Η ένοχη σιωπή των ελλήνων πολιτικών

Μία ακόμη προεκλογική εβδομάδα, μία ακόμη εβδομάδα φορτισμένη με δηλώσεις κατά της Ελλάδας από ευρωπαίους υπουργούς και τραπεζίτες που συνδυάζουν τον εκφοβισμό με την περιφρόνηση και την αναίδεια με την απαξίωση. Για πόσο καιρό θα γίνεται ανεκτή μια ανάρμοστη και ανήθικη συμπεριφορά η οποία προσβάλλει την προσωπικότητα και πλήττει την αξιοπρέπεια όλων μας;

Η ένοχη σιωπή των ελλήνων πολιτικών | tovima.gr
Μία ακόμη προεκλογική εβδομάδα, μία ακόμη εβδομάδα φορτισμένη με δηλώσεις κατά της Ελλάδας από ευρωπαίους υπουργούς και τραπεζίτες που συνδυάζουν τον εκφοβισμό με την περιφρόνηση και την αναίδεια με την απαξίωση. Για πόσο καιρό θα γίνεται ανεκτή μια ανάρμοστη και ανήθικη συμπεριφορά η οποία προσβάλλει την προσωπικότητα και πλήττει την αξιοπρέπεια όλων μας; Ποιος δίνει το δικαίωμα σε εκπροσώπους άλλων κρατών να καθυβρίζουν τους Ελληνες και να απειλούν την Ελλάδα επειδή έπραξε το μοιραίο λάθος πριν από δύο χρόνια να αποδεχθεί την εφαρμογή ενός ευρωπαϊκού προγράμματος που, αντί να εξασφαλίσει τη διάσωση, επιτάχυνε τη μετάλλαξη της χώρας σε «Λετονία του Νότου»; Η απάντηση στο πρώτο και στο δεύτερο ερώτημα είναι κοινή. Το δικαίωμα αυτό το δίνουν οι έλληνες πολιτικοί και θα ασκείται από τους ομολόγους τους για όσο καιρό οι πρώτοι δεν υπερασπίζονται τη χώρα τους.
Η αδυναμία υπεράσπισης δεν είναι ανεξήγητη. Οι έλληνες πολιτικοί πιστεύουν ότι ο λαός ευθύνεται για τα δεινά που υφίσταται. Αλλοι εκτιμούν ότι το λάθος οφείλεται στο γεγονός πως δεν έγιναν «αρκετές» διαρθρωτικές αλλαγές και άλλοι φλυαρούν αποδίδοντας ευθύνες στο 1981, στο 1941 και στο 1821. Ορισμένοι «διαφωτισμένοι» οδύρονται στα κανάλια επειδή δεν απελευθερώθηκαν τα ταξί και τα φορτηγά. Οντας εμφανώς ευκατάστατοι, παρακάμπτουν εύκολα το γεγονός ότι τα ταξί είναι άδεια και τα φορτηγά «κάθονται». Αγνοούν ότι η ανεργία πλήττει ευθέως ή εμμέσως τη μισή ελληνική κοινωνία και διευρύνεται ανεμπόδιστη για να «απελευθερώσει» και την υπόλοιπη μισή.
Συνδυάζοντας σε ίσες δόσεις την ημιμάθεια με τη δουλοπρέπεια, επικαλούνται τις εκθέσεις του ΔΝΤ για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα ξεχνώντας ότι οι αντίστοιχες εκθέσεις για την Ιταλία – και προ ημερών δημοσιοποιήθηκε ακόμη μία – δεν είναι πολύ διαφορετικές. Ολες οι χώρες υστερούν σε διαρθρωτικές αλλαγές σε σύγκριση με τη φαντασιακή «ιδανική χώρα» του ΔΝΤ. Και η Ελλάδα δεν είναι η χειρότερη. Σε ό,τι αφορά το Ασφαλιστικό «υπερέχει» πολλών εταίρων της, ενώ σε ό,τι αφορά τη διαφθορά η Αθήνα μοιάζει με τη Στοκχόλμη αν συγκριθεί με το Πεκίνο.
Ακόμη κι έτσι όμως οι πολιτικοί είναι όντα με οξυμένο ένστικτο επιβίωσης. Θα περίμενε κανείς να επιτεθούν στον εκάστοτε γερμανό αξιωματούχο, ακόμη κι αν δεν πίστευαν ότι έχει άδικο. Παρ’ όλα αυτά, η σιωπή τους είναι τόσο εκκωφαντική που κάνει πολλούς να υποθέτουν ότι μια πολιτική τάξη που βυθίστηκε μέχρι τον λαιμό στο διαρκές και διαχρονικό σκάνδαλο της Siemens – και δεν εξαιρείται ούτε μεγάλο τμήμα της Αριστεράς – απλώς δεν τολμά να τα βάλει με τους χορηγούς της. Και γι’ αυτό προτιμά να τα βάζει με τον λαό της. Εχει δίκιο λοιπόν πολιτικός αρχηγός που υποστήριξε ότι ο επόμενος ηγέτης θα πρέπει να είναι τριαντάρης. Ισως μόνο κάποιος που δεν έχει κλείσει τα 40 μπορεί να υπερασπιστεί τη χώρα του επαρκώς αφού δεν πρόλαβε να εγκλωβιστεί στις εξαρτήσεις των πρεσβυτέρων…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk