Το βόρειο Μάλι οδεύει προς την ανεξαρτητοποίηση

Το Εθνικό Κίνημα Απελευθέρωσης του Αζαουάντ (MNLA) των ανταρτών Τουαρέγκ και η ισλαμιστική οργάνωση Ανσαρ Ντιν («Υπερασπιστές της Πίστεως») συμφώνησαν να συγχωνευθούν και να δημιουργήσουν ένα ανεξάρτητο ισλαμικό κράτος στο βόρειο τμήμα του Μάλι, δήλωσε εκπρόσωπος των ανταρτών.

Η συμφωνία ανάμεσα στο MNLA, που αξίωνε τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους του βόρειου Μάλι, και της Ανσαρ Ντιν, μιας σαλαφιστικής οργάνωσης που φέρεται ότι συνδέεται με την αλ Κάιντα και επιδιώκει την εγκαθίδρυση του ισλαμικού νόμου (δηλαδή της σαρίας) σε όλο το Μάλι, ενδέχεται να περιπλέξει ακόμα περισσότερο τις προσπάθειες να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στη χώρα μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του Μαρτίου που βύθισε τη χώρα σε πολιτικό χάος.

Τα κινήματα θα συγχωνευθούν για να δημιουργηθεί ένα ανεξάρτητο ισλαμικό κράτος, διευκρίνισε εκπρόσωπος του MNLA.

Ενοπλοι άρχισαν να πυροβολούν στον αέρα στις πόλεις Γκάο και Τιμπουκτού μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, είπαν κάτοικοί τους.

Οι αυτονομιστές του MNLA, με την υποστήριξη του Ανσαρ Ντιν και άλλων ένοπλων ομάδων, εκμεταλλευόμενοι την απουσία κυβέρνησης μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 22ας Μαρτίου στο Μπαμάκο, όταν ανατράπηκε η κυβέρνηση του Αμαντού Τουάνι Τουρέ, κατέλαβαν την Αζαουάντ τον Απρίλιο.

Οι προσπάθειες περιφερειακών διακρατικών οργανώσεων και της διεθνούς κοινότητας να επανέλθει μια πολιτική κυβέρνηση και να αντιμετωπιστεί η προέλαση των αυτονομιστών αντιμετωπίζουν συνεχή προβλήματα καθώς η χούντα συνεχίζει να επιδιώκει έναν πολιτικό ρόλο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk