Το πλαίσιο

Σε μια υποχρεωτική περίοδο αναμονής οδηγείται η Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς μετά την εκλογή του Φρανσουά Ολάντ στη Γαλλία άρχισε μεν να τρίζει ο γαλλογερμανικός άξονας, χωρίς να έχουν όμως ακόμα διαμορφωθεί οι νέες ισορροπίες. Αλλωστε κανένας δεν περίμενε ότι στη Σύνοδο Κορυφής της περασμένης Τετάρτης θα λαμβάνονταν οι νέες αποφάσεις που όλοι αναμένουν και οι οποίες, όπως είναι φυσικό, θα επηρεάσουν άμεσα και την Ελλάδα.

Το πλαίσιο | tovima.gr
Σε μια υποχρεωτική περίοδο αναμονής οδηγείται η Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς μετά την εκλογή του Φρανσουά Ολάντ στη Γαλλία άρχισε μεν να τρίζει ο γαλλογερμανικός άξονας, χωρίς να έχουν όμως ακόμα διαμορφωθεί οι νέες ισορροπίες. Αλλωστε κανένας δεν περίμενε ότι στη Σύνοδο Κορυφής της περασμένης Τετάρτης θα λαμβάνονταν οι νέες αποφάσεις που όλοι αναμένουν και οι οποίες, όπως είναι φυσικό, θα επηρεάσουν άμεσα και την Ελλάδα. Ετσι όλα μετατίθενται τώρα για την τακτική Σύνοδο Κορυφής στα τέλη Ιουνίου, οπότε και θα είναι ήδη γνωστά τόσο τα αποτελέσματα των νέων ελληνικών βουλευτικών εκλογών όσο και των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία. Θα γνωρίζουν δηλαδή οι 27 με ποιον θα έχουν να κάνουν στην Ελλάδα και θα γνωρίζει και ο νέος γάλλος πρόεδρος αν θα έχει τα χέρια του λυμένα για να εφαρμόσει χωρίς προσκόμματα την ευρωπαϊκή του πολιτική. Προϋπόθεση γι’ αυτό είναι να αποκτήσουν οι Σοσιαλιστές την πλειοψηφία στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, ώστε να μην υποχρεωθεί ο κ. Ολάντ στο μαρτύριο της συγκατοίκησης.
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο θα κινηθούν υποχρεωτικά και οι εξελίξεις στην Ελλάδα, τη στιγμή που καθίσταται όλο και πιο φανερό ότι με την επανάληψη των εκλογών επικράτησε τελικά το χειρότερο δυνατό σενάριο. Διότι συντηρείται έτσι ένα επικίνδυνο κλίμα αβεβαιότητας, ενώ πλανάται το φάσμα της ακυβερνησίας, καθώς οι πολιτικές δυνάμεις απέδειξαν, μετά τις πρώτες εκλογές, ότι δεν είναι έτοιμες να συνεργασθούν για το καλό της χώρας, προκρίνοντας την προάσπιση των μικροκομματικών τους σκοπιμοτήτων αντί του εθνικού συμφέροντος. Βρέθηκε έτσι η χώρα μας τη δυσκολότερη στιγμή της μεταπολεμικής της ιστορίας με μια πολιτική ηγεσία κατώτερη των περιστάσεων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι Ευρωπαίοι, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις τους, να μας δείχνουν ξεκάθαρα την πόρτα εξόδου από την ευρωζώνη θεωρώντας ότι εκεί θα οδηγηθούμε ούτως ή άλλως από μόνοι μας αν δεν τηρήσουμε τις υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει. Και αυτό δεν αποτελεί μια απειλή κενού περιεχομένου, όπως ίσως ορισμένοι θέλουν να πιστεύουν.
Το χειρότερο όμως είναι ότι οι αλλεπάλληλες αυτές εκλογικές αναμετρήσεις άδειασαν τα ταμεία του κράτους με αποτέλεσμα να μην μπορούν τώρα να πληρωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις, καθώς και οι όποιες άλλες υποχρεώσεις του Δημοσίου. Ιδίως μάλιστα αν διακοπούν οι δόσεις της βοήθειας στην περίπτωση καταγγελίας (ή όποιας άλλης λέξης επιλεγεί από το πλούσιο λεξιλόγιο που ακούμε καθημερινά) του περιώνυμου μνημονίου. Ετσι και στην περίπτωση που όλα τελικά εξελιχθούν ομαλά η όλη προσπάθεια για τη δημοσιονομική εξυγίανση θα ξεκινήσει από ένα κατώτερο σημείο από αυτό που είχαμε φθάσει πριν από τις εκλογές. Πράγμα που σημαίνει ότι οι προηγούμενες θυσίες του ελληνικού λαού θα έχουν πάει χαμένες και θα απαιτηθούν νέες ακόμη πιο επώδυνες. Παράλληλα οι όποιες θετικές αλλαγές σημειωθούν στο ευρωπαϊκό επίπεδο, με την ενδεχόμενη επικράτηση είτε της πολιτικής του κ. Ολάντ είτε με την εξεύρεση μιας νέας συμβιβαστικής φόρμουλας (όπερ και πιθανότερον), είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα έχουν τελικά κάποια επίδραση στην περίπτωση που η χώρα μας θα έχει οδηγηθεί εκτός ευρωζώνης. Και ας θεωρούν πολλοί ξύπνιοι πως ό,τι και αν συμβεί οι Ευρωπαίοι δεν θα μας διώξουν, παραβλέποντας όμως ότι θα έχουμε φύγει από μόνοι μας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk