Βενιζέλος: Το δεύτερο μνημόνιο έπληξε πράγματι τις εργασιακές σχέσεις

Τη συμβολή και τη στήριξη των κοινωνικών εταίρων στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για αναθεώρηση των δυσμενών όρων της δανειακής σύμβασης ζήτησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνάντηση, που βρίσκεται σε εξέλιξη, με τα προεδρεία της ΟΚΕ, της ΓΣΕΕ, της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ, στα γραφεία του Κινήματος, στην Ιπποκράτους.

Την κατάργηση διατάξεων του μνημονίου που επέφεραν δραματικές αλλαγές στην αγορά εργασίας και την ελληνική οικονομία ζήτησαν οι κοινωνικοί εταίροι από τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ κ. Ευάγγελο Βενιζέλο κατά τη συνάντησή τους που ολοκληρώθηκε νωρίτερα την Τρίτη.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ αποδέχθηκε ότι με το δεύτερο μνημόνιο επήλθε σοβαρό πλήγμα στις εργασιακές σχέσεις και σύμφωνα με πληροφορίες ανέφερε ότι σκοπός πλέον είναι να αποκατασταθεί το θεσμικό πλαίσιο στον βαθμό που αυτό είναι δυνατόν.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Ι. Παναγόπουλος επισήμανε ότι ζήτησε από τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ την επαναφορά των μισθών στα επίπεδα της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης και προσέθεσε την αναγκαιότητα υπογραφής συλλογικών συμβάσεων για όλους τους εργαζομένους, κατάργηση του μέτρου για τον περιορισμό του χρόνου ισχύος της μετενέργειας και επαναφορά της δυνατότητας παρέμβασης του ΟΜΕΔ. (Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας)

Επιπλέον, ο κ. Παναγόπουλος ζήτησε να επανέλθει στον δημόσιο διάλογο η επαναλειτουργία της Εργατικής Εστίας και του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Δημ. Ασημακόπουλος στις δηλώσεις του επισήμανε τον κίνδυνο να επικρατήσει πλήρης απραξία στην αγορά και την οικονομία λόγω της παρατεταμένης αβεβαιότητας πολιτικής αστάθειας αλλά και της «δραχμολογίας» οπως τόνισε, η οποία σύμφωνα με τις δηλώσεις του υποκινείται από συγκεκριμένα συμφέροντα. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Ασημακόπουλος εισηγήθηκε την επανενεργοποίηση των δημοσίων επενδύσεων οι οποίες όπως είπε πρέπει να εξεραιθούν απο τη διαδικασία μείωσης του ελλείμματος.

Τέλος, ο πρόεδρος των εμπόρων κ. Βασίλης Κορκίδης επισήμανε από την πλευρά του τον ορατό κίνδυνο εσωτερικής στάσης πληρωμών και ζήτησε από τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ να επισημαίνει με κάθε ευκαιρία την επικινδυνότητα όσων μιλούν για την ευρωδραχμή και η οποία προκαλεί φόβο και τρόμο καθώς και παράλυση στην αγορά.

Δεν συμμετείχε ο ΣΕΒ

Στη συνάντηση δεν συμμετείχε ο ΣΕΒ, ο οποίος είχε αποστείλει υπόμνημα με τις θέσεις του αναφορικά με τα θέματα που εξετάστηκαν.

Τα υπό συζήτηση θέματα, στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Βενιζέλος κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, ήταν τα εξής:

α) Η πρόταση του ΠαΣοΚ για αναθεώρηση των όρων της δανειακής σύμβασης (παράταση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής και έξι βασικά σημεία διεκδίκησης).

β) Τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου εθνικού παραγωγικού μοντέλου-εξειδίκευση και κατανομή του χρηματοδοτικού πακέτου στήριξης της ανάπτυξης.

γ) Η σύνδεση ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και την στήριξη της απασχόλησης.

δ) Η μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας (ασφαλιστικές εισφορές).

ε) Η συμμετοχή των εργοδοτικών φορέων στο πρόγραμμα «εισιτήριο στην απασχόληση» (κατάρτιση και πρακτική άσκηση).

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
Σίβυλλα
Helios Kiosk