Ερωτήματα προς Σαμαρά και Τσίπρα

Κοινή είναι η πεποίθηση ότι η χώρα οδεύει και πάλι προς τις κάλπες με τη δημοσιονομική και γενικότερα την οικονομική της θέση κλονισμένη. Πράγμα που σημαίνει ότι η επόμενη κυβέρνηση, όποια κι αν είναι αυτή, θα έχει να διαχειρισθεί μια εξαιρετικά δύσκολη και σύνθετη κατάσταση, η οποία θα προσδιορίζεται από τα άδεια ταμεία και τις περιορισμένες πιστώσεις. Θα κληθεί, με άλλα λόγια, να γεμίσει τα Ταμεία ώστε να αντιμετωπίσει κατά το δυνατόν τις ακάλυπτες ανάγκες του Δημοσίου και ακόμη να λύσει τις πολλές εκκρεμότητες του χρηματοπιστωτικού τομέα, ώστε υποτυπωδώς να ξαναρχίσει η χρηματοδότηση της οικονομίας.

Ερωτήματα προς Σαμαρά και Τσίπρα | tovima.gr

Κοινή είναι η πεποίθηση ότι η χώρα οδεύει και πάλι προς τις κάλπες με τη δημοσιονομική και γενικότερα την οικονομική της θέση κλονισμένη.

Πράγμα που σημαίνει ότι η επόμενη κυβέρνηση, όποια κι αν είναι αυτή, θα έχει να διαχειρισθεί μια εξαιρετικά δύσκολη και σύνθετη κατάσταση, η οποία θα προσδιορίζεται από τα άδεια ταμεία και τις περιορισμένες πιστώσεις.

Θα κληθεί, με άλλα λόγια, να γεμίσει τα Ταμεία ώστε να αντιμετωπίσει κατά το δυνατόν τις ακάλυπτες ανάγκες του Δημοσίου και ακόμη να λύσει τις πολλές εκκρεμότητες του χρηματοπιστωτικού τομέα, ώστε υποτυπωδώς να ξαναρχίσει η χρηματοδότηση της οικονομίας.

Στη βάση των παραπάνω διαπιστώσεων τίθενται τα σκληρά διλήμματα και αναδεικνύονται οι πολλές διαφορές της επόμενης περιόδου.

Πως άραγε θα γεμίσουν τα ταμεία χωρίς να επιταθεί το κλίμα ύφεσης στην οικονομία; Μπορεί κανείς να επιβάλει στην παρούσα συγκυρία νέους φόρους και αν ναι σε ποιές ομάδες του πληθυσμού; Σε εκείνες που έχουν θα πει κάποιος. Και που σταματάει κανείς, ποιο είναι το μέτρο, ποιο το όριο και ποιος βεβαιώνει ότι μια τέτοια φορολογία δεν επιτείνει την ύφεση;

Και από την άλλη πλευρά μπορεί κανείς να αρνηθεί τις ιδιωτικοποιήσεις ως εργαλείο ενίσχυσης των εσόδων και ως εργαλείο ανάσχεσης της ύφεσης; Η ακόμη στο πλαίσιο των μεγάλων δημοσιονομικών αναγκών θα χρησιμοποιήσει η νέα κυβέρνηση το εργαλείο της περιστολής των δαπανών χωρίς ταμπού και χωρίς τις συνήθεις αναστολές;

Επιπλέον, με ποιο εργαλείο, με ποιά πολιτική , με ποιο σχέδιο και που θα βρεθούν οι πόροι για τη διεκδικούμενη ανάπτυξη; Και μπορεί κανείς να αναμένει ανάπτυξη σε ένα περιβάλλον υψηλής φορολογίας και περιστολής των πάντων, όταν γύρω μας άλλα μέτρα και άλλα σταθμά επικρατούν για την ανάπτυξη;

Είναι αυτά ερωτήματα προς όλους ανεξαιρέτως. Και ιδιαιτέρως προς τον κ. Σαμαρά που συγκροτεί τον ένα πόλο και προς τον κ. Τσίπρα που ηγείται του άλλου και την Παρασκευή θα παρουσιάσει το οικονομικό πρόγραμμά του.

Αυτή τη φορά και οι δυό οφείλουν στον ελληνικό λαό απαντήσεις σαφείς και ολοκληρωμένες. Δεν χωρούν τώρα πια ευκολίες και λαϊκισμοί. Την ώρα που η τύχη της χώρας κρέμεται από μια κλωστή κανείς δεν μπορεί να παίζει μαζί της.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk