Φ. Κουβέλης: «Θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να υπάρξει κυβέρνηση»

«Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να υπάρξει προοδευτική κυβέρνηση και να μη μείνει η Ελλάδα ακυβέρνητη». Αυτό επισημαίνει, μιλώντας στο «Βήμα», ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Φ. Κουβέλης, ο οποίος ζητεί από τους πολίτες με την ψήφο τους να δώσουν στη ΔΗΜΑΡ την εντολή για να εγγυηθεί την ενότητα και τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων και να σχηματιστεί κυβέρνηση στις 18 Ιουνίου. Επιλέγει να μην προσδιορίσει ποιες συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις θεωρεί προοδευτικές, σημειώνοντας ότι «δεν με ενδιαφέρει η ετικέτα, αλλά το περιεχόμενο».

«Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να υπάρξει προοδευτική κυβέρνηση και να μη μείνει η Ελλάδα ακυβέρνητη». Αυτό επισημαίνει, μιλώντας στο «Βήμα», ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Φ. Κουβέλης, ο οποίος ζητεί από τους πολίτες με την ψήφο τους να δώσουν στη ΔΗΜΑΡ την εντολή για να εγγυηθεί την ενότητα και τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων και να σχηματιστεί κυβέρνηση στις 18 Ιουνίου. Επιλέγει να μην προσδιορίσει ποιες συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις θεωρεί προοδευτικές, σημειώνοντας ότι «δεν με ενδιαφέρει η ετικέτα, αλλά το περιεχόμενο». Ο κ. Κουβέλης ξεκαθαρίζει ότι, εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα, η ΔΗΜΑΡ είναι έτοιμη να συνεργαστεί μαζί του αν συμφωνήσουν προγραμματικά, αλλά θα πει «όχι» στη συνεργασία αν ο ΣΥΡΙΖΑ επιμείνει σε μονομερείς καταγγελίες και δημοψηφίσματα. Πάντως δεν δεσμεύεται, όπως πριν από τις εκλογές της 6ης Μαΐου, ότι δεν θα δεχθεί να στηρίξει ή δεν θα μετέχει σε συγκυβέρνηση με ΠαΣοΚ – ΝΔ, μια και σήμερα προτάσσει την ανάγκη η χώρα να μην οδηγηθεί σε τρίτες κάλπες. Είναι πάντως αξιοπρόσεκτο ότι σχετικά με τον σχηματισμό κυβέρνησης επισημαίνει πως δεν είναι φερέγγυα πρόσωπα «όσοι προσυπέγραψαν την καταδίκη της Ελλάδας στην κοινωνική κρίση που ζούμε». Ο κ. Κουβέλης προτείνει τη σταδιακή απαγκίστρωση, επιμένοντας ότι ο άλλος δρόμος, δηλαδή της καταγγελίας του μνημονίου, οδηγεί στον «εφιάλτη της δραχμής».

Χαρακτηρίζετε τη ΝΔ νεοφιλελεύθερη Δεξιά «που κακοποιεί τον ευρωπαϊσμό» και τον ΣΥΡΙΖΑ «λαϊκίστικη και ανεύθυνη Αριστερά». Γιατί να θεωρήσει κάποιος ότι η ΔΗΜΑΡ μπορεί να λειτουργήσει ως τρίτος πόλος, όπως την προβάλλετε, για τη συγκρότηση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού ή της Κεντροαριστεράς;

«Στη συγκρότηση του χώρου της δημοκρατικής, μεταρρυθμιστικής και σοσιαλιστικής Αριστεράς δεν μπορούν να ηγηθούν φθαρμένα σχήματα με καταδικασμένα προγράμματα και αφερέγγυα πρόσωπα. Ζητούμε να αναδειχθεί η ΔΗΜΑΡ ως τρίτος πόλος ώστε η Αριστερά της ευθύνης να γίνει κυβερνώσα Αριστερά, μακριά από τον λαϊκισμό. Ζητούμε από τους πολίτες να μας δώσουν την εντολή για να εγγυηθούμε την ενότητα και τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων και να σχηματιστεί κυβέρνηση στις 18 Ιουνίου».

Μιλάτε για την ανάγκη να σχηματισθεί κυβέρνηση με προοδευτική κατεύθυνση. Ποιες συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις χαρακτηρίζετε προοδευτικές;

«Μη μου ζητάτε να δεχθώ ότι “προοδευτικός” είναι όποιος απλώς το δηλώνει, ούτε να διανείμω συγχωροχάρτια ή πιστοποιητικά προοδευτικότητας. Δεν με ενδιαφέρει η ετικέτα, αλλά το περιεχόμενο. Προτείνουμε ένα κυβερνητικό πρόγραμμα για να σωθεί η κοινωνία μέσα στο ευρώ, για να απαγκιστρωθεί η χώρα από τις ρυθμίσεις και τα μέτρα του μνημονίου, από τη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα της φτώχειας, της ανεργίας και της εξαθλίωσης και να κινηθεί προς την πρόοδο με δουλειές, με ανάπτυξη, με δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια, με άμεσες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις. Για ένα πράγμα να είστε βέβαιοι. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να υπάρξει προοδευτική κυβέρνηση και να μη μείνει η Ελλάδα ακυβέρνητη».

Τι σημαίνει «σταδιακή απαγκίστρωση από το μνημόνιο» και σε ποιον χρονικό ορίζοντα;

«Σε άμεση προτεραιότητα θα διαπραγματευθούμε για την επιμήκυνση, ως το 2018, του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής για να πάρει ο τόπος μια βαθιά ανάσα. Θα προτάξουμε την κατάργηση της νομοθεσίας για τη μείωση των κατώτατων μισθών που συμπαρέσυρε όλες τις αμοιβές προς τα κάτω. Θα προτάξουμε το ζήτημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της μετενέργειας. Θα προτάξουμε την ύπαρξη και εφαρμογή ενός πενταετούς αναπτυξιακού προγράμματος, στηριγμένου στη δανειοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων σε συνεργασία με χρήματα του ΕΣΠΑ, προκειμένου να υπάρξουν και θέσεις εργασίας. Επιδιώκουμε να αντικαταστήσουμε τα ομόλογα του δικού μας χρέους με ευρωομόλογα, τώρα που η ιδέα αυτή κερδίζει έδαφος στην Ευρώπη».

Σας κατηγορούν ότι υιοθετείτε επιχειρήματα των μνημονιακών δυνάμεων κατά του ΣΥΡΙΖΑ, όταν θέτετε το δίλημμα «σταδιακή απαγκίστρωση και επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου με ευρώ ή καταγγελία μονομερής και δραχμή».

«Για πολλά μάς κατηγόρησαν και τώρα έρχονται στα λόγια μας. Σας περιέγραψα τη δική μας πρόταση και το χρονοδιάγραμμα. Αν δεν ακολουθήσουμε αυτόν τον δρόμο και διαλέξουμε τη ρητορεία της καταγγελίας, τότε ούτε εταιρική συνδρομή θα υπάρχει, ούτε ΕΣΠΑ, ούτε ευρωομόλογα. Τι θα υπάρχει; Αυτό που δεν τολμούν ούτε να εκστομίσουν: ο εφιάλτης της δραχμής, του ιλιγγιώδους πληθωρισμού και της εξαθλίωσης».

Παραμονή λοιπόν στο ευρώ με κάθε θυσία;

«Το ευρώ δεν είναι ποινή. Είναι όπλο, ιδιαίτερα στα χέρια των φτωχών. Για την κοινωνική κρίση δεν φταίει το ευρώ, αλλά η ΝΔ και το ΠαΣοΚ, που οδήγησαν τον τόπο στον υπερδανεισμό, στη σπατάλη του ρουσφετιού και του πελατειακού κράτους. Στην τυφλή επιβολή του μνημονίου».

Σας ενόχλησε όταν, κατά τη διάρκεια των διερευνητικών εντολών, ο κ. Αλ. Τσίπρας επέσεισε τον κίνδυνο ότι οι μνημονιακές δυνάμεις επιζητούν έναν «Καρατζαφέρη της Αριστεράς»;

«Οχι, γιατί εγώ ξέρω καλύτερα από τον κ. Τσίπρα και τον εαυτό μου και το κόμμα μου. Γνωρίζετε ότι απεχθάνομαι τους χαρακτηρισμούς και τα σλόγκαν. Με ενδιαφέρει η ουσία. Και η ουσία είναι ότι ο κ. Τσίπρας επισείοντας το φόβητρο του “αριστερού Καρατζαφέρη” στην πραγματικότητα αρνήθηκε να παίξει τον δικό του ρόλο και να αξιοποιήσει τη διερευνητική εντολή που του δόθηκε».

Συνεργασίες

«Ο ΣΥΡΙΖΑ προτίμησε την «ασφάλεια» της αντιπολίτευσης»

Αν στις επόμενες εκλογές είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΗΜΑΡ είναι έτοιμη να μετάσχει σε μια κυβέρνηση μαζί του ή να δώσει τη στήριξή της;

«Το κάναμε και όταν ήρθε δεύτερο κόμμα, αλλά εκείνος προτίμησε την “ασφάλεια” της αντιπολίτευσης. Θέλω να πιστεύω ότι δεν διεκδικεί να είναι εκείνος ο δρομέας που ήθελε να βγει πρώτος αλλά στην απονομή προτίμησε το αργυρό μετάλλιο. Αν συμφωνούμε προγραμματικά, ναι, υπάρχει έδαφος συνεννόησης. Αν θέλουν μονομερείς καταγγελίες και δημοψηφίσματα, όχι».

Στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση είχατε δεσμευθεί ότι δεν θα μετέχετε σε συγκυβέρνηση με ΝΔ – ΠαΣοΚ. Με δεδομένο ότι λέτε και ξαναλέτε πως η χώρα δεν πρέπει να πάει για τρίτη φορά σε εκλογές, ποια θα είναι η στάση σας αν βγει πρώτο κόμμα η ΝΔ και χρειασθεί να μπείτε στο δίλημμα να στηρίξετε μια τέτοια κυβέρνηση;

«Δείξτε μου ένα κόμμα που λέει σήμερα ότι θέλει τρίτες κάλπες. Αυτό που πράξαμε στις διερευνητικές εντολές όταν ήταν πρώτο κόμμα η ΝΔ απαντά στο ερώτημά σας. Τότε πήραμε από τα χέρια ενός αμήχανου ΠαΣοΚ την εντολή και καταθέσαμε τη δική μας πρόταση ξεπερνώντας το ποσοστό που μας έδωσε ο λαός. Τώρα διεκδικούμε η ΔΗΜΑΡ να πάρει την εντολή ώστε να αντιστρέψουμε τα διλήμματα και να επιβληθεί η θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού: Η Ελλάδα να μη μείνει ακυβέρνητη».

Αναφέρεστε συνεχώς στον σχηματισμό κυβέρνησης στη βάση μιας προγραμματικής συμφωνίας με φερέγγυα πρόσωπα. Περιλαμβάνετε στα φερέγγυα πρόσωπα και πολιτικούς που πέρασαν από κυβερνητικές θέσεις;

«Σίγουρα δεν είναι φερέγγυα πρόσωπα όσοι προσυπέγραψαν την καταδίκη της Ελλάδας στην κοινωνική κρίση που ζούμε».

Γιατί κρατάτε χαμηλούς τόνους στην κριτική σας προς το ΠαΣοΚ;

«Πρώτη φορά ακούω τέτοιου είδους αιτίαση. Εμείς κατηγορούμε τον κ. Βενιζέλο και το ΠαΣοΚ ότι οδήγησαν τη χώρα – και προφανώς και τον κόσμο του ΠαΣοΚ – στην πολιτική ομηρεία από το μνημόνιο και τον νεοφιλελευθερισμό και την κοινωνία στο αδιέξοδο. Ταυτόχρονα, σκληρό είναι το πολιτικό μας μέτωπο απέναντι στη “δεξιά πολυκατοικία”».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική