Τα δύσκολα έπονται για τους μισθούς

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και τις μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Η λήξη της μετενέργειας των υφιστάμενων κλαδικών συμβάσεων στις 14 Μαΐου «είναι η αρχή του νέου θεσμικού πλαισίου και όχι το τέλος το συμβάσεων», ισχυρίζεται το υπουργείο Εργασίας, ωστόσο παραδέχεται ότι περαιτέρω μειώσεις μισθών θα υπάρξουν, αλλά «δεν θα είναι αυτόματες και δεν θα αφορούν το σύνολο των εργαζομένων».

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και τις μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Η λήξη της μετενέργειας των υφιστάμενων κλαδικών συμβάσεων στις 14 Μαΐου «είναι η αρχή του νέου θεσμικού πλαισίου και όχι το τέλος το συμβάσεων», ισχυρίζεται το υπουργείο Εργασίας, ωστόσο παραδέχεται ότι περαιτέρω μειώσεις μισθών θα υπάρξουν, αλλά «δεν θα είναι αυτόματες και δεν θα αφορούν το σύνολο των εργαζομένων».
Η λήξη της μετενέργειας την 14η Μαΐου και η εφαρμογή των νέων αμοιβών στους κλάδους παραγωγής όπου έχουν λήξει και δεν ανανεώθηκαν οι κλαδικές συμβάσεις εργασίας, σηματοδοτεί την νέα εποχή στο συλλογικό δίκαιο.
Στις περιπτώσεις αυτές, όπου δηλαδή έληξε η τρίμηνη μετενέργεια των συμβάσεων χωρίς να υπογραφεί νέα σύμβαση, το σύνολο των αμοιβών μπορεί να οδηγηθούν στο όριο των κλαδικών αμοιβών, διατηρώντας μόνο τέσσερα επιδόματα, αυτά της πολυετίας, τέκνων, πτυχίου και επικίνδυνης εργασίας. Καταργούνται δηλαδή περί τα 70 επιδόματα που συνέθεταν ένα μεγάλο μέρος των αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα.
Ταυτοχρόνως, οι αμοιβές μπορεί να μειωθούν περαιτέρω μέσω των ατομικών συμβάσεων για την αναθεώρηση των οποίων πιέζουν οι εργοδότες. Στην περίπτωση αυτή οι μειώσεις θα είναι πολύ υψηλότερες, καθώς το μόνο όριο που τίθεται είναι τα κατώτατα όρια μισθών της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Το επόμενο διάστημα αναμένεται νέο κύμα μειώσεις μισθών μέσω ατομικών συμβάσεων. Πολλές επιχειρήσεις προχωρούν στην εφαρμογή των δυνατοτήτων που τους δίνει ο νόμος, μειώνουν δραματικά τις αμοιβές και αρνούνται να «συνεννοηθούν» ακόμη και με τις εργοδοτικές τους οργανώσεις.
Απειλούν μάλιστα με αποχώρηση από τις οργανώσεις, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα δεσμεύονται από το περιεχόμενο οποιασδήποτε σύμβασης υπογράψει η συνδικαλιστική τους οργάνωση.
Το γεγονός αυτό δημιουργεί «κακό προηγούμενο» και για τις υπόλοιπες ομοειδείς επιχειρήσεις, οι οποίες αργά ή γρήγορα θα υποχρεωθούν να υιοθετήσουν ανάλογες μειώσεις μισθών, ώστε να αντέξουν τον ανταγωνισμό.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μετά την πάροδο της τρίμηνης προθεσμίας, όπου δεν υπήρξαν νέες συμβάσεις, οι μειώσεις των μισθών θα είναι ανεξέλεγκτες και ενδέχεται να ξεπεράσουν ακόμη και το 40%.
3 οδηγίες για τις ΣΣΕ
Στις 14/5 έληξε η μετενέργεια μόνο για 10 κλαδικές

Το υπουργείο Εργασίας με την ευκαιρία της λήξης της μετενέργειας ορισμένων συμβάσεων έδωσε στη δημοσιότητα τα τρέχοντα στοιχεία γύρω από τις συμβάσεις που παραμένουν σε ισχύ και αυτές που έχουν λήξη.Σημειώνει πως την 14η Μαΐου έληξε η μετενέργεια για 10 κλαδικές συμβάσεις και όχι για το σύνολο των συμβάσεων. Συγκεκριμένα δίδονται οι εξής διευκρινίσεις:
1. Η ημερομηνία της 15ης Μαΐου για τη λήξη του τριμήνου και την εφαρμογή της μετενέργειας αφορά 10 ΣΣΕ από τις 151 που υπάρχουν συνολικά. Πρόκειται για τις συλλογικές συμβάσεις που έληξαν ή καταγγέλθηκαν από τις 14/8/2011 και μέχρι τις 14/2/2012 διανύοντας το εξάμηνο παράτασης ισχύος τους, το οποίο προέβλεπε ο Ν. 1876/1990. Αν μέχρι τις 14/5/2012 δεν συνήφθη νέα ΣΣΕ, τότε ο εργοδότης νομιμοποιείται, δηλαδή δύναται και όχι υποχρεούται, να προσαρμόσει τους μισθούς στον βασικό μισθό της κλαδικής σύμβασης συν τα τέσσερα προβλεπόμενα επιδόματα, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του εργαζομένου.
2. Για ΣΣΕ που έληξαν ή καταγγέλθηκαν μετά τις 14/2/2012 (25 συμβάσεις), τρέχει το τρίμηνο από την ημερομηνία καταγγελίας ή λήξης τους. Αν αυτό παρέλθει άπρακτο τότε ο εργοδότης νομιμοποιείται, δηλαδή δύναται και όχι υποχρεούται, να προσαρμόσει τους μισθούς σύμφωνα με τον εφαρμοστικό νόμο (βασικός κλαδικός μισθός συν τα 4 επιδόματα).
3. Για τις ΣΣΕ που έληξαν ή καταγγέλθηκαν πριν την 14/8/2011 και έχουν διανύσει το εξάμηνο παράτασης ισχύος τους (43 συμβάσεις) και μέχρι σήμερα δεν έχει υπογραφεί νέα ΣΣΕ, τότε, από το χρονικό σημείο όπου έληξε το εξάμηνο παράτασης ισχύος τους, οι κανονιστικοί όροι της αντίστοιχης ΣΣΕ έχουν μεταβληθεί σε συμβατικούς όρους ατομικής συμφωνίας και μεταβάλλονται μόνο με σύμφωνη γνώμη των συμβαλλόμενων μερών.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk