Θοδωρής Αθερίδης: «Εχω βρεθεί στην ομηρεία της Αριστεράς»

Ακόμη και οι καλλιτέχνες επιθυμούν να μιλήσουν για την πολιτική. «Ποιος θέλει πλέον να διαβάσει καλλιτεχνικά;» αναρωτήθηκε ο Θοδωρής Αθερίδης όταν του ζήτησα να μιλήσουμε για θέατρο και τηλεόραση. Γι’ αυτό και προτίμησε να εξαντλήσει το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησής μας σε πολιτικές σκέψεις και σχόλια τα οποία ομολογουμένως είναι αιρετικά.

Ακόμη και οι καλλιτέχνες επιθυμούν να μιλήσουν για την πολιτική. «Ποιος θέλει πλέον να διαβάσει καλλιτεχνικά;» αναρωτήθηκε ο Θοδωρής Αθερίδης όταν του ζήτησα να μιλήσουμε για θέατρο και τηλεόραση. Γι’ αυτό και προτίμησε να εξαντλήσει το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησής μας σε πολιτικές σκέψεις και σχόλια τα οποία ομολογουμένως είναι αιρετικά.

Πόσο έχει αλλάξει η ζωή σας με όσα συμβαίνουν;
«Εχω βάλει σε ισχύ την ικανότητα ελιγμών και προσαρμογής, δηλαδή την έξυπνη πλευρά του εαυτού μου, για να μπορέσω να χειριστώ τα καινούργια δεδομένα».

Τα καταφέρνετε;
«Οσο είμαστε υγιείς λέμε ότι τα καταφέρνουμε. Ετσι νιώθω. Σε αυτή τη φάση πρέπει να σας πω ότι, πέρα από τη μείωση που έχουν δεχθεί οι αμοιβές μας και που αγγίζει το 50% στην καλύτερη περίπτωση, δεν πληρωνόμαστε. Αν έπαιρνα αυτά που μου χρωστούσαν θα ήμουν μια χαρά».

Πόσον καιρό έχετε να πληρωθείτε;
«Εχω να πάρω χρήματα στα χέρια μου από τον Σεπτέμβριο. Και από την τηλεόραση δεν πληρώνομαι, και ας δουλεύω σαν το σκυλί».

Θα συνεχίσετε να δουλεύετε έτσι, κι ας μην πληρώνεστε;
«Ναι, βέβαια. Γιατί για μένα είναι θέμα προσωπικής ισορροπίας η δουλειά».

Η παύση πληρωμών όμως δεν οδηγεί σε αδιέξοδο;
«Δεν το συζητώ! Εχω μια κόρη 21 ετών με δυσοίωνο μέλλον, έχω πολλές ανάγκες και αντιμετωπίζω προβλήματα».

Στο παιδί σας τι λέτε;
«Τα συζητούμε όλα και τα γνωρίζει, αλλά ξέρετε η αισιοδοξία και η ελπίδα είναι αναγκαστικό συστατικό της ζωής και της νιότης. Αυτή τη στιγμή όμως βρισκόμαστε σε μια κακή πτήση. Ας προσγειωθούμε και να δούμε τι γίνεται».

Οταν λέτε «να προσγειωθούμε» αναφέρεστε στο εκλογικό αποτέλεσμα;
«Οχι. Είναι σαν να βρισκόμαστε εν πτήσει και να μη βγαίνουν οι ρόδες. Αυτό είναι το χειρότερο. Τι θα γίνει; Θα ρίξουν αφρό και θα το προσγειώσουμε ή θα οδηγηθούμε σε συντριβή;».

Τι προσδοκάτε από τις εκλογές;
«Είμαστε υπό την ομηρεία του ΣΥΡΙΖΑ. Επρεπε ήδη να έχει σχηματιστεί μια κυβέρνηση, κάτι το οποίο δεν δέχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ να το κάνει με σκοπό να αυξήσει τα ποσοστά του. Το πρόβλημα δεν είναι αυτό, το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορούσε να γίνει κυβέρνηση με τα δύο μεγαλύτερα κόμματα και τη Δημοκρατική Αριστερά. Το να πετάξεις ένα 17% συν το 8% του ΚΚΕ έξω από την κυβέρνηση δεν είναι δυνατόν. Τότε με πρωτεργάτη τον ΣΥΡΙΖΑ θα καιγόταν η Αθήνα σε κάθε αντεργατικό μέτρο».

Τι εννοείτε; Οτι ο ΣΥΡΙΖΑ καίει την Αθήνα;
«Οχι, λέω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, αν γινόταν μνημονιακή κυβέρνηση η οποία θα έπαιρνε αντεργατικά μέτρα, θα ήταν στους δρόμους. Δεν θα πω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καίει την Αθήνα, αλλά ότι την παραλύει. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι ο κ. Κουβέλης έχει απόλυτο δίκιο που επιθυμεί την οικουμενική κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ να πρωτοστατεί. Από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δέχθηκε, πρέπει να σας ομολογήσω ότι για πρώτη φορά ως αριστερός ψηφοφόρος έχω βρεθεί στην ομηρεία της Αριστεράς. Είμαι υποχρεωμένος να ψηφίσω ΣΥΡΙΖΑ, να του μεγαλώσω το ποσοστό, να βγει να κυβερνήσει, να τα κάνει χάλια, όπως τα κάνουν τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, γιατί δεν υπάρχει περίπτωση να κάνει κάτι διαφορετικό – τότε θα ήταν ΚΚΕ».

Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως επιμένει στην αντιμνημονιακή στάση του.
«Είμαι 48 χρόνων και μπορώ πια να μη βλέπω μόνο τη ζωγραφιά και την εικόνα, όπως έλεγε ο Χατζιδάκις, αλλά να βλέπω την ακτινογραφία. Ο λόγος του ΣΥΡΙΖΑ είναι στην κόψη του ξυραφιού. Ολος ο κόσμος νομίζει ότι κάθε εξαγγελία του ΣΥΡΙΖΑ απευθύνεται στο εκλογικό σώμα, όμως απευθύνεται στις συνιστώσες του και προσπαθεί να τις συγκρατήσει. Ολα αυτά περί μνημονίου, διαπραγμάτευσης και καταγγελίας είναι για να συγκρατήσει τις συνιστώσες. Τις συνιστώσες τις βλέπουμε, τις συνισταμένες δεν βλέπουμε. Αν θέλεις να μείνεις στο ευρώ θα παίξεις το παιχνίδι αυτών που σου δανείζουν».

Γιατί θα ψηφίσετε ΣΥΡΙΖΑ;
«Αν δεν μεγαλώσει κι άλλο το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ, πάλι δεν θα μπορέσει να κάνει κυβέρνηση. Θα ψηφίσω κάτι που δεν θέλω, αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που θα ψηφίσω προβοκατόρικα».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι σοβαρός»

Γιατί ψηφίζετε κάτι που δεν θέλετε; Δεν το καταλαβαίνω.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ αν αναλάμβανε να κυβερνήσει θα τα έκανε χειρότερα από το ΠαΣοΚ και τη ΝΔ. Δεν έχουν ιδέα. Οχι μόνο δεν υπάρχει «plan B» αλλά ούτε καν «plan A». Θέλω να ανεβεί, να αναλάβει και να αυτοδιαλυθεί μέσα σε τρεις μήνες. Αλλα έταξε, άλλα θα κάνει, οι συνιστώσες του θα φύγουν και τότε θα μπορέσουμε να κάνουμε μια οικουμενική κυβέρνηση της προκοπής. Ενώ τώρα όσο δυναμώνει και γίνεται αντιπολίτευση θα έχει μόνο επαναστατικό αντιπολιτευτικό λόγο ο οποίος θα παραλύσει όλη την κοινωνία. Πιστεύω δύο πράγματα: αυτό που είπε η Παπαρήγα, ότι «αν αυτός θελήσει ποτέ να βγούμε από το ευρώ να μου τρυπήσεις τη μύτη», και επίσης αυτό που λέει το ΠαΣοΚ, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φοβάται να κυβερνήσει. Ισχύουν αυτά τα δύο. Η Αριστερά είναι για να βγάλει το φίδι από την τρύπα, δεν είναι για καριέρες πολιτικής. Ο Αλέξης Τσίπρας συντηρεί ένα προφίλ Ανδρέα Παπανδρέου με λαϊκισμό, με δύναμη, τάζει στον κόσμο αυτά που δεν γίνονται. Ο κόσμος θέλει να πιστεύει ότι δεν φταίει σε τίποτε, ότι φταίνε για όλα οι πολιτικοί, και θα ψηφίσει αυτόν που πιστεύει ότι δεν θα τα κάνει σκατά. Η κατάσταση έφτασε εδώ που έφτασε εξαιτίας αυτών που ψήφιζε ο κόσμος. Το πιο σημαντικό που θα μπορούσε να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με αυτό το ποσοστό που έχει είναι να μπει σε μια οικουμενική κυβέρνηση και να πιέζει, να δώσει μάχες για να κρατηθούμε. Μην περιμένει κανένας Ελληνας να θέλει να ζήσει την επόμενη πενταετία όπως ζούσε. Το πρόβλημα δεν είναι το μνημόνιο, είναι η φτώχεια. Κατ’ εμέ το καλύτερο θα ήταν να είχε η Δημοκρατική Αριστερά ένα 20% και 5% ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί η Δημοκρατική Αριστερά είναι σοβαρή απέναντι στην πραγματικότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι».
Δεν είναι σοβαρός ο ΣΥΡΙΖΑ;
«Καθόλου. Δύο είναι οι τάσεις: το ΚΚΕ και οι άλλοι. Το ΚΚΕ έχει καθαρή θέση και όλοι οι άλλοι απλώς σκοτώνονται για τις καρέκλες».

Πώς σας φαίνεται το γεγονός ότι ο κόσμος παρακολούθησε μια σειρά όπως το «Πίσω στο σπίτι» με θέμα τα χρέη που τον βασανίζουν;
«Οπως είπε και ο Μπρεχτ, στους σκοτεινούς καιρούς ακόμη θα τραγουδάμε και μάλιστα για τους σκοτεινούς καιρούς. Πάντα θέλεις να μιλάς για την κατάσταση την οποία ζεις, και εμείς το κάνουμε με χιούμορ. Πήγε πολύ καλά και θα συνεχίσουμε και του χρόνου».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Media
Σίβυλλα
Helios Kiosk