Σύμπλεγμα «αρχαία Ελλάδα» και σύγχρονη Ευρώπη

Σύμπλεγμα «αρχαία Ελλάδα» και σύγχρονη Ευρώπη | tovima.gr

Ας μη κρυβόμαστε: η αρχαία κληρονομιά μας εκτός από προίκα είναι και κατάρα. Μαθήματα και συμβουλές στον απόγονο του Σωκράτη, σε μας που γεννήσαμε τη Δημοκρατία, τη φιλοσοφία, το θέατρο, όλο το δυτικό πολιτισμό και βάλε…; Αυτό που μέχρι χθες δεν ήθελα να νοήσω όμως, είναι η αμφίδρομη πορεία αυτού του φαινομένου. Δεν έχουμε μόνο εμείς κόμπλεξ ιστορικής ανωτερότητας προς τους ξένους, έχουν και αυτοί κόμπλεξ κατωτερότητας απέναντί μας. Λες και οι αρχαίοι Έλληνες μπορεί να είχαν οποιαδήποτε σχέση μαζί μας. Αλλά αυτό δεν είναι του παρόντος. Και εξηγούμαι.

Η κατά τα άλλα κοινωνικά άπταιστη επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, αποποιούμενη προσωρινά την πολιτική της μάσκα μας είπε επιτέλους ξεκάθαρα ότι έφτασε η ώρα της πληρωμής. Όσα και να ’ναι τα πταίσματα του, είχε το θράσος να πεί σε ένα λαό που του μειώνουν τους μισθούς, τις συντάξεις και από πάνω τον βρίζουν, ότι τιμωρείτε. Αν δεν είμαστε ήδη, μας εύχεται να γίνουμε και αναπτυσσόμενη χώρα του πλανήτη. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Δε θέλουν να μας βοηθήσουν, να μας τιμωρήσουν προσπαθούν. Γιατί τόση κακία όμως; Ίσως η απάντηση να κρύβεται στην άλλη όψη, τη φιλελληνική.

Σε ένα πρόσφατο ποίημα του, ο εξαίρετος Γερμανός συγγραφέας Γκύντερ Γκρας έβαλε όση απ’ την αρχαία Ελλάδα χωρούσε στο χαρτί για να θυμίσει στην Ευρώπη και δη στους ομοεθνείς του ότι σε μας «οφείλει το πνεύμα της». Ίσως αυτή να είναι και η ρίζα του προβλήματος τελικά. Η αίσθηση ότι μας χρωστάνε και θα μας χρωστάνε όσο υπάρχει ακόμα δυτικός κόσμος. Ένα αέναο σαράκι κατωτερότητας που τρώει τα σπλάχνα των Eυρωπαίων εταίρων. Ίσως θέλουν να μας βλέπουν να υποφέρουμε. Σαδιστικά. Γιατί βαθιά μέσα τους νιώθουν ότι τώρα είναι η σειρά τους να είναι ιστορικά ανώτεροι.

Ψυχολόγος

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες