on air

Εν μέσω περικοπών στους οικονομικούς προϋπολογισμούς των εκπομπών και στο εργατικό δυναμικό των καναλιών, κι ενώ το τηλεοπτικό πρόγραμμα (το ψυχαγωγικό και όχι μόνο) υποβαθμίζεται μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερο, δύο ελληνικές παραγωγές έρχονται να μας υπενθυμίσουν ότι ακόμη και στην εποχή του μνημονίου, ακόμη κι όταν το ταμείο είναι μείον, υπάρχει περιθώριο για αξιόλογο προϊόν. Και οι δύο – είναι εμφανές – δεν κοστίζουν πολύ.

on air | tovima.gr
Εν μέσω περικοπών στους οικονομικούς προϋπολογισμούς των εκπομπών και στο εργατικό δυναμικό των καναλιών, κι ενώ το τηλεοπτικό πρόγραμμα (το ψυχαγωγικό και όχι μόνο) υποβαθμίζεται μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερο, δύο ελληνικές παραγωγές έρχονται να μας υπενθυμίσουν ότι ακόμη και στην εποχή του μνημονίου, ακόμη κι όταν το ταμείο είναι μείον, υπάρχει περιθώριο για αξιόλογο προϊόν. Και οι δύο – είναι εμφανές – δεν κοστίζουν πολύ. Αν βεβαίως υπήρχαν περισσότερα χρήματα, θα μπορούσαν να είναι πιο φροντισμένες. Και με τα λίγα όμως καταφέρνουν, η μία αντλώντας το υλικό της από το παρελθόν και η άλλη ατενίζοντας δυναμικά το μέλλον, να ξεχωρίσουν στο παρηκμασμένο τοπίο. Αναφέρομαι στον «Τόπο και το τραγούδι του» της ΕΤ3 και στο «Schoοltube» της ΝΕΤ.
Η πρώτη, «μια εκπομπή που αναδεικνύει την Ελλάδα τού σήμερα και του χθες, αναλλοίωτη μέσα στην ιστορική της διαδρομή, με τις αδαπάνητες δυνατότητές της να υπάρχει και να εντυπωσιάζει με εθνολογικές και λαογραφικές δράσεις, που ξεχωρίζουν στον χάρτη της βαλκανικής και ευρωπαϊκής κοινωνικής ανθρωπολογίας», τα τελευταία χρόνια (δεν είναι καινούργια παραγωγή) έχει καταγράψει ανεκτίμητους θησαυρούς της ελληνικής παράδοσης. Και τους έχει μεταφέρει στη μικρή οθόνη με τρόπο απλό αλλά όχι βαρετό. Ο Γιώργης Μελίκης που κάνει τη δημοσιογραφική έρευνα και παρουσιάζει ξέρει πολύ καλά το είδος, το αγαπά και το υπηρετεί με σεβασμό. Κρίμα που το εθισμένο στη χαζομάρα κοινό δεν δίνει μεγαλύτερη προσοχή σε προσπάθειες σαν τη δική του. Οπως κι αν έχει, τα ντοκουμέντα που έχει διασώσει θα είναι χρησιμότατα στους ιστορικούς του μέλλοντος.
Το δε «Schooltube», παρακολουθώντας παρέες νέων από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και καταγράφοντας την καθημερινότητά τους, δίνει μήνυμα αισιοδοξίας και ανάτασης σε αυτή την τόσο ταλαιπωρημένη εσχάτως χώρα. Εκεί έξω, στα σχολεία και στα φροντιστήρια, αλλά και στους χώρους άθλησης και ψυχαγωγίας και στις καφετέριες, υπάρχουν έφηβοι που έχουν άποψη για τον κόσμο γύρω τους και που δεν επιθυμούν να μείνουν απλοί παρατηρητές του. Που κάνουν όνειρα και που είναι πρόθυμοι να αγωνιστούν για να τα πραγματοποιήσουν.
Αναφερόμαστε σε παιδιά σκεπτόμενα, ανήσυχα και δημιουργικά (ακόμη κι αν ζουν σε περιβάλλοντα που δεν ευνοούν τη δημιουργία), η παρουσία των οποίων (είτε κατοικούν στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα είτε στα Κύθηρα είτε στην Κέρκυρα είτε στο Πήλιο) δρα παρηγορητικά: γιατί επιβεβαιώνει ότι υπάρχει ελπίδα. Φροντισμένη παραγωγή, έξυπνα στημένη (δεν εμφανίζεται παρουσιαστής, κάθε νέος αναλαμβάνει να μας ξεναγήσει στο σπίτι του, στο σχολείο του, στη γειτονιά του, να μας γνωρίσει τους συγγενείς και τους φίλους του) με τους συντελεστές της, τη Μαργαρίτα Μιχελάκου στην αρχισυνταξία, τους Ανδρέα Γιαννακόπουλο και Κώστα Μακρινό στο μοντάζ και τον Λευτέρη Χαρίτο στη σκηνοθεσία, να αξίζουν συγχαρητήρια.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk