Κ.Καραμανλής, Κ.Μητσοτάκης, Γ.Παπανδρέου… Τι να αποφανθεί, άραγε, γι’ αυτούς η Ιστορία;

Κ.Καραμανλής, Κ.Μητσοτάκης, Γ.Παπανδρέου… Τι να αποφανθεί, άραγε, γι’ αυτούς η Ιστορία; | tovima.gr

Από μικρό παιδί διαβάζοντας την ιστορία τού τόπου είχα παρατηρήσει κι ένα μεγάλο παράδοξο: Πρόσωπα που για τους νεοέλληνες θεωρούνται κορυφαία, πολλά από αυτά στην εποχή τους ήταν μισητά για μια σημαντική μερίδα κόσμου. Αφορμή για να γράψω σήμερα στάθηκε η είδηση ότι «είκοσι πέντε αιώνες μετά την καταδίκη σε θάνατο του Αθηναίου φιλόσοφου Σωκράτη, διακεκριμένοι ανώτατοι δικαστές από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, αλλά και πλήθος κοινού, αθώωσαν τον αρχαίο στοχαστή, στην αναπαράσταση της δίκης του που έγινε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση» (ΠΗΓΗ: www.in.gr – 25/5/2012).
Ο Σωκράτης, ως γνωστόν, είχε καταδικαστεί σε θάνατο, διότι μεταξύ άλλων δεν πίστευε στη δημοκρατία! Ο μεγάλος ήρωας της επανάστασης του 1821, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, είχε κάποτε φυλακιστεί. Ο Ιωάννης Καποδίστριας, ο άνθρωπος που ήθελε να συγκροτήσει την πατρίδα του, για σημαντική μερίδα ανθρώπων τής εποχής του ήταν ένα μισητό πρόσωπο. Το τέλος του, γνωστό: Δολοφονήθηκε.
Ο μεγάλος πολιτικός Χαρίλαος Τρικούπης, ο άνθρωπος που έδωσε πνοή ανάπτυξης στην Ελλάδα αλλά που το 1893 «έσκασε» στα χέρια του και μια πτώχευση της χώρας, είχε επανειλημμένα υβριστεί από αντιπάλους του και είχε εξευτελιστεί από μερίδα τού τύπου. Ο μέγας Ελευθέριος Βενιζέλος, που επί των ημερών του η Ελλάδα είδε το γεωγραφικό μεγάλωμά της, αλλά που το 1932 «έσκασε» στα χέρια του μια άλλη πτώχευση της χώρας, πολίτες κατέβαιναν στους δρόμους και έκαιγαν ομοιώματά του ενώ κάποιοι είχαν αποπειραθεί να τον δολοφονήσουν,
α) το 1920 στη Λυών της Γαλλίας,
β) αρχές Ιουλίου 1933 στη Λ.Κηφισίας. Σωκράτης, Κολοκοτρώνης, Καποδίστριας, Τρικούπης, Ελευθέριος Βενιζέλος και …σταματώ εδώ.
Όχι ότι αυτή η χώρα έχει μόνο αυτούς από το παρελθόν της, ούτε έπαψε πια να γεννά μεγάλους ηγέτες. Σταματώ εδώ διότι για κάποιους που έδρασαν τα τελευταία 70 χρόνια, θα γράψει η Ιστορία. Μόνο η Ιστορία μπορεί να γράψει γι αυτούς δεδομένου ότι ζουν ακόμη άνθρωποι που τους γνώρισαν, τους πίστεψαν ή που τους μίσησαν. Έτσι είναι. Η ιστορία δεν γράφεται την ώρα που γίνονται τα γεγονότα, ούτε επί εποχής ζώντων μαρτύρων των γεγονότων αυτών, δεν γράφεται από υποστηρικτές ή αντιπάλους, γράφεται καλύτερα και με ψύχραιμο μάτι όταν πια πρωταγωνιστές αλλά και σύγχρονοί τους άνθρωποι δεν ζουν πλέον.
Για φανταστείτε όμως, πρόσωπα όπως: Ο αείμνηστος Γεώργιος Παπανδρέου, που επί των ημερών του ξεκίνησε ο πρώτος εμφύλιος σπαραγμός αλλά που έκανε και ανένδοτο αγώνα υπέρ της δημοκρατίας. Ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής, που κατηγορείται ότι π.χ. στις εκλογές της 29ης Οκτωβρίου 1961 επικράτησε με βία και νοθεία αλλά που το 1974 εδραίωσε τη δημοκρατία στην Ελλάδα ύστερα από 7χρονη δικτατορία και στη συνέχεια έβαλε και τη χώρα στην ΕΟΚ.
Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ίσως ο πιο αμφιλεγόμενος πολιτικός τού 20ου αιώνα, που κατηγορείται για τα ιουλιανά γεγονότα τού ’65 αλλά που στα 3,5 χρόνια που ήταν πρωθυπουργός επιχείρησε να νοικοκυρέψει τη χώρα και που αν τότε (1990 – 1993) αφήναμε και γίνονταν κάποιες μεταρρυθμίσεις, σήμερα η χώρα δεν θα ήταν σε τέτοια κρίση. Αλλά και ο Γιώργος Παπανδρέου, που είπε εκείνο το περίφημο «λεφτά υπάρχουν» και κατηγορήθηκε σφόδρα, ο πολιτικός που όταν κυβέρνησε, εν μέσω μεγάλης ύφεσης, υβρίστηκε όσο κανείς, αλλά που προώθησε σημαντικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις οι οποίες δεν έγιναν τα τελευταία 60 χρόνια στην Ελλάδα.
Για φανταστείτε, λοιπόν, αυτά τα πρόσωπα ή κάποια απ’ αυτά τα πρόσωπα ή κάποια άλλα που δεν αναφέρονται εδώ, για φανταστείτε αύριο η Ιστορία να γράψει ότι πρόκειται για σημαίνουσες προσωπικότητες ή για κορυφαίες προσωπικότητες της Ελλάδας…
Σήμερα, τέτοιου είδους κρίσεις, τουλάχιστον για κάποια απ’ αυτά τα πολιτικά πρόσωπα, ακούγονται ως κάτι το παράδοξο, το εξόχως προκλητικό ή ως κάτι απίθανο να συμβεί. Δεν λέω ότι οπωσδήποτε θα συμβεί, έχει συμβεί όμως, διότι η Ιστορία κρίνει όχι μόνο νηφάλια, με ψυχραιμία και χωρίς εύνοιες, πάθη ή μίση, κρίνει συνολικά τούς ανθρώπους και τα πράγματα, όχι αποσπασματικά.

* Δημοσιογράφος
* agalanos@kat.forthnet.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk