Μια επισκόπηση των ελληνικών μέτρων

Μια επισκόπηση των ελληνικών μέτρων | tovima.gr

Το κείμενο ήταν λίγο μεγαλύτερο οπότε το στέλνω σε δύο μέρη: ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ ΄12 Ανέκαθεν, και ανεξάρτητα από την τρέχουσα δημοσιονομική κρίση, η διαχείριση των ζητημάτων που εμπίπτουν στον χώρο της κοινωνικής πολιτικής αποτελούσε σημαντική πρόκληση. Πράγματι, σε καταγεγραμμένες απόψεις πολλών αναλυτών εχει δοθεί έμφαση στη στρεβλή λειτουργία του συστήματος κοινωνικής προστασίας, στη σημαντική απόκλιση του δημόσιου συστήματος υγείας από τον αρχικό σχεδιασμό και στόχο του, καθώς και στην αναποτελεσματικότητα του συστήματος κοινωνικής αλληλεγγύης.

Η οικονομία, είτε ως προνομιακό πεδίο της κρίσης είτε ως τομέας απόλυτης προτεραιότητας ενόψει της ανάπτυξης ή ακόμη ως πηγή ανατροπών στα δεδομένα της καθημερινής ζωής και του προγραμματισμού των νοικοκυριών, βρίσκεται σήμερα στο επίκεντρο της κοινωνικής προσοχής. Διανύουμε μια περίοδο τεκτονικών ανακατατάξεων. Η πρωτοφανής οικονομική κρίση εξαλείφει τις βεβαιότητες που μας συνόδευσαν, τουλάχιστον κατά τη μεταπολιτευτική περίοδο.

Aλλάζουν άρδην όχι μόνον οι συνθήκες αλλά και οι κανόνες οι οποίοι ρύθμιζαν υποχρεώσεις και δικαιώματα, και μαζί τους διαψεύδονται σχεδιασμοί σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο. Αλλεπάλληλες νομοθετικές παρεμβάσεις ανατρέπουν δικαιώματα και τις προσδοκίες που θεμελιώνονταν σ’ αυτά. Η βίαιη προσαρμογή στην οποία οδηγείται η ελληνική οικονομία και κοινωνία έχει δραματικές επιπτώσεις στους πολίτες, ενώ οι ευάλωτες ομάδες διευρύνονται και πολλαπλασιάζονται.

Παράλληλα, τα κοινωνικά δικαιώματα περιορίζονται και οι οικονομικές υποχρεώσεις γίνονται συχνά δυσβάστακτες. Οι πολίτες αμφιβάλλουν για το κατά πόσον το κράτος και η διοίκηση μπορούν να τους στηρίξουν. Η ίδια η διοίκηση έχει υποστεί σοβαρά πλήγματα και τα στελέχη της τελούν σε διαρκή αβεβαιότητα την ώρα που καλούνται να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις της κοινωνίας.

Η κατάσταση αυτή αντανακλάται στον αυξημένο αριθμό των αναφορών τοσο προς τον Συνήγορο του Πολίτη οσο και προς αλλους οργανισμούς, που θίγουν οικονομικά θέματα, και μάλιστα σε περιπτώσεις στις οποίες οι πολίτες και οι επιχειρήσεις επικαλούνται οικονομική αδυναμία αντιμετώπισης των οφειλών τους προς το δημόσιο. Στο πλαίσιο αυτό αναδείχθηκαν μεταξύ άλλων, τα εγγενή προβλήματα του φορολογικού μας συστήματος αλλά και οι δευτερογενείς συνέπειες των προσπαθειών βελτίωσης της αποτελεσματικότητας των οικονομικών υπηρεσιών και πάταξης της φοροδιαφυγής.

Ο στόχος της κάλυψης του δημοσιονομικού ελλείμματος έχει οδηγήσει αφενός στην αλλεπάλληλη νομοθέτηση φορολογικών μέτρων που επιβαρύνουν τα εισοδήματα των πολιτών και αφετέρου στη συχνή πρόταξη της έννοιας της διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος έναντι νομίμων δικαιωμάτων των πολιτών. Ειδικότερα: i Διερευνώντας ατομικές περιπτώσεις, παρατηρήθηκε ότι συγκεκριμένα νομοθετήματα αποσκοπώντας στη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, κινούνται στα όρια συνταγματικά κατοχυρωμένων ατομικών δικαιωμάτων.

Ειδικότερη έκφραση των παραπάνω αποτελεί το ζήτημα του συμψηφισμού των εκατέρωθεν απαιτήσεων. Με τις διατάξεις του Ν. 3842/2010, επιτράπηκε ο συμψηφισμός απαιτήσεων των πολιτών κατά του δημοσίου με βεβαιωμένες οφειλές τους, που τελούν ωστόσο σε αναστολή λόγω δικαστικής αμφισβήτησής τους. Οι διατάξεις αυτές θίγουν το δικαίωμα αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας που κατοχυρώνεται με τοάρθρο 20 παρ. 1 του Συντάγματος, καθώς εισάγονται καθοριστικής σημασίας περιορισμοί στα ευνοϊκά αποτελέσματα που επιφέρει καταρχήν η δικαστική αναστολή οφειλής προς το δημόσιο. Παράλληλα, οι διατάξεις αυτές αντίκεινται και στο άρθρο 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα δικαιώματα του Ανθρώπου περί δικαιώματος σε δίκαιη δίκη, που εφαρμόζονται και στη διαδικασία παροχής προσωρινής δικαστικής προστασίας. ii. Περαιτέρω, υπήρξαν πολλές αναφορές πολιτών με αντικείμενο το έκτακτο ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών.Έπειτα από έρευνα των καταγγελιών σχετικά με την επιβολή, τον υπολογισμό και την είσπραξη του τέλους, διαπιστώθηκαν πολλά προβλήματα, τα οποία οφείλονταν στην έλλειψη σχεδιασμού του τέλους και της διαδικασίας υπολογισμού και είσπραξής του. Υπογραμμίζω δε ότι η διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος συνιστά στέρηση βασικών βιοτικών αγαθών και,σε κάθε περίπτωση, αποτελεί ένα υπέρμετρα επαχθές μέτρο ιδίως για ορισμένεςομάδες πολιτών που χρήζουν ιδιαίτερης προστασίας.

Τέλος, επισημαίνω ότι με κριτήριο τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της αναλογικότητας θα πρέπει,υπό προϋποθέσεις, να προτάσσεται η προστασία συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των πολιτών, όπως η προστασία της αξίας του ανθρώπου, της υγείας, της οικογένειας, της μητρότητας, της παιδικής ηλικίας, καθώς και των πολιτών που ανήκουν σε κοινωνικά ευαίσθητες κατηγορίες.Μέσα σε αυτές τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες η ανάγκη για επανακαθορισμό των σχέσεων κράτους-πολίτη καθίσταται επιτακτική. Κανένα κράτος, ως μορφή εξουσίας τουλάχιστον, δεν επιβιωνει χωρίς την νομιμοποίηση των πολιτών του, νομιμοποίηση που θα επέλθει απο την μετατροπή του απο κράτος- δυνάστη σε ενα κράτος άκρα κοινωνικό (κοινωνικό και όχι σπάταλο), και κανένας πολίτης χωρίς την υποστηριξή του απο ένα ανάλογο κράτος. Όλα τα παραπάνω μέτρα αποτελούν θυσίες δικαιωμάτων και κεκτημένων ετών που γίνονται λόγω χρόνιας σπατάλης και ασόβαρων προσπαθειών της τελευταίας στιγμής γιανα μην προβούμε σε χρεοκοπεία αφενός και γιανα να αποδείξουμε αφετέρου πως ανήκουμε και εμείς στην Δύση. Θα κλείσω το κειμενό μου με την ρήση ενος εκλιπόντος πολιτικού : Προτιμούμε να ΑΝΗΚΟΥΜΕ ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ.

Φοιτητής πολιτικών επιστημών ΑΠΘ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk