη Maca

Προερχόµενο από τα υψίπεδα των Περουβιανών Ανδεων, η Maca είναι από τα ελάχιστα βρώσιµα φυτά που ευδοκιµούν σε υψόµετρα άνω των 3.800 µ. Είναι πολύ καλή πηγή βιταµινών Β, αµινοξέων, µετάλλων και ιχνοστοιχείων, ενώ δρα θετικά στην εξισορρόπηση του ενδοκρινικού. Καθώς έχει υπόπικρη γεύση, µπορείτε να την απολαύσετε µέσα στο γάλα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk